hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 11. 21. (VII/47) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kitüntető fogadtatás

Az amerikai elnök II. Erzsébet királynő vendégeként állami látogatást tett Nagy-Britanniában. Miközben George W. Bush érkezését a királyi család és Tony Blair gondosan megtervezte, több tízezer pacifista tüntető napokig azon fáradozott, hogy – a lapzártánkat követő napon – Bush a lehető leghűvösebb fogadtatásban részesüljön.

Kirekesztett kirekesztő

Az elmúlt hetekben nagy vihart kavart a német belpolitikai életben a CDU/CSU parlamenti frakciójából kizárt Martin Hohmann körül kialakult botrány. A német képviselő antiszemita felhangú kijelentéseivel vívta ki maga ellen párttársai és a közvélemény erőteljes nemtetszését. A német jobboldal egyértelműen elhatárolódott a képviselőtől és annak zavaros történelmi nézeteitől.

Rács mögé juttatnák Jacksont

Elfogatási parancsot adtak ki szerdán a kaliforniai hatóságok Michael Jackson popsztár ellen, miután egy nappal korábban házkutatást tartottak Santa Barbara-i birtokán. Michael Jackson amerikai popsztár parancsot kapott, hogy adja meg magát és szolgáltassa be az útlevelét – jelentette be szerdán a kaliforniai Santa Barbara-i rendőrség –, azonban hárommillió dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, bár egyes hírek szerint kész önként feladnia magát a hatóságoknak. A popsztárt kiskorú ellen elkövetett szexuális zaklatás miatt keresik a hatóságok.

Rémálommá lett dicsőség

A világ valaha épült legnagyobb óceánjáró luxushajójára vezető gyalogoshíd leszakadása tizenhat ember halálát okozta, és több mint harminc sebesült került kórházba múlt szombaton a franciaországi Saint-Nazaire-ben. Az Alstom francia nehézipari óriás hajógyártási részlege eddigi történetének koronakövén dolgozott, azonban két héttel az átadás előtt a remélt dicsőség rémálommá változott. A cég a legeket akarta megdönteni, az első látogatók pedig az életükkel fizettek. 

Fogyatkozó riválisok

1999 júniusában, amikor Oroszországban egyre több szó esett Jelcin utódlásáról, az Itogi cím? hetilap ironikusan így írt: "Mi ez a nagy hangzavar? – kérdezik sértődötten a Kremlben. – Hisz nem változott semmi. Netán ez az intelligens és kedves Alekszandr Sztepanovics Volosin ijesztette meg önöket a kiglancolt fejével? De hiszen Tánya és Válja (Tatjána Djacsenko, Jelcin lánya, és férje, az elnöki hivatal feje, Valentyin Jumasev) éppen úgy kormányoznak tovább, ahogy eddig. Csubajsznak most is sikerül félévente egyszer valami jó kis tanácsot adni az elnöknek, ahogy eddig… Berezovszkij éppen úgy járja a Kreml folyosóit, ahogy eddig… Abramovics pedig, ahogyan eddig is az árnyékban üldögélt, svájci bankkártyáit lapozgatva és azúr-parti villáinak kulcsait csörgetve, továbbra is a jótékony félhomályban maradt. Vagy önök valóban azt hiszik, hogy itt minálunk valaki valamiből többet lopott, mint azelőtt?"

Belföld

Nikotinédzserek

Világtendencia, hogy egyre több fiatal dohányzik, és egyre korábban gyújt rá az első cigarettára. Mindez abból a nemrégiben közzétett kutatásból derül ki, amelyet a WHO nemzetközi ifjúsági dohányzásfelmérése keretében végzett el az Országos Egészségfejlesztési Központ.

Magyar Nemzet: hazugságok tucatszámra

Közel száz esetben kellett a bíróság elé állnia a Magyar Nemzet cím? jobboldali napilap képviselőinek az elmúlt másfél évben az újságban megjelent valótlan vagy sértőnek minősített állítások miatt – erősítették meg kérdésünkre a Fővárosi Bíróság sajtóosztályán. A lap jogi képviseletét ellátó Karas Mónika adatai szerint "csupán" hetvenhét személyiségi jogi, valamint helyreigazítási per zajlott le tavaly január óta. 

Demecser: még jobb volt a bal

A megismételt időközi polgármester-választás ismét a baloldal jelöltjének győzelmét hozta Demecserben. A kampányra, illetve a szavazásra mindkét politikai oldal nagy hangsúlyt fektetett, hiszen a szabolcsi település hagyományosan fideszes "fellegvárnak" számított. A két tábor az első választáshoz hasonlóan most is azon igyekezett, hogy csaláson kapja a másik felet. 

