hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Melegházasság: Nem
A választók egyhangú döntése 11 amerikai államban

2004. 11. 08.
A melegházasság engedélyezéséről is szavaztak az elnökválasztás napján tizenegy amerikai államban. Az érintett államok polgárai jelentős arányban – életkortól, bőrszíntől és jövedelmi szinttől függetlenül – igennel voksoltak arra az alkotmánykiegészítésre, amely a házasságot kizárólagosan egy férfi és egy nő szövetségének nyilvánítja. A tilalom megakadályozza, hogy a közvélemény elutasítása ellenére bírák és jogászok kiskapukat nyissanak az egyneműek házasságkötése előtt.

A tizenegy állam közül egyetlen helyen volt szoros a népszavazás eredménye – Oregonban –, ahol a melegszervezetek a győzelem reményében a legtöbb energiát és pénzt fektették az alkotmánykiegészítés elleni kampányba (összesen 2,8 millió dollárt), de ott is 57–43 százalékos arányban fogadták el a javaslatot, amely az összes többi államban legkevesebb 60 százalékot kapott. A legtöbben Mississippiben támogatták az alkotmánykiegészítést, ahol elsöprő többség, 86 százalék voksolt mellette.

Az igény, hogy az egyes államok alkotmányába bekerüljön a melegházasságokat tiltó kiegészítés, májusban merült fel, miután Massachusetts államban a melegek jogot kaptak a házasságra annak a legfelsőbb bírósági döntésnek az eredményeként, amely alkotmányellenesnek minősítette a házasság heteroszexuálisokra való korlátozását. Az ítélet után Gavin Newsome San Franciscó-i polgármester utasítást adott a házassági engedélyek kiadására meleg párok számára is, azzal a kommentárral, hogy a kaliforniai alkotmány sem engedi meg az ilyesfajta megkülönböztetést. Több más államban, köztük New Yorkban és Oregonban hasonló intézkedéseket hoztak a helyi hatóságok. Oregonban tavasszal több ezer homoszexuális párt adtak össze hivatalosan, a San Franciscó-i példa nyomán. Bár San Franciscóban augusztusban négyezer melegházasságot érvénytelenítettek, az oregoni legfelsőbb bíróságnak még döntenie kell az ottani mintegy háromezer meleg pár jogállásáról.

Az év eleji események hatására megmozdultak a melegházasságot ellenzők, akiknek sikerült elérniük, hogy az alkotmánykiegészítésről szóló kérdés felkerüljön a november 2-ai szavazólapokra – igyekezve elejét venni annak, hogy a kaliforniai és massachusettsi döntésekhez hasonlóan más államokban is alkotmányellenesnek minősítsék a házasság hagyományos értelmezését. Az aktivisták következő célja szövetségi szinten is elérni, hogy alkotmánykiegészítés tiltsa meg az azonos neműek házasságkötését, annak ellenére, hogy a próbálkozás egyszer már kudarcot vallott: a szenátusban és a képviselőházban nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget. 

A melegjogi aktivisták számítottak a vereségre. A szavazást kísérő "exit poll" is azt mutatta, hogy életkortól, bőrszíntől és jövedelmi szinttől függetlenül széles rétegek támogatták az alkotmánykiegészítést mind a tizenegy államban. Különösen nagy arányban szavaztak mellette a konzervatívok és a gyakorló hívők. Michiganben és Ohióban főleg a demokraták és a liberálisok szavaztak az alkotmánykiegészítés ellen, Arkansasban azonban éppen a magukat demokratáknak és liberálisoknak vallók támogatták azt. 

Kender, abortusz, kaszinók

Az elnökválasztással egy időben az amerikai államok többségében népszavazást is tartottak egy vagy több kérdésben. Alaszkában például a marihuána legálissá tételét szavazták meg a polgárok, valamint a csalival történő medvevadászat tilalmát. Ugyancsak a medvékről szavaztak Maine-ben, itt azonban nemet mondtak a csalival, kutyákkal és csapdával történő medvevadászat tilalmára. Több államban szavaztak az orvosi műhibaperekben kifizethető kártérítések, illetve ügyvédi díjak maximalizálásáról is, így Floridában, Nevadában, Oregonban és Wyomingban. Wyomingban elutasították a kártérítés felső határának megállapításáról szóló indítványt, míg Nevadában és Floridában elfogadták a hasonló perekben fizethető ügyvédi díjak limitálását. 

Floridában a népszavazás támogatta a 18 év alatti lányok személyiségi jogainak korlátozását, ami megelőlegezi a lehetőséget, hogy a jövőben törvény kötelezze az illetékeseket a szülők értesítésére, ha kiskorú lányuk abortuszt kíván végeztetni. 

Szintén több államban szavaztak a szerencsejátékokkal kapcsolatos adók és engedélyek ügyében, Kaliforniában pedig a lakosság támogatta, hogy az állam hárommilliárd dollárt fordítson az embrionális őssejtkutatásra. Wyomingban lapzártánkkor még nem ismert a prostitúció legalizálásáról szóló szavazás eredménye.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!