hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 12. 06. (VI/49) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Perverz papok listája

A Boston Globe cím? lap híre szerint a bostoni katolikus főegyházmegye csődeljárás kezdeményezését fontolgatja maga ellen, hogy elkerülje a kártérítési pereket több száz olyan ügyben, melyekben katolikus papokat gyermekek – a legfiatalabb áldozat egy négyéves kisfiú – szexuális molesztálásával vádolnak. A vádak szerint a papokat – bár felettesük tudott ügyeikről – mindig újabb környezetbe helyezték, ahol újabb gyerekre lehettek veszélyesek. Az egy éve Bostonban elindult leleplezési hullám azóta világméretekben rázta meg a katolikus egyházat: főpapok kényszerültek lemondásra többek között Lengyelországban és Írországban, a pápa pedig nyilatkozatban kért bocsánatot a klérus "megbocsáthatatlan bűnei" miatt.

Itt az atom, hol az atom?

George W. Bush amerikai elnök a hét elején követelte, hogy Szaddám Huszein az iraki fegyver- és rakétaprogram minden apró részletét belefoglalja a december 8-án esedékes nyilatkozatába. Az elnök kijelentette, hogy Huszein eddigi együttműködése "nem biztató". Az iraki elnök a tömegpusztító fegyverek elrejtésében 1994 óta nagy tapasztalatokra tett szert. 

Jószomszédi iszony

"Idegen törvény nálunk nem vetheti meg a lábát" – fogalmazott egy tévévitában a szlovák külügyminiszter nem egyszerűen a harcos nacionalizmus, hanem az Európa-ellenesség szellemében. Azonban elméletileg Magyarország és Szlovákia hamarosan uniós tagállamként kell hogy a maga törvényrendszerét külön-külön a közös jogrendszerhez igazítsa.

Bevennék Törökországot

Az Egyesült Államok tőle szokatlan módon közvetlenül igyekszik beavatkozni az európai integráció folyamatába azzal, hogy élénken kampányol Törökország uniós befogadása mellett, valamint bátorítja a régóta húzódó ciprusi válság rendezését – hívja fel a figyelmet a New York Times.

Orbán demagóggá vált

Orbán Viktor politizálása továbbra is árnyékot vet az ország külföldi megítélésére, és kihat az eddig konszenzust élvező EU-csatlakozás ügyére – állapítja meg a Financial Times Magyarországról szóló terjedelmes országelemzése.

Belföld

Medgyessy keresztje

A héten lezajlott nyilatkozatháborút és mesterséges hisztériakeltést figyelő gyanútlan szemlélődő csakis arra a következtetésre juthatott, hogy ma Magyarországon a nemzet jövőjét leginkább befolyásoló kérdés az egyházfinanszírozás. Pedig nem így van. 

Televíziós vetélkedő

Fél évvel a kormányváltás után vitatott, hogy a közszolgálati televízió pártatlanul működik-e, vagy az elmúlt évtizedek gyakorlatának megfelelően ismét az aktuális hatalom érdekeit szolgálja. Az ellenzék szerint a kormány törvénytelenül, a költségvetésen keresztül befolyásolja az intézmény működését, "baloldali szűrőn" keresztül láttatja a valóságot. A kormányoldalról ugyanakkor azzal érvelnek, hogy az elmúlt ciklus törvénytelen gyakorlatával ellentétben jelenleg teljes kuratórium felügyeli a köztévét. Állításuk szerint a pártatlan közmédia megteremtésén fáradoznak. Vásárhelyi Mária médiaszociológus úgy látja, hogy lényegi változás nem történt, a hatalom ismét "egyes politikai célok megvalósításához keresi a megfelelő kommunikációs eszközöket".