A romák Rómába mentek

A parlament a köztársasági elnök szavaival búcsúztatta azt a száznyolcvan fős roma delegációt, amely Kolompár Orbán vezetésével, Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter és Teleki László romaügyi államtitkár, valamint Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke társaságában a Vatikánba indult. Az Országos Cigány Önkormányzati (OCÖ) képviselőből és családtagjaikból álló cigányokat szerda reggel fogadta II. János Pál pápa. Az utazás 6,5 millió forintos költségét állami forrásból fedezték.

Kegyes telhetetlenség

Kőkemény lobbizás zajlik a költségvetési vita árnyékában, melyből a "tálhoz közelebb ülő" egyházak sem maradtak ki. A Miniszterelnöki Hivatalnál nyáron elkészült új egyházpolitikai koncepciót a nyilvánosság előtt megtámadó jobboldali politikusok kritikája is elsősorban ennek a "szent célnak" alárendelve zajlott. 

Világ Igaza kitüntetések

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet újabb húsz olyan magyarnak, közülük tizenhétnek posztumusz ítélte oda a Világ Igaza kitüntetést, akik a vészkorszak idején zsidó honfitársaik életét mentették meg. Volt közöttük rendőrezredes, bolti eladó, lelkész és hitoktató, újságíró, kisipari vállalkozó, szökött katona és szakszervezeti vezető, akik a legkülönbözőbb módokon – hamis papírokkal, bújtatással, lakásuk átadásával, élelmiszerekkel stb. – segítették az ártatlanul üldözötteket. "Cselekedetük legyen igaz példa a ma és jövő nemzedékének arra, hogy soha többé ne lehessen kirekeszteni, meggyalázni, meggyilkolni embereket vallásuk, fajuk miatt" – mondta köszöntő beszédében Judith Várnai Shorer, Izrael magyarországi nagykövete. Érdekesség, hogy a kitüntetettek között volt Szondi Lipót pszichiáternek, a világhír? Szondi Intézet alapítójának megmentője is. Fotó: Somorjai L.

Hit és értékek

A Kennedy-ház átka

Negyven éve, 1963. november 22-én lett merénylet áldozata Dallasban John F. Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke. Az évforduló kapcsán sokan a gyilkosság mai napig tisztázatlan körülményeit igyekeznek rekonstruálni, mások a "Ki ölte meg Kennedyt?" kérdésre próbálnak meg új választ találni.  A Kennedy-átok című, közelmúltban megjelent könyv szerzője új szempontokat vet fel a kérdésben. A New York Times bestsellerlistáján szereplő m? szerzője, Edward Klein szerint a tragédiák sorozata, amely százötven éve kíséri az első számú amerikai politikus dinasztia tagjait, egy láthatatlan, ám valóságos következményekkel járó "családi átok" következményei. 

HÁTTÉR

A Vaskalapács lesújt

Az egyre szervezettebbnek és intenzívebbnek tűnő iraki merényletek hatására meginogni látszik az amerikaiak elszántsága. Az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadások mögött álló dzsihádisták és baathista gerillák valószínűleg nem kevés kárörömmel figyelték, hogy Bush elnök vészmegbeszélésre hirtelen hazahívta Paul Bremert, az iraki Koalíciós Átmeneti Hatóság amerikai vezetőjét. Amennyiben nem sikerül Irakot minden szempontból működőképes, stabil demokráciává alakítani az amúgy is problémás Közel-Keleten, az az amerikaiak számára beláthatatlan stratégiai következményekkel járhat, ifjabb Bushnak pedig alighanem az elnökségébe kerülhet. 

Temetetlen ügynökmúlt

Mintegy harminc-harmincöt egykori kormánytag neve került szóba érintettként első körben az úgynevezett Mécs-bizottság vizsgálatai során. Később tízfősre zsugorodott a lista: az ő esetükben volt biztosan bizonyítható az együttműködés az egykori állampárt titkosszolgálatával. Az említett bizottság körüli feszült légkörben a testület kormánypárti tagjai nem kívánták nyilvánosságra hozni a neveket és tevékenységüket. Ezt egyébként bármikor megtehetnék, hiszen a titokgazda feloldotta a titkosítást, ezért az általuk megismert információk nem tekinthetők államtitoknak, tehát bármelyik bizottsági tag őszintén elmondhatná, hogy kiről mit hallott és olvasott. Mécs Imre elnök ma sem kívánja ezt megtenni. Úgy gondolja, maguk az érintettek – akik megkapták a dokumentumok hiteles másolatát – ugyanakkor előállhatnának és elősegíthetnék a múlt rendszer működésének megismerését. "Beszélhetnének. Még nem késő, megtehetik" – mondja a politikus. Mécs Imrével, az 1990 utáni kormánytagok állambiztonsági érintettségét vizsgáló bizottság volt elnökével beszélgettünk.

A Moszad volt a célpont

Több mint háromszáz személy sérült meg, és huszonöt halálos áldozatot követelt az a két robbantás, amelyet – a jelek szerint – az al-Kaida terrorszervezet követett el múlt szombaton két isztambuli zsinagóga ellen.

