hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gonosz szava
Bin Laden csődbe juttatná Amerikát

2004. 11. 08.
Az amerikai elnökválasztást megelőző napokban az al-Dzsazíra arab hírcsatorna közölte Oszama bin Laden terroristavezér nyilatkozatát, melyben újra megfenyegette az Egyesült Államokat. Az al-Kaida vezetőjének célja, hogy Amerika gazdaságát csődbe juttassa.



Oszama bin Laden Fotó: Reuters

Az al-Dzsazíra arab hírcsatorna által közölt felvételen Oszama bin Laden terroristavezér kifejtette, hogy mindaddig folytatják eddigi politikájukat, amíg Amerika gazdaságilag el nem vérzik. Ahogy a mudzsahidok a nyolcvanas években harcoltak Afganisztánban a Szovjetunió ellen egészen addig, míg azt meghátrálásra nem kényszerítették, ugyanúgy folytatják gerillaharcukat és felőrlő háborújukat a "zsarnok nagyhatalmak" ellen.

Bin Laden szerint "elegendő két mudzsahidot a keleti határra küldeni, ahol meglobogtatnak egy rongydarabot az al-Kaida felirattal. Azonnal tábornokok serege fog odarohanni, hogy Amerikának gazdasági, politikai és emberi veszteségeket okozzanak anélkül, hogy bármit is megvalósítanának a céljaikból."

A "csődig folytatott kivéreztetés" tervének ismertetésében bin Laden brit forrásokra hivatkozott, melyek szerint a szeptember 11-ei terrortámadás kivitelezése ötszázezer dollárba került, de ez még mindig "csekély összeg" ahhoz képest, amit eddig az Egyesült Államok fordított a terror elleni háborúra. "Az al-Kaida minden egyes dollárja egymillió amerikai dollárt győz le" – állította a terroristavezér. Az elveszett munkahelyeket nem számítva, a gazdasági deficit szempontjából a terror elleni harc eddig több mint háromtrillió dolláros kárt okozott az Egyesült Államoknak. "Egyértelmű, hogy a harcot az al-Kaida megnyerte, (…) és az egyértelm? vesztes az amerikai nép és az amerikai gazdaság" – üzente bin Laden. 

A terroristavezér szerint az amerikai elnök látását elhomályosította a "fekete arany sötétsége", aki miatt "a háború folytatódott, a halottak száma nőtt, az amerikai gazdaság ezer sebből vérzett, és Bush beleragadt Irak mocsarába, amely most a jövőjét veszélyezteti".

Beszédének végén a terroristavezér elmondta, hogy a szeptember 11-ei terrortámadás során elpusztult emberek kétségbeesett gesztusaiban "költészetet" látott, ami azt bizonyította számára, hogy az "igazságtalanság utoléri annak elkövetőjét". Bin Laden szerint az elpusztultak halálkiáltásukban azt üzenték honfitársaiknak, hogy "számoltassák el azokat, akik miatt meghaltunk". Végül mindazon államok számára garantálta a biztonságot, amelyek "nem játszanak" a terroristák biztonságával, majd figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy nincs védelmezője.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!