hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elefántok a porcelánboltban

2001. 06. 16.
Gyerekkoromban, azokban a "régi szép időkben", az Anschluss előtt Ausztria, Magyarország és Olaszország nem voltak demokratikus államok, ezért igyekeztek szövetséget kialakítani az utódállamok, főleg Csehszlovákia ellen, amely ennek a térségnek az egyetlen demokratikus országa volt. Azóta nagyot változott a világ, de az osztrák diplomácia a realitástól ismét elrugaszkodva "stratégiai szövetséget" javasolt az EU-ba belépni akaró kelet-közép-európai államoknak.

A múlt héten ezeknek az államoknak a külügyminiszterei – Lengyelország kivételével – Bécsbe látogattak. Wladislav Bartoszewski lengyel külügyminiszter, aki hosszú ideig volt Bécsben nagykövet, kerek perec kijelentette, hogy az EU-bővítés elleni osztrák lépések fényében (7 év várakozási idő a szabad munkavállalás joga előtt) ez a bécsi akció "képmutatásnak" tekinthető. A külügyminisztereket még Ferrero-Waldner külügyminiszter asszony mosoly-offenzívájának sem sikerült meggyőznie arról, hogy bármi értelme lenne egy ilyen "szövetségnek", amely természetesen azok ellen a nagy EU-államok ellen irányult volna, amelyek úgy "megbántották Ausztriát", miután koalíció jött létre a konzervatív néppárt és az akkor Jörg Haider vezette szélsőjobboldali Szabadságpárt között. Így aztán a szövetséget átkeresztelték "regionális partnerkapcsolatra". Elsőként a kultúra és a szervezett bűnözés elleni harcban kívánnak együttműködni, és már decemberben ismét találkoznak Pozsonyban.

Martonyi János magyar külügyminiszter biztosította az osztrákokat, hogy Magyarországról nem fenyeget a tömeges bevándorlás veszélye. Jan Ka-van cseh külügyminiszter rámutatott arra, hogy országa polgárai számára a szabad letelepedés önbecsülés kérdése. Enélkül másodrendűeknek éreznék magukat a csehek.

Nem sokkal a nizzai szerződést elutasító ír népszavazás után Jörg Haider, az osztrák Szabadságpárt valódi vezetője azt javasolta, tartsanak népszavazást Ausztriában az EU bővítéséről. Pártja formális vezetője, Susanne Riess-Passer kancellár-helyettes a múlt héten még ellenezte a népszavazást, de hát ahogy itt mondják, "Haider befiehl, wir folgen" – Haider, parancsolj, mi követünk! –, így megváltoztatta véleményét: most ő is népszavazást követel.

Másként vélekedik az osztrák Néppárt. Az osztrák kancellár ebben a kérdésben nem tudott szokott hallgatásába burkolózni, hanem kijelentette: ahogy rólunk, osztrákokról sem szavaztak, mi sem fogunk szavazni másokról, hogy beléphessenek az EU-ba.

Furcsa helyzet alakul ki Ausztriában, ahol a zöld és szocialista ellenzék egyetért a kormányzó Néppárttal, de Schüssel kancellár koalíciós partnere népszavazást propagál akkor is, ha a koalíciós egyezménybe ez nincs belefoglalva.

Az osztrák külpolitikusok néha úgy viselkednek, mint elefántok a porcelánboltban. Az olyan külpolitikust, mint Erhard Busek, a kormány EU-bővítésért felelős megbízottja, aki alaposan ismeri a kelet-közép-európai szomszédokat, tüntetően mellőzik, így még a bécsi külügyminiszteri találkozóra sem hívták meg, hiszen nem bírja a Szabadságpárt bizalmát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!