hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Láthatatlan légió
Hazánkon átvonuló NATO-fuvarok

2003. 03. 03.
"Az átlagpolgár semmit nem fog érzékelni abból, hogy Magyarországon NATO-szállítmányok haladnak át" – közölte lapunkkal Matyuc Péter, a honvédelmi tárca kommunikációs igazgatója. Az Országgyűlés egyhetes huzavona után a napokban döntött arról, hogy áthaladhat hazánk területén a Törökország védelmét szolgáló szövetséges transzport. A döntés azért most született csak meg, mert előzőleg az ellenzék, elsősorban a Fidesz feltételt szabott az engedély magadásához.



Úton egy NATO-konvoj. (Képünk illusztráció) Fotó: USAF

A NATO védelmi tervező bizottsága február 16-án döntött Törökország védelmének a tervezett iraki háború miatti megerősítéséről. Ezt követően kérték fel – többek között – Magyarországot, hogy a NATO csapatait, katonai eszközeit és berendezéseit Törökország területére történő szállítása céljából hazánk légterét és kijelölt repülőtereit, vasúti és közúti hálózatának kijelölt részeit 2003. december 31-éig igénybe vehessék.

A döntés azonban múlt hét hétfőn nem születhetett meg, ugyanis a Fidesz nem járult hozzá, hogy eltérjenek a házszabálytól, és azonnal szavazzanak a kérdésben. Álláspontjuk szerint Magyarországnak garanciákra van szüksége azzal kapcsolatban, hogy a szállítmányok kizárólag Törökország védelmét szolgálják majd, és azokból semmi nem kerül az iraki hadszíntérre.

A kormánypártok – és az MDF – véleménye szerint erre elegendő garanciát jelentett volna a NATO védelmi tervező bizottságának döntésére hivatkozni, a Fidesz szerint azonban a határozat alapján tételesen fel is kell sorolni, pontosan milyen eszközök haladhatnak át az országon. Végül az Országgyűlés az utóbbi határozatot fogadta el. Sajtóértesülések szerint Washingtonban és Brüsszelben is megütköztek azon, hogy a döntésben a magyar parlamenti pártoknak először nem sikerült megegyezniük, illetve felháborodva reagáltak azokra a feltételezésekre is, miszerint a szövetségesek kellő felhatalmazás hiányában "f? alatt" küldenének harci eszközöket Irakba.

"Az átlagpolgár gyakorlatilag semmit sem fog észlelni abból, hogy Magyarországon NATO-szállítmányok haladnak át" – hangsúlyozta a Hetek kérdésére a honvédelmi tárca kommunikációs igazgatója. Matyuc Péter elmondta, az előzetes tervek szerint a transzport jelentősebb része vasúton fog áthaladni az országon, a közutakat, illetve a légteret csak kisebb mértékben fogják igénybe venni. Érdeklődésünkre azt is hozzátette: az áthaladás pontos időpontjáról nem fognak tájékoztatást adni, ám arról egyébként sem született még döntés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!