hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dacszövetség
Meghiúsult a nemzeti egység

2003. 03. 03.
Izraelben Ariel Saron miniszterelnök jobbközép kormányt alakít, miután a nemzeti egység megteremtésére irányuló minden kísérlete kudarcba fulladt. Az Amram Mitzna vezette Munkapárt ugyanis választási kampányfogássá emelte, hogy semmiképpen sem csatlakozik a Likud vezette kormányhoz, és e döntése mellett önpusztító következetességgel ki is tartott.



Februári hó Jeruzsálemben. Ritka látvány 

Saron nagyarányú választási győzelme nyomán kényelmes többséggel tudott volna tisztán jobboldali kormányt is alakítani ("ezt öt perc alatt a titkárnőm is össze tudja hozni" – mondta egy interjúban), megpróbált azonban egy széles alapon álló koalíciót tető alá hozni.
(Izrael kiállt Saron mellett, Hetek, 2003. január 31.) 

A nehézségeket csak fokozta, hogy a megmérettetésből harmadik erőként megjelenő Sinui (Változás) pártja előfeltételként kötötte ki, hogy nem lép be olyan koalícióba, amelynek az ultraortodox vallási pártok is részesei. Tomi Lapid pártja elkötelezettje az állam és az egyház szétválasztásának, az alkotmány elfogadásának és az állampolgári jogok és kötelezettségek egyenlő elosztásának. Célkitűzései között szerepel a polgári házasság intézményének és 

a jesivanövendékek katonai szolgálatának bevezetése is.

A Sinui csatlakozása a koalícióhoz kizárta tehát a Sasz és az Egyesített Tóra Judaizmus pártjának a kormányba való belépését. A Munkapárt hajthatatlansága miatt Saronnak nem maradt más lehetősége mint a Sinuival megkötött egyezség. Eszerint Tomi Lapid kapta az igazságügyi tárcát, és ő lett Saron általános helyettese is. Pártja ezenkívül még négy miniszteri – a belügyi, az infrastruktúra, a környezetvédelmi és a tudományügyi – tárcát kapott. Ez a Likud polgármesterei körében kisebb vihart kavart, akik attól tartanak, hogy egy Sinuihoz tartozó belügyminiszter nem feltétlenül jár majd a kedvükben. 



Ariel Saron, mögötte Netanjahu, mellette Szilvan Salom. Helyosztó a likudban Fotók: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!