hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán demagóggá vált
A Financial Times Magyarországról

2002. 12. 09.
Orbán Viktor politizálása továbbra is árnyékot vet az ország külföldi megítélésére, és kihat az eddig konszenzust élvező EU-csatlakozás ügyére – állapítja meg a Financial Times Magyarországról szóló terjedelmes országelemzése.

A brit üzleti körök lapja megállapítja: a parlamenti választások megosztották a magyar társadalmat az európai uniós csatlakozásról folyó, kényes tárgyalások előtt, a botladozó gazdaság nehéz választás elé állítja az áprilisban hatalomra került szocialista-liberális kormányt.

A szocialisták vezette kormánykoalíció úgy véli, Medgyessy Péter miniszterelnök "csendes tekintélye helyreállíthatja a nyugalmat, annak ellenére, hogy elődje politikája továbbra is árnyékot vet". Bemutatva a választások és az azóta eltelt időszak légkörét, a cikkírók rámutatnak arra, hogy a megosztottság oly mértékűvé vált, hogy átterjedt az eddig mindig társadalmi konszenzust élvező EU-csatlakozás kérdéseire is. "Orbán Viktor volt miniszterelnök a kormány elleni fáradhatatlan támadásaival biztosította, hogy a választási kampány kiváltotta érzelmek ne merüljenek feledésbe" – írják, és felhívják a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor volt kormányfő "stílusa drámaian megváltozott, a választások első fordulójában elszenvedett csekély mérték? veresége óta Orbán demagóggá vált". 

A lap szerint a stabil, szabadpiaci irányultságú politikájukkal korábban tekintélyt szerzett szocialisták kénytelenek voltak felvenni a Fidesz populista gazdasági retorikáját, nagy mérték? béremelést ígérve az állami szektorban. 

Az FT szerint Orbán erőfeszítései ellenére az új kormánynak sikerült megnyernie néhány politikai csatát, köztük a Medgyessy Péter ügynökmúltja kiváltotta vitákat. A Fidesz, amely eredetileg elutasította az EU-tagsághoz szükséges alkotmányos változások megszavazását, meghajolt a kérdésben, amikor a kormány korai parlamenti választások kiírásával fenyegetőzött. Elemzők véleményeit idézve a lap úgy véli, Orbán Viktor már most arra készül, hogy előnyt kovácsoljon a 2004-re esedékes EU-csatlakozás következményei miatti kiábrándulásból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!