hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A névtelen hercegnő
Holtan találták a sah lányát

2001. 06. 16.
A nepáli királyi családban történt közelmúltbeli tragédia után röviddel újabb királyi családot sújtott váratlan haláleset: londoni szállodai szobájában holtan találták Leila Pahlavi hercegnőt, a néhai Reza Pahlavi iráni sah legfiatalabb gyermekét. A hercegnő halálát a Leonard Hotel személyzete fedezte fel vasárnap este. Halála pontos okát egyelőre nem közölték. 

Az Amerikában élő hercegnő halálát egyes vélekedések szerint gyógyszer-túladagolás okozta, bátyja azonban az esetről kiadott hivatalos közleményében húga "hosszas betegségéről" beszélt. A betegség természetéről nem adtak ki információt, a rendőrség azonban vizsgálja annak lehetőségét, hogy a hercegnő halálos adag altatót vett be. A hétfőn Párizsban kiadott közlemény szerint, amely a hercegnő anyjától, Farah királynőtől származik, az áll, hogy Leila Pahlavi, aki hosszas küzdelmet folytatott a depresszióval, álmában halt meg. 

Leila Pahlavi, az egykori iráni sah legkisebb gyermeke 1970-ben született Teheránban, és mindössze kilenc éves volt, amikor az iszlám forradalom kitörésekor családjának el kellett hagynia az országot. Reza Pahlavi egy évvel később hunyt el rákban. Halála a család szerint különösen megviselte Leila hercegnőt, aki igen közel állt apjához. A család később Amerikában telepedett le, ahol Leila elvégezte a középiskolát, majd az amerikai elithez tartozó egyetemek egyikén, a Brown University-n folytatott tanulmányokat. Azóta, hogy 1992-ben megkapta diplomáját, élete Európa és Amerika között ingázva telt. Európában általában a londoni Leonard Hotelben lakott a West Enden, ahol halála is bekövetkezett. A mérhetetlen gazdagságba született hercegnőre a szálloda személyzete kedves és közvetlen emberként emlékezik, akit soha nem láttak barátok társaságában.

Egy Amerikában adott korábbi interjúban Leila hercegnő bevallotta, hogy hiányzik neki Irán, de élvezi a száműzetés biztosította névtelenséget. Elmondása szerint bár 1979 óta nem járt Iránban, álmában sokszor hazatért. "Van egy félelmetes álmom" – mesélte az újságíróknak. "Otthon vagyok a palotában, és nem kellene ott lennem. Ha valaki elkap, akár le is fejezhetnek." Egy másik alkalommal kijelentette: "Majdnem az egész életemet külföl-dön töltöttem, de éppen olyan iráni vagyok, mintha soha nem hagytam volna el a hazámat."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!