hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 11. 05. (VIII/45) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Visszatérés Rómába

Az Európai Unió huszonöt tagállamának vezetői október 29-én, pénteken ünnepélyes keretek között aláírták az unió júniusban Brüsszelben véglegesített alkotmányos szerződését. A szertartásos aktusra az ókori Róma egykori politikai és vallási központjában, a Capitolium dombon, a Michelangelo által tervezett reneszánsz szenátusi paloták egyikében került sor, ugyanabban a teremben, ahol csaknem fél évszázada, 1957-ben a "római szerződéssel" hat alapító állam létrehozta a mai EU elődszervezeteit. 

Életveszélyben a szólásszabadság

Többszöri halálos fenyegetést követően meggyilkolták Theo van Gogh holland filmrendezőt, akinek augusztusban bemutatott Submission (Alávetés) cím? rövidfilmje komoly társadalmi vitát váltott ki Hollandiában, elsősorban a muzulmán közösségek részéről. A rövidfilm ugyanis éles kritikát fogalmazott meg a muzulmán vallással, azon belül is a nőknek az iszlám társadalomban elfoglalt helyével kapcsolatban. Halálos fenyegetést kapott a film forgatókönyvírója is, a szomáliai származású Ajaan Hirsi Ali is, aki jelenleg a holland parlament jobboldali képviselője. 

Arafat nélkül

A PFSZ Központi Bizottsága múlt szombaton 40 év óta először ülésezett Jasszer Arafat nélkül. Egyelőre nem tudjuk, hogy Arafat felépül-e titokzatos betegségéből, ennek ellenére sejteni lehet: a vezér mentális állapota valószínűtlenné teheti a politikai vezetésbe való visszatérését. Amit biztosan tudunk, hogy a PFSZ asztalánál üresen maradt széke esély a palesztinok, Izrael és a térség számára. A kérdés, hogy ez az absztrakt esély mire lesz elegendő? 

Belföld

Meglepő időzítés

Gyurcsány Ferenc immáron másodszor tett tanúbizonyságot arról, hogy az európai baloldal azon "ágazatához" kíván csatlakozni, amely valamelyest kritikusan viszonyul az iraki beavatkozáshoz. Már az úgynevezett haladó kormányzás konferenciát követően úgy tűnt, hogy az új miniszterelnök nem Tony Blair, hanem a spanyol Zapatero álláspontján áll. Szerdán, miközben az amerikai kormányzat győzelmi mámorban úszott, Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy hazajönnek a magyar katonák Irakból. A sajátos időzítéssel bejelentett döntést rendkívül kedvezőtlenül értékelték az Egyesült Államokban.

Nem mindegy, hol iskolás a gyerek

Fokozódik a viták hevessége az egyház-finanszírozás témakörében. A tradicionális felekezetek már "apartheid politikáról" beszélnek, és Alkotmánybírósággal fenyegetőznek, míg a kormányoldal úgy tesz, mintha meglepte volna a súlyos pénzmegvonások nyomán fellángolt heves egyházi tiltakozás.

Olcsó paprikának mérgező a leve

Amennyiben nem változnak a fűszerpaprika-importra vonatkozó uniós és hazai szabályok, továbbra sem lehetünk biztosak abban, hogy őrölt pirospaprika címén mi kerül a magyar konyha olyan remekműveibe, mint a gulyásleves, a halászlé, vagy a pörkölt. Mint ahogy azt sem tudhatjuk, eddig mennyi "mérgező" anyag jutott a szervezetünkbe a kedvelt fűszernövénnyel együtt. 

Lendület az alsóbb szférákra is

A várakozásokkal ellentétben meglepően kevesen jelentek meg a kormánypártok által szervezett őszirózsás forradalom emlékére rendezett nagygyűlésen, Budapesten a Károlyi-szobornál. Ráadásul az emlékezőket a Jobbik által szervezett ellentüntetés – "tojás- és paradicsomdobálás" – zavarta meg. A kormánypárti szónokok arra emlékeztettek, hogy nyolcvanhat évvel ezelőtt ezekben a napokban győzött az őszirózsás forradalom, majd megszületett a köztársaság. A Hetek információi szerint a kormánypárti vezetőket is meglepte a megemlékezés viszonylagos sikertelensége, és ezért várhatóan több, "tömeget megmozgató" rendezvényt kívánnak szervezni, hogy a "lendület az alsóbb szférákra is átragadjon" . Több szocialista politikus országjárásba kezd.     Fotó: Vörös Szilárd

Demokrácia lesz Magyarországon?