Hit és értékek

Hűség: a szerelem jövője

A napokban egy házasságkötésen gondolkodó fiatallal beszélgetve felmerült a kérdés: miről tudja az ember azonosítani a szerelem érzését, megkülönböztetni a felszínesebb vonzalomtól. Három lényeges dolog merült fel ezt illetően: akkor szerelmes, ha 1. úgy érzi, a másikkal akarja leélni az egész életét; 2. ha úgy érzi, más valakivel soha nem akar ilyen jelleg? kapcsolatba kerülni; 3. ha úgy érzi, képes a másik embert annak egész személyiségével – hibáival! – együtt szeretni és egész életére "bevállalni". Ezt az érzést nem egy vallási dogma vagy külső törvény kényszere írja elő a szerelmesnek, hanem a szívéből, szabadon tör elő.

HÁTTÉR

Nincs miről tárgyalni

"Az al-Kaida újabb ébresztőt fújt a pokolból" – mondta egy izraeli diplomata a múlt heti összehangolt hármas terrorakcióról, amelyben kilenc izraeli, köztük két gyermek, valamint tizenhárom kenyai állampolgár vesztette életét. A csütörtöki nap véres mérlege azonban a háromszázat is elérte volna a terroristák szándékai szerint. Ha bin Laden rakétái eltalálják az utasokkal zsúfolt izraeli repülőgépet, a válaszcsapás az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke szerint olyan folyamatokat indított volna be, amelyekre a nemzetközi közvélemény nincs felkészülve." A brit Sunday Times értesülése szerint mindenesetre az izraeli titkosszolgálatot utasították: aktivizálja azokat a Szaúd-Arábiába és Jemenbe telepített "alvó" ügynökeit, akiknek a feladata háború esetén az ellenséges támadások megzavarása és kulcsszemélyek likvidálása. Ilyen utasítást a Moszadnak utoljára Golda Meir néhai miniszterelnök adott ki 1972-ben, a müncheni olimpián gyilkoló palesztin terroristák ellen. 

Az AIDS új hulláma

Vörös szalagot viselők milliói gyűltek össze a világ nagyvárosaiban a hétvégén, hogy megemlékezzenek az AIDS áldozatairól. A figyelemfelkeltés nagyon is indokolt: bolygónkon jelenleg 42 millió HIV-fertőzött ember él, s az ENSZ múlt kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint "a legrosszabb még csak most következik". 

Józan, takarékos – kamu ígérethalmaz

"Ígérethalmaz, kamu, józan, takarékos" – ezekkel s ezekhez hasonló jelzőkkel illették a jövő évi költségvetést a gazdaságkutatók, az ellenzéki és a kormánypárti képviselők széles tábora. Néhányan már meg is kongatták a vészharangot, mondván, nem megalapozottak a büdzsé alaptételei. A törvénytervezet szerzője, maga a kormány ugyan-akkor biztos a dolgában.  S hogy mire számíthatunk jövőre? Szolid gazdasági növekedésre, csökkenő inflációra, mérsékelt béremelkedésre – persze, ha tényleg megalapozottak az alapszámok.

Elesettek kisemmizése ügyvédi segédlettel

Ígéret szerint januártól működésbe lendül a parlamentben a lakásmaffia ténykedését kivizsgálni hivatott albizottság. Bár széles sajtónyilvánosságot kapott az ügy, mégsem csökken az emberek hiszékenysége, a lakástulajdonosokat minden esetben fondorlatos jogi eszközökkel "sikerült" földönfutóvá tenni. Az ügyben segédkező ügyvédek és közjegyzők személye nyilvánvaló, ám mégis szabadlábon vannak, és továbbra is folytatják tevékenységüket. A lapunknak nyilatkozó rendőrőrnagy tanácsokkal látja el az olvasókat.

