hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 02. 28. (VII/9) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Meddig bírja Irak?

Sűrűn hallani nem túl udvarias jelzőket a készülődő háború kapcsán: hülyék az amerikaiak? Ha lecsupaszítjuk, ma ez az alapkérdés, különösen Európában: minek akar az USA megharcolni egy felesleges háborút? Miért olyan elbizakodott, hogy a világ csendőrének vagy jótündérének hiszi magát? Mi hajtja igazából, ha igaz, hogy az iraki olajat az irakiak birtokában hagyja a háború után? Mi ez az idealista őrület a világ jövőjéről, biztonságáról? Nos, az elmúlt húsz év őszinte végiggondolása után mi, magyarok, tényleg nem mondhatjuk, hogy hülyék az amerikaiak. De mi, európaiak, esetleg inkább mutatkozhatunk hülyéknek – mostani reakcióink alapján, történelmi távlatokban.

Dacszövetség

Izraelben Ariel Saron miniszterelnök jobbközép kormányt alakít, miután a nemzeti egység megteremtésére irányuló minden kísérlete kudarcba fulladt. Az Amram Mitzna vezette Munkapárt ugyanis választási kampányfogássá emelte, hogy semmiképpen sem csatlakozik a Likud vezette kormányhoz, és e döntése mellett önpusztító következetességgel ki is tartott.

Fenntartások Irán iránt

Az elmúlt hét péntekén Iránban járt dr. Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Hivatal feje, hogy felmérje az ott folyó nukleáris program helyzetét. Küldetésének keretében látogatást tett egy ipartelepen Natanz város közelében, ahol egész sereg urániumdúsításra alkalmas gépi berendezést talált. Fel is támadt benne az aggodalom, hogy Teherán komoly előrehaladást tett az atomfegyverek gyártása felé. Ez volt egyébként az első eset, hogy ezen a színhelyen fegyverzetellenőrök jártak. 

Belföld

Magányos harcos

Az SZDSZ-re jellemzően a kongresszust megelőző utolsó napokban is belső vitáktól hangos a párt. Kuncze Gábor pártelnök szerint ez szombaton, a küldöttgyűlésen fog kicsúcsosodni, de reméli, hogy ez az esemény pontot tesz majd a nézeteltérések végére. Politikai elemzők szerint az SZDSZ helyzete a jelenlegi kétpártrendszer? belpolitikai struktúrában szinte megváltoztathatatlan. Akármilyen reformfolyamatok zajlanak le a párt vezetésében, az SZDSZ-nek egyszerűen nincs tere, választói támogatottsága a növekedésre – vélekednek. Mindeközben az MSZP-nek nagy szüksége lenne, hogy a német zöldek mintájára mindig "kéznél legyen" egy szövetséges a mérleg nyelveként. 

Pengeváltás

El kell bontani a Terror Háza Múzeum homlokzatához illeszkedő pengefalat – erről szerda délutáni rendkívüli ülésén, az ellenzéki képviselők kivonulása után, hét MSZP-SZDSZ képviselő szavazatával döntött a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága. 

Ölt a drogos fiatal

"Bekattantam" – ezzel tudta csupán indokolni tettét az a férfi, aki a múlt héten egy átdrogozott éjszaka után – a rendőrség gyanúja, illetve saját beismerő vallomása szerint is – meggyilkolt egy evangélikus lelkésznőt. A hátrányos helyzetű, nem egyszer büntetett előélet? személyeket istápoló áldozat saját lakására engedte be gyilkosát. 

Felgyorsult MSZP

Mindenki elégedettnek látszik a szocialisták háza táján a Kiss Elemér-ügy gyors megoldása kapcsán. A válság nem húzódott el, sőt egyes vélemények szerint a Medgyessy-kormány győztesen kerülhet ki az ügyből, ráadásul a párt tagsága is úgy érezheti, hogy "visszavette a kormányt". Bár vannak, akik az ügy mellékhatásaként elképzelhetőnek tartják, hogy "ellenzéki vadászat" indulhat kormánypárti politikusok ellen, hiszen a Fideszhez közeli lapoknak – amelyek kirobbantották a botrányt – egy hét alatt sikerült megbuktatniuk egy minisztert. 

Láthatatlan légió

"Az átlagpolgár semmit nem fog érzékelni abból, hogy Magyarországon NATO-szállítmányok haladnak át" – közölte lapunkkal Matyuc Péter, a honvédelmi tárca kommunikációs igazgatója. Az Országgyűlés egyhetes huzavona után a napokban döntött arról, hogy áthaladhat hazánk területén a Törökország védelmét szolgáló szövetséges transzport. A döntés azért most született csak meg, mert előzőleg az ellenzék, elsősorban a Fidesz feltételt szabott az engedély magadásához.

Hit és értékek

A lelkiismeret hangja

Amerikát nem szívelni tulajdonképpen eurokonform. Sőt, mostanra mindkét politikai oldal szélének aktivistái – retorika szintjén legalábbis – egymásra találtak a közös ellenség megfogalmazásában. Főbb vádpontjaik: liberalizmus, kapitalizmus, zsidó tőke és befolyás, katonai agreszszió, tömegkultúra és szektainvázió. Miközben a háborúellenes Németország egyik vezető hetilapja, a Der Spiegel Bush elnök és az amerikai nép egy részének elkötelezett bibliai hitét, illetve az ebből fakadó elhivatottság-tudatot erőteljes szkepticizmussal mutatja be, addig az európai nyilvánosság előtt tabutémának számít például az ugyancsak békepárti francia elnök boszorkányokkal és varázslókkal fenntartott kapcsolata.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!