Miközben műsorokat szüneteltet az MTV, Rudi Zoltán elnök bejelentése szerint jövőre új csatornát indít a köztelevízió. A médiatörvény nem rendelkezik egyértelműen arról, hogy létrehozhat-e a meglévő két csatornája mellé újabbakat a köztévé. 

Hit és értékek

Dekódolt Da Vinci

"Én is keresztény vagyok" – hirdeti honlapján az a Dan Brown nevű, harminckilenc éves New Hampshire-i volt angoltanár, aki lassan elmondhatja magáról, hogy Da Vinci-kód címen "minden idők legkapósabb történelmi regényének" szerzője. Kötete a 2003. áprilisi megjelenés óta tizenkétmillió példányban fogyott el, s már negyvenkét nyelvre – köztük magyarra is – lefordították. A szerzőnek ugyanakkor furcsa elképzelései vannak a kereszténység mibenlétéről: "…mindannyian meg akarjuk fejteni az élet nagy misztériumait, és ki-ki közülünk a megvilágosodás saját útjait járja. Számos vallás tanítványának tartom magamat" – olvasható az idézett website-on.

HÁTTÉR

George W. Bush: Még négy év

Soha még nem választottak amerikai elnököt olyan sok szavazattal, mint november 2-án George W. Busht. Az újraválasztott államfő számára a győzelem többszörös elégtételnek számít. Négy éve a szavazatoknak kevesebb mint a felével, hosszas jogi huzavona után költözhetett a Fehér Házba, most azonban rekordrészvétel mellett több mint három és fél millió voks előnnyel ért célba. Miközben a világ legtöbb részén John Kerry győzelméért szorítottak, az amerikai választók nem foglalkoztak azokkal a – Magyarországon is hangoztatott – véleményekkel, mely szerint Bushra csak a déli vallásos fehér farmerek szavaznak. A választási térkép egyértelművé teszi: a demokraták bázisa a két partvidékre és néhány északi államra koncentrálódik, míg Amerika "szíve" a republikánusok mellett áll, akik nemcsak a Fehér Házban hosszabbíthattak, hanem sikerült növelniük előnyüket a képviselőházban és a szenátusban is.

Bush négymillióval jobb

"Rekordokat döntő számban szavaztak az amerikaiak" – állapította meg George W. Bush, az Egyesült Államok újraválasztott elnöke győzelmi beszéde első mondatában. Természetesen ugyanerre a következtetésre jutottak az elemzők is, akik szerint a hatvan százalékot megközelítő részvétel 1968 óta a legmagasabbnak tekinthető – ez azt jelenti, hogy mintegy 120 milliónyian vették a fáradságot kedden, hogy a szavazóhelyiségeket felkeresve voksoljanak a két jelölt egyikére.

Melegházasság: Nem

A melegházasság engedélyezéséről is szavaztak az elnökválasztás napján tizenegy amerikai államban. Az érintett államok polgárai jelentős arányban – életkortól, bőrszíntől és jövedelmi szinttől függetlenül – igennel voksoltak arra az alkotmánykiegészítésre, amely a házasságot kizárólagosan egy férfi és egy nő szövetségének nyilvánítja. A tilalom megakadályozza, hogy a közvélemény elutasítása ellenére bírák és jogászok kiskapukat nyissanak az egyneműek házasságkötése előtt.

A gonosz szava

Az amerikai elnökválasztást megelőző napokban az al-Dzsazíra arab hírcsatorna közölte Oszama bin Laden terroristavezér nyilatkozatát, melyben újra megfenyegette az Egyesült Államokat. Az al-Kaida vezetőjének célja, hogy Amerika gazdaságát csődbe juttassa.