Kezdjük Ádámtól és evától

2003. január elsejétől lép hatályba az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény. Minden olyan egyéni vállalkozásnak és gazdasági társaságnak, amely a jövő évben az eva rendszere szerint kíván adózni, ezt december 1-je és 20-a között kell bejelentenie az adóhatóságnál. Bár a most elfogadott törvény sokkal kevésbé szigorú, mint a kezdeti javaslatok, nem árt még egyszer átgondolni, hogy nekünk – személy szerint – érdemes-e ezt az adózási formát választanunk – mondta a lapunknak nyilatkozó Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének alelnöke. Ha ugyanis az adóalany az adott évben nem tudja teljesíteni a vállalt feltételeket, akkor a további négy évre biztosan elbúcsúzhat az eva-körtől.

Áruhitel – drágább az olcsóbb

Karácsony közeledtével egyre több üzletben kezdődik el az akciódömping, a háztartási gépek és a műszaki cikkek árának mélyrepülése. A Keravill, a Cora, az Auchan és a MédiaMarkt – a teljesség igénye nélkül – jelentős mennyiség? termék, mint például hűtőgépek, televíziókészülékek és porszívók vételárát csökkentette, első pillantásra kedvező módon. Számos áru részletre is megvásárolható, ám a hitelkonstrukciók sokszor becsapósak lehetnek. 

Kedvező amerikai makrók – optimistább hangulat

Egyedül a Távol-Keleten változtak jelentősebb mértékben az indexek az elmúlt héten, de valamennyi vezető részvényindex pozitív irányú elmozdulással zárta a hetet. Amerikában a Hálaadás ünnepe miatt lerövidült kereskedési héten több pozitív makrogazdasági adat is napvilágot látott. A munkanélküliségi adatok kedvező alakulása, vállalati szinten pedig a chipgyártók (Intel, AMD) felminősítése mind az optimizmust erősítették. 

Akik már senkit nem érdekelnek

Peregpuszta Békés megye hátsó udvarában fekvő kistérség, amely Battonya, Mezőhegyes és a román határ által alkotott háromszögben van. Valaha az Állami Ménesbirtok területén virágzó mezőgazdasági termelés folyt, sok-sok családnak adva otthont. Ma azonban már ebből a sok-sok családból néhányan tengetik az életüket a hátramaradt majorokban. Battonyától igen hosszan kell kínlódni, hogy ide elérjünk. Valaha ezen a területen a Mezőhegyesi Ménesbirtok körül szerveződött igen élénk élet folyt, a mezőgazdaságból élő emberek sokasága telepedett itt le. Azt mondják, fénykorában több száz ilyen kis tanya, település volt ezen a területen. Ma az út mentén haladva nagyon szomorú látványt nyújtanak a máladozó falú, egykori szállások, cselédlakások: a sok száz majorból ma már csak öt-hat lakott. Utunk az egyik ilyenbe vezet. Számát és nevét a helybeliek kérésére nem írjuk le, mert mint mondták, senkinek sem akarnak a nyomorukból reklámot csinálni. Restellik, hogy ilyen körülmények között kell élniük. 

Elszúrt évek

N. Gábor tizenkét éves kora óta drogozott. Huszonöt évesen díler és heroinista lett. Felesége és két gyermeke elhagyta. Négy év börtön, majd minden megváltozik. Gábor ma harminchat éves, és teljesen megszabadult a drogtól. És a család újra együtt.

KÁVÉSZÜNET

Az egyszerűség nagyasszonya

Gabrielle "Coco" Chanel nemcsak a női divatot forradalmasította kényelmes ruháival és gyönyör? kosztümékszereivel, hanem 1921-ben megalkotta a világ leghíresebb illatszerét, a Chanel No 5-öt. Ezzel végleg letette névjegyét a szépségipar világában, és a divat tekintélyes nagyasszonyává vált. Összefonódó C betűket ábrázoló emblémája túlélt világháborúkat és korszakokat; egy legenda pecsétjeként a mai napig ott tündöklik a parfümériák polcain.

