hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 06. 16. (V/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Berlusconi egyensúlyoz

A héten letette a Silvio Berlusconi vezetésével meg-alakult jobboldali kormány az esküt a római Quirinale-palotában Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök előtt. A médiacézár legújabb fellépését továbbra is nagy figyelemmel kísérik a szankciókkal való fenyegetőzéstől mára elállt Európai Unióban, Berlusconi-nak pedig a hétvégén Göteborgban megrendezésre kerülő EU-csúcson kiváló alkalma nyílik bizonyítani szélsőséges és idegengyűlölő politikusokat is felvonultató kormánya szalonképességét a kontinens vezetői előtt.

Elefántok a porcelánboltban

Gyerekkoromban, azokban a "régi szép időkben", az Anschluss előtt Ausztria, Magyarország és Olaszország nem voltak demokratikus államok, ezért igyekeztek szövetséget kialakítani az utódállamok, főleg Csehszlovákia ellen, amely ennek a térségnek az egyetlen demokratikus országa volt. Azóta nagyot változott a világ, de az osztrák diplomácia a realitástól ismét elrugaszkodva "stratégiai szövetséget" javasolt az EU-ba belépni akaró kelet-közép-európai államoknak.

A névtelen hercegnő

A nepáli királyi családban történt közelmúltbeli tragédia után röviddel újabb királyi családot sújtott váratlan haláleset: londoni szállodai szobájában holtan találták Leila Pahlavi hercegnőt, a néhai Reza Pahlavi iráni sah legfiatalabb gyermekét. A hercegnő halálát a Leonard Hotel személyzete fedezte fel vasárnap este. Halála pontos okát egyelőre nem közölték. 

Waco volt az utolsó csepp

"Legitim taktikai lépésnek" nevezte az 1995-ben végrehajtott, 168 civil áldozatot követelő terrorakcióját a kivégzése előtt Timothy McVeigh, az Egyesült Államok történelmének eddigi legvéresebb kez? terroristája, akit hétfőn végeztek ki méreginjekcióval. Az Egyesült Államokban 1963 óta egyetlen elítélten sem hajtott végre halálos ítéletet a szövetségi kormány. A jelenlévő tanúk elmondása szerint McVeigh az utolsó szó jogán nem mondott semmit, azonban halála előtt felemelte a fejét és kivégzői szemébe nézett, mielőtt a beadott erős nyugtató hatni kezdett. 

Az utolsó esély

E hét szerdára virradóra Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke is elfogadta a Tenet-dokumentumot, amelynek célja, hogy helyreállítsa a felek között a biztonsági együttműködést, véget vessen az erőszakos cselekményeknek és helyreállítsa az elmúlt szeptember előtti állapotot. A palesztin vezető elvi egyetértését adta a terv megvalósításához, ám több pont vonatkozásában fenntartásait hangoztatta. 

Két malomkő között

Az utóbbi évek legnagyobb utcai demonstrációjára került sor a héten Algériában. Ennek során főleg a berber kisebbséghez tartózó tüntetők legerőteljesebben a "tábornokok, gyilkosok", vagyis az országot közel egy évtizede vaskézzel kormányzó hadsereg vezetői és a bábjuknak tekintett Bouteflika elnök ellen tiltakoztak. A tömegdemonstráció napján érkezett haza Algériából Hack Péter országgyűlési képviselő, akit a zavargások okairól és a több mint százezer áldozattal járó terrorhullám miatt a borzalmak egyik jelképévé vált észak-afrikai országban szerzett tapasztalatairól kérdeztünk.

Belföld

Egy kudarccal több

Miközben Demszky Gábor gyakorlatilag pártbeli kérdéseket nevezett meg lemondásának okaként, addig a "belülmaradt" politikusok azt, hogy Demszky nem bírta tovább a "gyűrődést". Ha valóban a párton belüli "fúrás" az oka Demszky lemondásának, akkor az SZDSZ minden eddiginél nehezebb helyzetbe kerülhet, hiszen amellett, hogy elvesztett egy eddig népszerű politikust, még azzal is szembe kell néznie, hogy Demszky csapata és támogatói köre is vissza-, vagy akár kivonul a pártból. 

