hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Negatív növekedési kilátások az Új- és az Óvilágban is
Tőzsdejelentés 2001.07.26. 08.01.

2001. 08. 04.
Világszerte emelkedtek a részvényindexek az elmúlt héten, annak ellenére, hogy a napvilágra került hírek igen vegyes képet mutattak. 

A Lucent Technologies távközlési eszközgyártó besorolását több neves hitelminősítő cég – köztük az S&P és a Moody\'s is – lerontotta, ugyanakkor a chipgyártók részvényeit a Merrill Lynch felminősítette. Makroadatok tekintetében mind Amerikában, mind Európában tovább csökkent a beszerzési menedzser index értéke, ami negatív kilátást sugall a gazdaság jövőbeni teljesítményére vonatkozóan. 

Mindezek ellenére erőteljesen emelkedtek az európai irányadó indexek, Amerikában pedig újra 2000 pont fölé tornázta magát a technológiai szektor indexe, a Nasdaq is. Eközben Argentínában továbbra is mutatkoznak a válság jelei, a héten sor került az adósságátütemezésre is, ami egy időre száműzheti az ország fizetésképtelenné válásának rémét. A nemzetközi piacok emelkedéséből jutott Budapestre is; ugyan csak kisebb mértékben, nem egész két százalékkal feljebb jutva a BUX 6613 ponton zárta a hetet.

A hét nyertese 4,5 százalékos emelkedéssel az OTP részvénye lett, amelytől az elemzők 36 százalékos profitbővülést várnak a második negyedévre. Több mint három százalékkal drágult a rekord negyedévről számot adó Richter, valamint konkurense, az Egis és a Mol is, amely orosz földgáz tranzitjára kötött hároméves megállapodást a szerb olaj- és gázipari monopolcéggel, a NIS-sel. Nem egészen 1,5 százalékkal drágult a 17 százalékos eredménynövekedést jelentő Pannonplast papírja. Továbbra is gyengélkedik a Matáv, melynek profitját az elemzők szerint akár 15 százalékkal megdobhatja a váratlan mérték? forinterősödés. A legnagyobbat eső papírnak a 47,5 százalékos profitcsökkenésről beszámoló TVK részvénye bizonyult 12 százalékos gyengüléssel, de 10 százalékot meghaladó mértékben gyengült az utóbbi hetekben szárnyaló Prímagáz, valamint 

az újabb profitfigyelmeztetést közzétevő Synergon is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!