hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyetlen kés sem hatolt a szívemig

2001. 06. 16.
– mondja Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke"Nem tudják, hogy megtörhetetlen vagyok" Fotó: Somorjai L.

– Az Ön és családja elleni támadások kereszttüzében nem bánta-e meg, hogy feleségét is beemelte a közéletbe? Hogyan éli át, hogyan éli meg ezeket a támadásokat?

– Mi hosszú ideig külön pályán haladtunk, én heged?művésznek indultam, végül is ügyvéd lettem, a feleségem operett primadonna lett. Ő Pécsett élt, én Budapesten. Most már negyvenkét éve házasok vagyunk, mindkettőnknek ez volt az első és egyetlen, egész életünket kitöltő szerelmi házassága. Ez a kapcsolat a mai napig is a legnagyobb erőforrásom és segítségem. 

– Szerelmesek egymásba még ma is?

– Azt kell hogy mondjam Önnek, olyan mérhetetlen szeretetet és féltő gondoskodást kapok a feleségemtől a privát életben és a közvetlen munkámban a mai napig is, amit a legtöbb első éves házasok is megirigyelnének. Nem bántam meg, persze mindig lesznek olyan politikai ellenfeleim, akik feleségem politikai ténykedését gyalázzák és kifogásolják. 

– Az "Isten, haza, család", jelszó és az ezt szimbolizáló rekvizitumok a gyűléseiken, tehát a kenyér, a Biblia, a kereszt a kisgazda design része, vagy valódi tartalmat hordoz, legalábbis az Ön számára?

– Nézze, az én nagyapám papi szolgálatot teljesített Beregszikláson, tizennégy gyereket tudott felnevelni úgy, hogy mindegyikből lett valaki. Azt én természetes dolognak tartom, hogy a kisgazdapárt elnökének igazi istenhittel rendelkező, istenfélő embernek kell lennie. Már csak ebből adódóan is nagyon sok gyalázkodó, romboló terv, vagy iromány mögött a Sátán munkálkodását látom, mint ahogy a qumráni közösségtől egészen napjainkig látható, ahogy a sötétség fiai küzdenek, harcolnak a világosság fiai ellen. Ha már itt tartunk, pár évvel ezelőtt a legmagasabb szint? papság vezetői közül megkérdezték tőlem, miért nem lépek fel határozottan a Hit Gyülekezete ellen.

– És mit válaszolt?

– Azt mondtam nekik: "Nézzék kérem, annak, hogyha valaki nem a hagyományos történelmi egyházakban találja meg a lelki, szellemi erőforrást, a hitet, vigaszt, annak valami oka van. Inkább a maguk egyházainak kellene modernizálódni, felfrissülni, hogy vonzók legyenek az emberek számára. Csak így lesz lehetőségük az elpártolt híveket visszaszerezni." 

Ha valaki a mai világban igazán hisz, és azt meggyőződéssel vállalja, az ritka dolog. Ha ki mer állni mellette, az még ritkább, és ha ellenszél és támadások kereszttüzében is bátran vállalja a meggyőződését, az a legritkább. Ezt a Hit Gyülekezeténél így tapasztaltam, és ez számomra nagyon szimpatikus. Természetesen én a történelmi egyházakat a nemzettel való összeforrásuk miatt a magyar kereszténység letéteményeseinek tartom, azonban minden léleknek szüksége van az üdvözülésre, és ilyen módon az istenhitet máshol keresőkkel sokkal türelmesebbnek kellene lenniük. A kérdésében az imént említette a kenyeret. A kenyér a mai napig is az élettel azonos a számomra. Ha én egyedül vagyok otthon, és megszelek egy kenyeret, azt előtte megkeresztelem. "Tudod, Jóska, én szerettem a húst…" Fotó: MTI

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!