hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Célegyenesben az adótörvény

2004. 11. 08.
A célegyenesbe fordult a jövő évi adótörvény, miután a képviselők szavaztak a mintegy 400 módosító indítvány felől. A dolgok a várakozásoknak megfelelően alakultak, beleértve azt is, hogy az SZDSZ – ígéretéhez híven – az ellenzékkel szavazott. 

"Győzött a józan ész" – mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, miután a parlamenti többség elutasította az MSZP által protezsált árfolyam-nyereségadót. A kisebbik kormánypárt eleitől fogva ellenezte az új adó bevezetését, ám a kormány mégis benyújtotta a törvénytervezetet. Az SZDSZ a két ellenzéki párttal együtt nemmel voksolva meghiúsította a tervezetet, így jövőre továbbra is adómentes lesz az árfolyamnyereség. Ez nemcsak a tőzsdézőket, hanem a nyugdíjpénztárak, a különféle befektetési alapok révén az átlagembereket is kedvezően érinti. A Tisztelt Ház döntött arról is, hogy a gyermekkedvezmények igénybevétele maximum évi 8 millió forint jövedelem esetén lehetséges. A meleg étkeztetési utalvány jövőre 6 ezer forintról 8 ezerre emelkedik, novembertől pedig 1500 forinttal, 1950 forintra csökken az egészségügyi hozzájárulás összege. A tervezett 10 százalék helyett 0 százalékos, azaz adómentes lesz az önkormányzatoknak tartós bérletbe átadott ingatlanok után járó összeg. 

A vállalkozók számára kedvező döntés született, mivel jövőre közepes cégek is élhetnek az új munkaerő alkalmazása után járó társasági adókedvezménnyel. A céges telefon áfájának viszont 50 százaléka írható le költségként a mostani 70 százalék helyett. Jó hírnek számít az is, hogy 2006-tól kezdő egyéni vállalkozók is beléphetnek az eva-körbe. 

A 2005-ös adótörvény végszavazása jövő hét elején várható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!