Arccal a centrum felé

A politikai közép felé húzódik és versenyképesebb PR-t akar használni az MSZP. Legalábbis ez a következtetés vonható le a legutóbbi kongresszus alapján. Az elsőt jelzi Medgyessy Péter, a már véglegesített miniszterelnök-jelölt bejelentése, miszerint "a nemzeti közép kormányát" kívánja létrehozni. Másodikra példa, hogy ő az első szocialista politikus, aki – amerikai módira – feleségével együtt jelent meg egy ilyen pártrendezvényen. 

Megkeresztelt gyermektörvény

A napokban megkezdte a parlament a gyermekvédelmi törvény módosításának vitáját, mely "keresztény szellemiséggel" itatná át az 1997/XXXI., a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, mely ma kétmillió fiatalkorút, és mintegy kétszázezer veszélyeztetett fiatalt érinthet. 

Szabadi a célkeresztben

Eltűnt milliárdok nyomában címmel különkiadás keretében mutatta be a TV2 az Agrárinnovációs Kht. elmúlt éveit. A riport klientúraépítő társasjátékként mutatta be a cég mintegy másfél milliárd forintot mozgató tevékenységét. A kht. tulajdonosa az agrártárca, melynek politikai államtitkára a kérdéses időszakban Szabadi Béla volt. 

HÁTTÉR

Egyetlen kés sem hatolt a szívemig

– mondja Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke

Meghátrálás vagy diplomáciai zsenialitás

"Az olcsó keleti munkaerőtől ments meg, Uram, minket…" – hangozhatnak a jelenkori Nyugat imái. Az osztrákok és a németek manapság nem a magyarok nyilai, hanem az olcsó, szakképzett magyar, illetve kelet-európai munkaerő miatt fohászkodnak az égiekhez. Az osztrák Der Standard szerint "a magyarok meghajlottak az ésszerűtlenség előtt" amikor hozzájárultak ahhoz, hogy hét évig lemondanak a szabad külföldi munkavállalási lehetőségekről. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel szemben a polgári kormány diplomáciai zsenialitásaként állította be az elért megállapodásokat, és nem mulasztotta el, hogy szokásos szerda reggeli rádióinterjújában az uniós tárgyalási sikerekkel kampányoljon. 

Európa nem érti Busht

Első hivatalos európai körútján tiltakozó csoportok, "Állítsátok meg Bush-t!", illetve "Bush menj haza!" feliratú transzparensek százai üdvözölték George W. Bush amerikai elnököt; a helyi hatóságok szerint az európai–amerikai, illetve az EU-csúcs három napja alatt körülbelül 12 ezer tüntető érkezik a városba, hogy részt vegyen a globalizáció és Bush amerikai elnök környezetvédelmi politikája elleni megmozdulásokban. A népszerűtlenség elsődleges oka az elnök politikájának Európában értetlenséggel és ellenségességgel fogadott pontjai. Bush mindenesetre az együttműködés "nagyszer? alkalmaként" értékeli európai látogatását. Valamit máris kétség nélkül sikerült elérnie: a régóta egységre törekvő Európában most legalább abban egyetért mindenki, hogy nem ért egyet az amerikai elnökkel. 

Ha az USA tüsszent, az EU náthás lesz

A héten Nyugat-Európában zajló amerikai elnöki látogatás rámutatott, hogy az Egyesült Államok és Európa egymás számára minden vitán túlmutatóan legalább annyira fontos gazdasági, mint politikai szövetségesek. 

Politikai alkuk a jegybank függetlenségéért

A rendszerváltás időszakának egyik legműködőképesebb jogszabálya volt az 1990 decemberében elfogadott jegybanktörvény, amely három kormányt élt meg, köszönhetően az akkor éppen lemondott Rabár Ferenc pénzügyminisztert helyettesítő Botos Katalin politikai államtitkár felkészültségének. Ebből eredően az elmúlt évtizedben bevált az a gyakorlat is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) működését ellenőrző felügyelő bizottságot (fb) a különböző pártok által delegált szakemberek alkotják, úgy hogy a két legnagyobb kormánypárt, illetve ellenzéki párt két-két tagot delegálhat. A jelenlegi fb-nek történetesen kisgazda elnöke van. Az Orbán-kormány azonban mindenképpen módosítani akarta a jegybanktörvényt, és ehhez a szocialista frakció is csatlakozott. Az Országgyűlés döntött a benyújtott javaslatokhoz kapcsolt módosító indítványokról, a zárószavazást pedig június 19-én tartják.

