hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megszűnik a Magyar Hírlap

2004. 11. 08.
Hiába az újságírók lankadatlan munkakedve és a nem bulvárrajongó, ámde hosszú évek óta kitartó olvasótábor. A hét végén már bizonyossá vált, hogy a Magyar Hírlap megjelentetéséhez a továbbiakban nem kíván hozzájárulni többek közt a Blikk, a Mai Nap, a Tina és a Nemzeti Sport kiadásáért felelős Ringier Kft. 

A lap munkatársai által sérelmezett kiadói lépés mögött a hazai lappiacon immáron 1968 óta állandóan jelen lévő napilap mintegy 2 milliárdos felhalmozott vesztesége áll. Sem a Magyar Hírlap, sem a Népszabadság nem tudott ellenállni annak az évek óta tartó tendenciának, mely az igényes lapok folyamatos piacvesztését, a bulvárújságok szinte megállíthatatlan példányszám növekedését jelenti. 

A Magyar Hírlap megszüntetésének híre mind szakmai körökben, mind a lap szellemiségéhez közel álló olvasótáborban egyaránt felzúdulást keltett. A MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) külön közleményben fejezte ki sajnálatát a Magyar Hírlap háza táján történt események miatt, mivel az újságírószövetség képviselői úgy érzik, hogy a lap az igényes hazai sajtótermékek körébe tartozott, megszüntetésével pedig kézzel foghatóan szegényebbé válna a hazai lappaletta értékorientált része. A jelenség hátterében a MÚOSZ képviselői szerint az is állhat, hogy a külföldi kiadótulajdonosok érzelmi kötődése óhatatlanul kisebb a hazai sajtó és kultúra irányában, ráadásul a piacgazdasági viszonyok között a lapkiadás a tulajdonos profitorientált vállalkozásának számít. 

Vannak, akik úgy értékelik, a kialakult helyzet révén a balliberális média most vesztett először zászlóshajót. A Magyar Hírlap munkatársai nem válnak meg könynyen a laptól. Mivel bíznak a sajtótermék feltámasztásában, úgy döntöttek, megoldást keresnek az újság megmentése érdekében. A 86 fős kollektíva 77 képviselője a szerkesztőség rendkívüli értekezletén szándéknyilatkozatot írt alá. Ennek értelmében a szerkesztőség a lap kiadásához szükséges új befektető megtalálása reményében grátisz munkavégzésre vállalkozik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!