2004. 04. 29. (VIII/18)
Búcsú Európától

Búcsú Európától

2004. 05. 02.
Akárhogy is lesz, ez az utolsó irományom, amely Európán kívül jelenik meg. Hol is? Ázsiában, azaz Keleten? Ott, ahol egy szenvedélybeteg ember megírta a világ eddigi legjobb regényét valamiféle bűnről és bűnhődésről? A Balkánon? Ahol megszületett az Antigoné meg az Oresztész? Mindenesetre mostantól igazgatásilag is Európa vagyunk, nem csupán történelmileg meg kulturálisan. Doktor gróf Esterházy Péter nem csupán a nyelv virtuóza, hanem ennél sokkal többre képes. A háború előtti nagy gazdasági felfutás óta az első olyan magyar gazdaságpolitikus, akinek valóságos, értelmezhető gazdasági programja volt. Igaz, a neves művész matematikus is, tehát nem idegen a számok világában. Ő már annak idején, amikor az ország mit sem sejtő népe azt hitte, rendszert vált éppen, azt találta mondani, hogy mindenki, aki kiejti száján az Európa szót, az fizessen be egyetlen forintot a köznek. Az a korabeli egy forint ma nagyjából nyolc mai forintnak felel meg. Ha mindenki hibátlanul befizetné az Európázásért alkalmanként a nyolc forintját, és nem számoltatná el egyik cégében sem költségnek, hogy levegőt vett, akkor attól tartok, nagyjából rendbe is tehetnénk az államadósság nev? kellemetlen kötelezettséget.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!