Kapós cég lett a BorsodChem

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a héten folytatta mélyrepülését, messze elmaradva az áhított 7 000 pontos lélektani határtól: 3,7 százalékos heti csökkenés mellett 6 615 ponton zárt csütörtökön. A vezető részvények árfolyamai egyöntetűen csökkenést mutattak, csak néhol jeleztek enyhe javulást a hét folyamán. A BUX decemberi határidős elszámoló értéke 151 ponttal (7041 pontra) csökkent.

Év végéig váltsuk át a valutáinkat

A forint konvertibilissá válásától nem várhatunk radikális változásokat – nyilatkozta lapunknak Missura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője. Valóban erősödött a forint, de ez nem közvetlen gazdasági hatása az intézkedésnek, hanem inkább annak tulajdonítható, hogy a jogszabály-módosítás bejelentése egy kicsit megnövelte a bizalmat a forint iránt. A módosítás arról szólt, hogy hetven év után Magyarországon péntektől végre minden kötöttség nélkül lehet valutával fizetni, valutát tartani, valutával kereskedni. A szóvivő felhívta a figyelmünket arra, hogy mindez nem jelenti azt, hogy ezentúl bármelyik országban lehetőség nyílna a pénzváltásra. Ez a jövőben is csak ott lesz lehetséges, ahol a pénzváltók és a bankok a magyar turisták áradatára számítanak, és megítélésük szerint érdemes forintot tartani. 

Hitel nemcsak a jövedelem, hanem ingatlan függvényében

A közelmúltban készült felmérésekből az derül ki, hogy a vártnál lényegesen kevesebben vették igénybe eddig az otthonteremtő támogatásokat. Ez a talán meglepő hír részben a jövedelmi viszonyokkal, illetve a bankok nem kellő rugalmasságával magyarázható. Cikkünk most olyan lehetőséget, banki szolgáltatást emel ki, amely a piaci viszonyokhoz leginkább alkalmazkodik: a hitel elbírálásakor nemcsak a jövedelmet veszi figyelembe, hanem az ingatlan értékét is beszámítja, sőt a hitel a már folyamatban levő építkezések esetében is igényelhető. Ez a lehetőség sokak számára megnyithatja a kapukat. A hiteligénylők számára jó hír, hogy apró finomításokon dolgozik a Gazdasági Minisztérium. Hegedűs Éva helyettes államtitkár a Hetek kérdésére nem erősítette meg azt a lapértesülést, mely szerint szeptembertől 8-ról 6 százalékra csökkenne a fizetendő kamat, sem azt, hogy a hitel nagysága tízről tizenöt millióra emelkedne. Anynyit elmondott ugyanakkor, hogy egy hónap múlva nyilvánosságra hozzák a változásokat, amelyek elsősorban a hitelfelvétel lehetőségeinek kibővítését célozzák. 

Már tetőzött az infláció

Két és féléves negatív rekordot döntött a májusi inflációs ráta: a múlt hónapban a várakozásokon felül, 10,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A KSH jelentése szerint a rekord drágulásért az élelmiszer- és az energiaárak mondhatók ludasnak. Tavaly májushoz képest az élelmiszerárak közel 18 százalékkal emelkedtek: legnagyobb arányban (71 %-kal) a sertészsír, (62%-kal) a sertéshús drágult, de a kenyérért 30, tejért és a cukorért is 25 százalékkal többet kellett fizetnünk. Ugyanakkor a ruházkodási cikkek és az üzemanyagok áremelkedése átlag alatti volt. A legfrissebb adatok is alátámasztják, hogy a gazdaság egésze jó alapokon nyugszik, és kiegyensúlyozottan teljesít. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!