Az oroszok bevették Párizst

Borisz Jelcin az arcán széles mosollyal ugrott fel helyéről, majd korát meghazudtoló frissességgel lódult neki, és rázta le először az őt visszatartani próbáló feleségét, majd testőreit, hogy a pályán csatlakozzon a csapattársukat éppen a levegőbe dobáló honfitársaihoz. Minden oka megvolt a nagy örömre az exprezidentnek, ugyanis Oroszország a Davis-kupa százkét éves történelme során először hódította el a hőn áhított salátástálat, ő pedig a helyszínen szurkolta végig kitartóan a háromnapos döntőt.

Játszd újra, Ronaldo

Aligha ünnepelhette volna szebben századik születésnapját a Real Madrid: a Bajnokok Ligája és az európai Szuperkupa után a "királyiak" a klubvilágkupa trófeát is begyűjtötték, miután a Japánban rendezett összecsapáson 2–0-ra legyőzték a paraguayi Olimpia Asunción együttesét.

Sípszó

Megkéseltek egy Fradi-drukkert Az MTK–Fradi örökrangadó előtt a zöld-fehér hívek szóváltásba keveredtek két kínai férfivel az 1-es villamoson, majd az eset odáig fajult, hogy az idősebb kínai kést rántott, és többször megszúrta egyiküket. A villamos ekkor ért az MTK-pályához, a kínaiak leszálltak, és miközben üvegekkel és különböző tárgyakkal dobálták őket, bemenekültek a közeli lakótelep házai közé. A megszúrt fiatalembert életveszélyes állapotban ápolják, míg a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. 

Kisegér a nagyvárosban

Ha akad szülő, aki még nem látta a Stuart Little kisegér első vagy második részét, az nyugodtan kézen foghatja 4–10 éves korú gyermekeit, és egy borongósabb napon bepótolhatja velük a lemaradást. A szóban forgó családi vígjáték különleges komputeranimáció eredménye, ráadásul a felnőtteket is szórakoztatja – talán pont azért, mert nem akar egyszerre több nemzedéket görcsösen megnyerni. Így a hús-vér szereplők – beleértve a kisegeret is – humorát kivételesen nem csak a felnőttek értik, aminek eredményeképp mozizás közben nem kell hosszasan sugdolódzva elmagyarázni a gyereknek minden poént vagy kiszólást. 

Csomagolás ajándékba

Ismét eltelt egy év, s mire észbe kapunk, ott állunk megint az ajándékozás kérdése előtt. Ez az időszak próbálja meg leginkább nemcsak a pénztárcánkat, hanem a kinek mit kérdéssel az ötletességünket is. Jó érzés, ha minél több ismerőst meg tudunk lepni valamivel, s ehhez néha elég egy-egy, figyelmességet kifejező apró ajándék is.

PROGRAMAJÁNLÓ

Karácsonyi program gyermekeknek a Kiscelli Múzeumban december 7-én, szombaton 10 órától – díszek, képeslapok készítése; gyertyaöntés; madáretető-barkácsolás; karácsonyi mézessütemény- és gyertyavásár. (III., Kiscelli u. 108. Tel.: 368-7917.)

Van élet karácsony után?

Egy december 20-án megrendezésre kerülő verseny keretében, mely a Blue Square jóvoltából az Interneten is látható lesz, 12 pulyka kaphat, legalább esélyt a karácsony követelte végzetes feldarabolás előli megmenekedésre. Az első Faló Kupa győztese ugyanis megkíméltetik. Sőt! Ed Pownall, a Blue Square szóvivője szerint, jól megérdemelt "nyugdíjas" napjait annyi kukoricával "aranyozzák" majd be, hogy hátralévő élete garantáltan fényűzőnek lesz mondható. 

Mi van a képen?

1. Iszlám hagyományőrző felvonulás 2. Pórul járt stopposok Bugyborbaragány határában 3. Részeg sintér eddigi legnagyobb fogásával +1. A Zetor traktorgyár legújabb családi modellje +2. Magyarországon forgatják az Őrült nők ketrece cím? film második részét
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!