hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Folytatódó felekezeti terror
Válságban a nagypénteki békeegyezmény

2001. 08. 04.
Nem a legjobb előjelekkel hozták nyilvánosságra Észak-Írországban az új válságkezelő tervet, amely az 1998-as nagypénteki egyezmény megoldatlan kérdéseivel foglalkozik. Az erőszak tovább folytatódik: protestáns fegyveresek még több vérontást ígértek, miután – valószínűleg tévedésből – megöltek egy protestáns tizenévest, katolikus barátjának pedig sérülést okoztak vasárnap éjjel. Ugyanakkor a "Valódi IRA" katolikus terrorcsoport bombák elhelyezésével aknázza alá a békefolyamatot.John Reid északír államminiszter. Az erőszakot nem sikerült megállítani Fotó: Reuters

A rendőrség és a politikai vezetők szerint a gyilkosok tévesen azt feltételezték, hogy a tizennyolc éves Gavin Brett, mint a sportklub előtt vele együtt állók is, katolikus. A fiatal áldozat egyik bátyja keserűen fakadt ki: "Ezek a keresztapák démonizáltak, és a jé-zabeli anyákkal együtt, akik bújtatják őket, meg fognak fizetni" – jelenti az AP. "Egyetlen bigott porcikája sem volt, most pedig bigottak végeztek vele" – mondta az áldozat rohammentős apja, aki a beszámolók szerint mindenkin segít, felekezeti hovatartozástól függetlenül. A gyilkosságot a Vörös Kez? Védők nev? szervezet vállalta magára, azonban valószínűleg a protestáns Ulsteri Védelmi Szervezet (UDA) áll valójában a merénylet mögött. Az UDA elvileg támogatja a nagypénteki egyezmény szellemében született tűzszünetet, de júliusban bejelentették: nem tartják be többé a paktumot. A Vörös Kez? Védők nem hatódtak meg amiatt, hogy saját hittársukat ölték meg, hanem a terror folytatásával fenyegetőztek. "Kampányunk még kegyetlenebb lesz az elkövetkező hetekben, hónapokban és napokban, mivel a protestánsoknak nem adnak jogokat" – fenyegetett a szervezet egy rövid közleményben. Ugyanakkor Belfastban húsz kilogramm házi készítés? robbanószert találtak a nemzetközi repülőtér mellett egy autóban. A biztonsági erők szerencsére még időben megtalálták a gyilkos eszközöket, mert a Valódi IRA nev? katolikus terrorszervezet nevében érkezett két telefonhívás is figyelmeztetett a pokolgépre. A sajnálatos esemény azon a napon történt, amikor a brit és az ír kormány az ulsteri pártok elé terjesztette a halódó észak-írországi békefolyamat felélesztésére szánt új, közös tervezetet. A válságkezelő dokumentum az 1998-as nagypénteki egyezmény megoldatlan kérdéseit tekinti át. A négy legfontosabb területtel foglalkozik: a fegyverek beszolgáltatásával, a tartomány rendőrségének helyzetével, a politikai intézményrendszer stabilitásával és az úgynevezett normalizálással, vagyis a hadsereg tartományból való kivonásával. Az érintett pártoknak öt napjuk van arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e a csomagot. Amennyiben nem hajlandóak a megegyezésre, akkor vagy új választást írnak ki a tartományban, vagy az autonómiát felfüggesztve ismét központi kormányzás lesz Londonból. 

A nagypénteki egyezmény közös kormányzatot hozott létre a katolikusok és a protestánsok részvételével Észak-Írországban, de elakadt az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) és az unionista gerillacsoportok ellenállásán, amelyek nem hajlandóak leszerelni fegyvereiket. Az IRA szerint az előrelépés ezen a területen attól függ, hogy London csökkenti-e katonai jelenlétét Észak-Írországban, és meg tudják-e reformálni a jelenleg szinte kizárólag protestánsokból álló rendőrséget. Az új tervezet tartalmaz ezekre irányuló változtatásokat is: Nagy-Britannia bezárná bázisait, és az IRA-tagoknak amnesztiát hirdetne. Mind az északír, mind a brit kormány hangsúlyozta azonban, hogy a tervek megvalósulásához elengedhetetlen lenne az IRA lefegyverzése, de dátumot nem jelöltek ki. 

Valószínűleg igaza van John Reidnek, Nagy-Britannia észak-ír ügyekkel megbízott miniszterének, aki szerint "most van szükség hideg fejre, erős idegekre és visszafogott reakciókra", ezek nélkül ugyanis aligha lehet véget vetni a harminc éve tartó, eddig 3600 halálos áldozatot követelő válságnak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!