hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hitel nemcsak a jövedelem, hanem ingatlan függvényében
FHB, a rugalmas bank

2001. 06. 16.
A közelmúltban készült felmérésekből az derül ki, hogy a vártnál lényegesen kevesebben vették igénybe eddig az otthonteremtő támogatásokat. Ez a talán meglepő hír részben a jövedelmi viszonyokkal, illetve a bankok nem kellő rugalmasságával magyarázható. Cikkünk most olyan lehetőséget, banki szolgáltatást emel ki, amely a piaci viszonyokhoz leginkább alkalmazkodik: a hitel elbírálásakor nemcsak a jövedelmet veszi figyelembe, hanem az ingatlan értékét is beszámítja, sőt a hitel a már folyamatban levő építkezések esetében is igényelhető. Ez a lehetőség sokak számára megnyithatja a kapukat. A hiteligénylők számára jó hír, hogy apró finomításokon dolgozik a Gazdasági Minisztérium. Hegedűs Éva helyettes államtitkár a Hetek kérdésére nem erősítette meg azt a lapértesülést, mely szerint szeptembertől 8-ról 6 százalékra csökkenne a fizetendő kamat, sem azt, hogy a hitel nagysága tízről tizenöt millióra emelkedne. Anynyit elmondott ugyanakkor, hogy egy hónap múlva nyilvánosságra hozzák a változásokat, amelyek elsősorban a hitelfelvétel lehetőségeinek kibővítését célozzák. Építő lehetőségek Fotó: Somorjai L.

A lakástámogatás rendszere fokozatosan csiszolódik, igazodik a valósághoz. Az év elejétől már nemcsak a három vagy annál több gyermekes családok élhetnek első lakásuk megszerzése esetén kedvezményes hitelfelvétellel, hanem gyermek nélküli, vagy gyermeküket egyedül nevelő szülők is igényelhetik – és nem csak az első lakáshoz. Kiegészítő támogatás vehető igénybe egy alkalommal harminc millió forintot meg nem haladó építési költségek esetén új lakás vásárlására vagy építésére. A legfeljebb tízmillió forint összeg? kölcsön kamatainak megfizetéséhez az állam tíz évig nyújt támogatást, garantálva, hogy a kamat a költségekkel együtt nem haladja meg az évi 8 százalékot. 

Az otthonteremtő hitelt finanszírozó bankok saját konstrukciókat dolgoztak ki, ezek közül kiemelkedik az állami tulajdonban lévő Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB), amely rugalmas és sokoldalú hitelezést biztosít. Sokak számára probléma, hogy a felvehető hitelek összege jövedelemfüggő. Az FHB kizárólag ingatlanokhoz – és nem jövedelemhez – kapcsolódva is megadja a kiemelt kamattámogatású hitelt, így a kamat nem a jelzáloghiteleknél szokásos (körülbelül évi 18 százalék), hanem az állam által támogatott kamat! Az ingatlannak per- és tehermentesnek, önállóan forgalomképesnek kell lennie, rendezett feltételekkel. A kölcsön a saját források kiegészítésére szolgál, így a kölcsönfelvevőnek 30-40 százalék saját erővel kell rendelkeznie. Minimális összege egymillió forint, maximális összege pedig a fedezetül felajánlott ingatlan(ok) hitelbiztosítási értékének 60 százaléka, otthonteremtő hitelnél maximum tízmillió forint.

Ha az FHB hitelvizsgálati előírásai szerint az ügyfél részére az igényeltnél kisebb összeg? hitel állapítható meg, készfizető kezes bevonásával növelhető az adható hitel összege. A bank kölcsönönként legfeljebb két nagykorú belföldi magánszemély kezességét fogadja el, ugyanazon készfizető kezes a jövedelmét és az ingatlanát is felajánlhatja a kért kölcsön fedezetéül. A kezesek (és a hiteligénylő) életkora a kölcsön lejáratának időpontjáig nem haladhatja meg a 65. életévet, de egyedi döntéssel ettől a bank eltekinthet. A kölcsön futamideje minimum öt, maximum harmincöt év (kiemelt kamattámogatásnál maximum tíz év). A futamidőn belül egy-, illetve ötéves kamatperiódus választható. Az idő alatt a kölcsön kamata nem változik akkor sem, ha közben a bank kamatot változtat. A kamatperiódus fordulónapján részleges előtörlesztésre van lehetőség, amely a szerződésben meghatározott futamidőt nem érinti, hanem a havi törlesztő összeg csökkenését eredményezi. 

A Földhitel- és Jelzálogbank Rt. a 06-40-200-115-ös kék számon általános felvilágosítást nyújt, további információt a XIII. ker. Váci út 20. szám alatt személyesen adnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!