hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meglepő időzítés
Magyarok Irakban: távolodás Amerikától

2004. 11. 08.
Gyurcsány Ferenc immáron másodszor tett tanúbizonyságot arról, hogy az európai baloldal azon "ágazatához" kíván csatlakozni, amely valamelyest kritikusan viszonyul az iraki beavatkozáshoz. Már az úgynevezett haladó kormányzás konferenciát követően úgy tűnt, hogy az új miniszterelnök nem Tony Blair, hanem a spanyol Zapatero álláspontján áll. Szerdán, miközben az amerikai kormányzat győzelmi mámorban úszott, Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy hazajönnek a magyar katonák Irakból. A sajátos időzítéssel bejelentett döntést rendkívül kedvezőtlenül értékelték az Egyesült Államokban.

"Hazajönnek Irakból a magyar katonák 2005. március 31-ig" – jelentette be a miniszterelnök szerdán egy belpolitikai eseményen. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a kormányülés után részletezte a kabinet terveit: A kormány arra kéri az Országgyűlést, hogy jövő hétfőn a házszabálytól eltérve tárgyaljon meg és fogadjon el három honvédelmi és katonai témájú előterjesztést. Az egyik javaslat értelmében a parlament 2005. március 31-ig meghosszabbítaná az Irakban szolgáló magyar alakulat mandátumát. Egy másik előterjesztésben a kabinet arra kéri az Országgyűlést, hogy Magyarország változatlan formában vegyen részt a NATO SFOR-missziójában. Harmadikként a kormány hétfőn ismét a törvényhozás elé terjeszti a honvédelmi törvénynek a sorkötelezettség megszüntetéséhez szükséges módosítását is. 

A kivonulás tervét egyetlen párt sem ítélte el, sőt a két ellenzéki párt képviselői bejelentették, hogy nem járulnak hozzá, hogy december 31-éről március 15-ére hosszabbítsák meg a 300 magyar iraki "megbízatását." 

A Hetek információja szerint már korábban megszületett az MSZP vezérkarában az a döntés, hogy a magyarok "kivonulnak" Irakból, de a határozat nyilvánosságra hozatalával megvárták az amerikai elnökválasztást. 

A magyar katonák hazahívása az amerikai elnökválasztás okozta hírdömping ellenére a médiumok fő hírei között szerepeltek szerdán. A The Washington Post tudósításában kiemelte, hogy egy hónappal korábban, telefonos beszélgetésük során Gyurcsány Ferenc arról biztosította Bush elnököt, hogy a magyar külpolitika kiszámítható, megbízható és stabil lesz a jövőben. A lap kiemeli, hogy Irak néhány hete levélben köszönte meg Magyarországnak a stabilizációban nyújtott segítségét, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy az új iraki vezetés a magyar kontingens küldetésének meghosszabbítását kérte. A Fox News hírtelevízió a bejelentés és a magyar csapat létszámának – ismertetése mellett a bejelentés időzítését – a választási eredményhez való igazítását – emelte ki.

Az amerikai lapokban a hír kapcsán újra előkerültek olyan jelzők, mint "a volt kommunista ország", a tudósítások utalnak arra, hogy a magyarok mindössze "300 nem harcoló katonával" vették ki részüket az iraki rendteremtésben. 

Az MSZP Bush mellett Kerrynek is gratulált. Utóbbinak azért, mert emelt fővel tudott gratulálni a győztesnek.

Boldog a katona

November 3-án leszerelt az utolsó magyar sorkatona. Az eseményt heves kommunikációs csata előzte meg, amelynek egyik alapeleme volt, hogy a szocialista honvédelmi vezetés igyekezett a Fideszre "ragasztani" azt, hogy az ellenzéki párt nem akarja eltörölni a sorkötelességet. Egyébként a részletekről szóló vita kapcsán a Fidesz politikusai folyamatosan hangoztatták, hogy ők az eltörlés pártján állnak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!