Kötelező-start

Ezen a héten kezdődött a "nagy kalkulálás" a magyar gépkocsi-tulajdonosok számára, miután a gépjárm?-felelősségbiztosítási (kgfb) piac minden szereplője (összesen 9 biztosító rt. és 3 biztosítási egyesület) közzétette 2005-re vonatkozó díjtáblázatát. Általánosságban elmondható, hogy a tarifák mintegy 10 százalékkal emelkedtek, és még mindig a fővárosi autósoknak kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk. 

Családi üdülési csekk

Együtt pihen a család címmel szociálisan hátrányos helyzetben lévő családok számára nyílik lehetőség arra, hogy pályázati úton kedvezményes üdülési csekket kapjanak. Egy 4 fős család 40 ezer forint befizetésével akár 120 ezer forintos csekkhez is hozzájuthat. 

Célegyenesben az adótörvény

A célegyenesbe fordult a jövő évi adótörvény, miután a képviselők szavaztak a mintegy 400 módosító indítvány felől. A dolgok a várakozásoknak megfelelően alakultak, beleértve azt is, hogy az SZDSZ – ígéretéhez híven – az ellenzékkel szavazott. 

Kóklertörvény

"Ebben a történetben mindig az jár a legrosszabbul, aki a legbecsületesebb. Ez a magyar valóság" – nyilatkozta lapunknak K. T., egy neve elhallgatását kérő építési vállalkozó. Magyarországon mára rendszeressé vált, hogy a nagyobb építőipari megrendelők egyszerűen nem fizetik ki az alvállalkozóikat. A nagy beruházások ugyan elkészülnek, de az építőmunkások pórul járnak. A helyzet odáig fajult, hogy az ipari kamarák törvényjavaslatot tártak a kormány elé. A szakmai körökben csak "kóklertörvénynek" nevezett jogszabály egyfajta biztosítást jelentene az alvállalkozóknak arra, hogy mindenképpen megkapják a jogos munkabérüket. Szakemberek szerint azonban a jelenlegi kormányzati ciklusban már biztosan nem kerül a honatyák elé a tervezet.

Tovább dübörög a BUX-expressz

Az olajár közel 10 százalékos csökkenésének köszönhetően optimizmus tükröződött a világ tőzsdéin. Elsősorban a közvetlenül érintett iparágak, köztük a légiközlekedési szektor szárnyalt, de jól szerepelt a hálózati eszközgyártó Alcatel és a Fran-ce Telecom is a várakozásokat meghaladó eredmények publikálása után. A befektetőket most nem bizonytalanította el sem az amerikai elnökválasztás igen izgalmasra sikerült végkifejlete, sem a vártnál gyengébb, 3,7 százalékos harmadik negyedéves amerikai GDP-adat. 

KÁVÉSZÜNET

Nyugat trónkövetelői kontra Detroit Pistons

Az újonc Charlotte Bobcats csatasorba állásával idén harminc gárda mérkőzhet az észak-amerikai kosárlabdabajnokságban. A tengerentúli bajnokságok történéseit mindig kiemelt figyelemmel kísérik a szurkolók milliói. A jégkorongozók bérvitája miatt, késik a NHL küzdelemsorozata, így az egyébként is nagy nézettségnek örvendő NBA mérkőzései iránt még az eddigieknél is nagyobb érdeklődés várható. 

Légiós hírek az Albionból

Angol lapértesülések szerint a korábban brit szövetségi kapitányként is tevékenykedő Glenn Hoddle a legesélyesebb Gera Zoltán csapatának, a West Bromwich Albionnak edzői posztjára. Elődje, Gary Megson azért került lapátra, mert nem kívánta meghosszabbítani szerződését a klubbal, hanem csak nyárig irányította volna a csapatot.

