hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Televíziós vetélkedő
Médiaváltozások

2002. 12. 09.
Fél évvel a kormányváltás után vitatott, hogy a közszolgálati televízió pártatlanul működik-e, vagy az elmúlt évtizedek gyakorlatának megfelelően ismét az aktuális hatalom érdekeit szolgálja. Az ellenzék szerint a kormány törvénytelenül, a költségvetésen keresztül befolyásolja az intézmény működését, "baloldali szűrőn" keresztül láttatja a valóságot. A kormányoldalról ugyanakkor azzal érvelnek, hogy az elmúlt ciklus törvénytelen gyakorlatával ellentétben jelenleg teljes kuratórium felügyeli a köztévét. Állításuk szerint a pártatlan közmédia megteremtésén fáradoznak. Vásárhelyi Mária médiaszociológus úgy látja, hogy lényegi változás nem történt, a hatalom ismét "egyes politikai célok megvalósításához keresi a megfelelő kommunikációs eszközöket".



Arculatváltás az MTV-ben. Pénz beszél Fotó: MTI

Az amerikai kommunikációs guru, Marschall McLuhan elhíresült mondata szerint: a média maga az üzenet ("media is the message"). Kérdés, hogy milyenek a magyar médiumok. A sokat szidott köztévé – ahol mindig az éppen hatalmon lévő elit politikai akarata szerint kerültek kinevezésre vagy leváltásra a vezetők – új arculattal igyekszik felvenni a versenyt a nézettség 80 százalékát lefedő két kereskedelmi televízióval. Ladvánszky György, az ORTT MSZP által delegált testületi tagja szerint még csak nagyon rövid idő telt el, ezért korai lenne értékelni a médiumot, azonban a szervezeti keretekben beállott változás – a csonka kuratórium helyett teljes létszámmal felállt ellenőrző testület léte – önmagában is fontos tényező. Részben hasonlóan vélekedtek a lapunknak nyilatkozó médiakutatók (lásd keretes írásunkat). Mind Bajomi-Lázár Péter, mind Vásárhelyi Mária úgy fogalmazott, hogy nem lehet bizonyítani, hogy párttévéként működne az MTV. Az adó Pálffy Istvánnal és D. Tóth Krisztinával az élen igyekszik megnyerni a nézők szimpátiáját, csak még elnöke nincsen az intézménynek. A szeptember 30-ai, kudarccal végződő elnökválasztás után most ismét kezdődik a verseny. Tizennyolc jelölt indul az elnöki pozícióért, köztük ismét megméretteti magát Baló György, Friderikusz Sándor, Siklósi Beatrix, Szabó Stein Imre, Szenes Andrea, Bródy Gábor és mások, valamint új pályázók is ringbe szállnak. Az elnöki pozíció elnyerése a teljes kuratórium kétharmados támogatásának a függvénye.

Az eddig kialakult helyzetet kormányoldal és ellenzék totálisan ellenkező módon értékeli. Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa szerint a kormányzat célja a hatalomtól függetlenül működő közszolgálati médiumok megteremtése, melynek költségvetési támogatása nem válhat politikai alku tárgyává. Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa szerint azonban éppen ez a cél nem valósult meg. 

"A szocialisták úgy változtatták meg a financiális rendszert, hogy közvetlen eszközökkel bármikor növelhetik vagy csökkenthetik a közmédium költségvetését: a kétharmados támogatást igénylő médiatörvényt megkerülve az egyszer? többséget igénylő költségvetés által meghatározott összegekkel jutalmazzák vagy éppen büntetik a közmédiumokat. Ezt a törvénytelen helyzetet akarják most kétharmados törvényerőre emelni – amihez mi nem vagyunk hajlandóak asszisztálni" – fogalmazott. A médiapolitikus szerint emellett a köztévé vezetése is problematikus: "Már a bíróság is kimondta, hogy törvénytelen módon neveztek ki megbízott elnököt – Ragáts Imrét – a köztelevízió élére" – mondta Szalai, aki lapunknak kifejtette: a létrejött állapotot az európai joggal is ellentétesnek tartja.

Balogh László, az MDF politikusa lapunknak úgy fogalmazott: "Számomra a MTV már nem egyéb, mint egy újabb, kereskedelmi célorientált csatorna a médiapiacion, mely arculatilag bevörösödött és bekékült. Nagyobb perspektívában szemlélve a médiát, csak korlátozott sajtószabadság valósul meg hazánkban. Baloldali monopólium van, és esély sincs arra, hogy a médián belül a konzervatív témák és értékek ne egy baloldali szűrőn keresztül kerüljenek nyilvánosságra." 

Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa szerint "az elmúlt években a közszolgálatiság minimuma sem érvényesült Magyarországon", amiért az ORTT is felelős. Újhelyi bírálta az ellenzék magatartását a közszolgálati médiumok költségvetési támogatásával kapcsolatban. Szerinte az ellenzék indoklás nélkül szavazott le kétharmados többséget igénylő kormánypárti javaslatokat a témában. Úgy vélte, hogy a kormányzat célja az volt, hogy a közszolgálati médiumok a kormányzattól függetlenül működhessenek, a költségvetési támogatás nagysága ne politikai alku kérdése legyen. Újhelyi azt is megemlítette, hogy a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Duna Televízió nagyobb forrásokhoz jut jövőre, mint idén, a költségvetés pedig 6,8 milliárd forintos tőkepótlást tartalmaz számukra.

A jobboldali térvesztést 

a médiában igazolhatja az a tény, hogy hétfőn megkezdte adását a közvélemény által Fidesz-televíziónak tartott Hír Tv. Az egyelőre napi kétszer három órában sugárzó adón Borbás Mária mosolygós és Papp Endre szigorú tekintete mögött riporteri szerephez jutnak a jobboldali radikális Lovas István és növendékei is. Olyan arcok is biztosítják majd a "polgári értékek" képernyőn történő megjelenését, mint Orbán Viktor tömegrendezvényeinek műsorvezetője, Philip vagy az átkosban olyannyira üldözött, "zenebutikos" Juhász Előd. A csatorna szlogenje szerint "Egyenesen Önnek". 

A televízó bejegyzését csak Ladvánszky György, az ORTT szocialista tagja tartotta aggályosnak, Borókai Gábor vezérigazgató, volt kormányszóvivő azonban kijelentette: a 20 millió forint alaptőkével bejegyzett társaságnak nem kell aggódnia, mert a magyar szálloda- és vendéglátóipari befektetők állják majd a működés feltételeit. Körmendy-Ékes Judit elnöksége mellett a múlt héten meg is történt a televízió bejegyzése, ezután az ORTT elnök asszonya Orbán Viktor volt kormányfővel egyeztetett, és bejelentette lemondását.


Politikai sakkjátszmák színtere

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!