Amerikai kosarasokat vertek Fehérvárott

Sikeres bajnoki mérkőzésüket követően, Székesfehérvárott vacsorázott az Alba három kosarasa, Jermaine Spivey, Kenny Younger és Gáspár Dávid. Először valaki sört locsolt az Albacomp-hívek legnagyobb kedvencére, Spiveyra, majd – a hírek szerint a helyi futballcsapat, az FC Fehérvár szurkolói – egy üveggel célozták meg a kosarast. Youngert kapucnijánál fogva lerántották a földre, ökölcsapások záporoztak, és a vandálok még a földön is rugdosták a magatehetetlenül elterülő centert, aki agyrázkódást szenvedett, és a térde is megsérült. Az Albacomp vezetői, akik értetlenül állnak az eset előtt, megtették feljelentésüket a hatóságoknál az ismeretlen elkövetők ellen.

Változások az NB1-es kispadokon

A cívis városból származó információk szerint, Supka Attila lett a DVSC-Megaforcenál Szentes Lázár utódja. A távozó szakember 2002 nyarán került a DVSC vezetőedzői posztjára. Az első évben 13. helyen zárt a csapatával, a másodikban egyetlen ponttal maradt le az együttes a bajnoki címről. A 2004–2005-ös szezonra az aranyérmet ígérte a negyvenkilenc éves szakember. Erre még van esélye a "lokinak". A "szakítás" kölcsönös megegyezés alapján történt. Szintén közös megegyezéssel szerződést bontott a Matáv Sopron labdarúgócsapata trénerével, Dajka Lászlóval és segítőjével, Sikesdi Gáborral. Utódjául Pintér Attilát nevezték ki, akinek segítője ezúttal is Farkas József lesz. A trénerkettős tulajdonképpen visszatért, hiszen 2003 őszén ők irányították a szakmai munkát Sopronban.

Kokó alelnök lett

Kovács Istvánt alelnöknek választották meg a Boksz Világszervezet (WBO) Miamiban tartott éves konferenciáján. Ez az első alkalom, hogy magyar sportdiplomata került ilyen magas pozícióba valamelyik hivatásos ökölvívó-szövetségnél. Az első magyar profi világbajnok eddig a WBO kelet-európai képviselője volt. Egyúttal kiosztották a WBO elismeréseit is, amelyen a díjazottak között volt, a félnehézsúlyú világbajnok Erdei Zsolt is.

Halvilági fazonok

Menetrend szerint félévente érkezik valami nagyobbacska rajzfilm a tengerentúlról, amire – nincs mese, így van ez kitalálva – oda kell figyelni. A Némó nyomában tavalyi fergeteges sikere után (ami a Disney-birodalom lassan avuló imázsát sokadszorra megmentő Pixar Stúdió munkája) idén a Dreamworks animációsai akcióznak: nyáron a Shrek 2, most a Cápamese próbálja az egész családot a moziterembe csalogatni. 

Öt évtized grafikái

50 év 50 képeslap címmel nyílt kiállítás T. Gerő Zsuzsa grafikusművész alkotásaiból a József Attila Művészeti Centrumban. A "BUDAPEST" Grafikai Alkotóközösség alkalmazott grafikusa öt évtizedes grafikai pályafutásának plakátanyagát három évvel ezelőtt már bemutatta. A november 9-ig nyitva tartó kiállításon látható képeslapokat részben a Képcsarnok Vállalat megbízásából, részben saját kedvtelésére készítette. (P.R.)

Megszűnik a Magyar Hírlap

Hiába az újságírók lankadatlan munkakedve és a nem bulvárrajongó, ámde hosszú évek óta kitartó olvasótábor. A hét végén már bizonyossá vált, hogy a Magyar Hírlap megjelentetéséhez a továbbiakban nem kíván hozzájárulni többek közt a Blikk, a Mai Nap, a Tina és a Nemzeti Sport kiadásáért felelős Ringier Kft. 

Laci bácsi konyhája

A receptsarok házigazdája Benke László, négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács lesz, aki exkluzív receptjeit olvasóink szájíze szerint igyekszik majd összeállítani. Laci bácsi receptjeiből otthon is könnyen elkészíthető gasztronómiai csodák kerekednek ki, amelyek az egész család számára ínycsiklandozó kalandot fognak jelenteni. Azok a kedves olvasóink, akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi műremekei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Laci bácsi "akció közben" a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10–8.20-ig és 12.45–12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05–13.35-ig.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!