Tarol az áfamumus

Az ingatlanpiaci szereplők véleménye erősen megoszlik az építési telkekre jövőre kivetett 25 százalékos áfa árfelhajtó hatásáról. Vannak, akik 10 vagy akár 20 százalékos drágulásra számítanak, mások maximum 2-3 százalékos emelkedést tartanak valószínűnek. Mivel az új építés? ingatlanok ára elérte a plafont, szinte kizárható, hogy egy az egyben áthárítható lesz a vevőkre az áfatétel. A mumusként szereplő áfa azonban kissé felbolygatta az ingatlanpiacot; aki teheti, még az idén vásárlásba fog.

Újévi adóváltozások

Elfogadta a parlament a jövő évi adótörvényeket. Nem lesz negyedik személyi jövedelemadó-kulcs. Lesz viszont energiaadó, környezetterhelési díj, megnövelt áfakulcsok és 4 százalékra emelt egyéni egészségbiztosítási járulék. Jövőre szélesedik az evát igénybe vevők köre, és jelentősen változnak a jövedéki adók is.

Kína, az új gazdasági hatalom

Úgy tűnik, megállíthatatlan Kína fejlődése. A világ legnagyobb lélekszámú országának gazdasági növekedése az elmúlt tíz évben a világon egyedülálló teljesítményt ért el: egyetlen év alatt 9,3 százalékkal nőtt a GDP-je. A Goldman Sachs gazdaságkutató cég felmérése szerint a kínai gazdaság négy év múlva nagyobb lesz a német gazdaságnál, 2015-re megelőzi Japánt, 2039-re pedig a világelső Egyesült Államokat. Ma, amikor még egyszázalékos gazdasági növekedést sem érnek el az unió vezető államai, számos európai multi a kínai gazdasági növekedésből igyekszik profitálni. Némelyek közülük az európai tőzsdék vezető cégeivé válhatnak sikeres kínai befektetéseik miatt.

Létszámcsökkentés a közszférában

A kormányzati létszámcsökkentés megállapodása szerint 6945 embernek mennie kell a közszférából. A Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanácsban megállapodott a kormányzati és a munkavállalói oldal a kormányzati létszámcsökkentés végrehajtásáról és a munkavállalók védelmében teendő intézkedésekről. Az elbocsátottak végleges névsora csak a napokban készül el, de egyes hivatalok már ezt megelőzően is megkezdték a leépítést. Az első körben elbocsátottakkal szemben máris számtalan visszaélésre került sor. 

Új üzem Újhartyánból

Közép-Európa legnagyobb csomagolóanyag-ellátó üzeme épül az újhartyáni "Ország Közepe" Ipari Parkban. Az ünnepélyes alapkőletételen Burány Sándor munkaügyi miniszter elmondta: a beruházás mintegy 70 új közvetlen és 70-80 közvetett munkahelyet teremt. 

Jó formában a magyar bluechipek

Folytatódott az árfolyamok lemorzsolódása a világ tőzsdéin. Tették mindezt annak ellenére, hogy mind a vállalati gyorsjelentések, mind a megjelent makrogazdasági adatok – többek között a német GDP vártnál nagyobb növekedése – inkább optimizmusra adtak volna okot. 

KÁVÉSZÜNET

Federer a mester, Roddick a világelső

Véget ért a 2003-as teniszidény, legalábbis a kiemelkedő egyéni és páros versenyek sorozata. Már csak a csapatversenyek (Davis Kupa és a Federation Kupa) döntői vannak hátra. A hét elején a svájci Roger Federer győzelmével zárult a férfiak számára rendezett Mesterek Kupája Houstonban, ezt megelőzően a hölgyeknél a belga Kim Clijsters megvédte világbajnoki címét.

Luxusforradalom

1947. február 12-én forradalom kavarta fel Párizs utcáit. Na, nem az "allons enfants de la patrie" dallamai csendültek fel, de nem is katonák fegyvereinek ropogása hallatszott a távolból. Egy előzmények nélküli, minden addigi konvenciót felrúgó divatbemutató borzolta fel a kedélyeket. A divatszerkesztők is elképedtek azon a vakmerőségen, mellyel egy Christian Dior nev? fiatalember tervezte meg és kivitelezte kollekcióit. 

Fény és árnyék

"Pillanat, várj egy kicsit" – ezzel a címmel jelenik meg a hónap végén Boris Becker egykori német teniszcsillag önéletrajzi könyve. A Bild cím? bulvárlapban közölt részletekből kiderül: a háromszoros wimbledoni bajnok nem csak karrierjének csúcspontjairól vall kíméletlen őszinteséggel…

Négy tojáslabdás futballista bukott le THG-val

Az előző szezonban nagydöntőt játszó Oakland Raiders négy játékosa lebukott a doppingvizsgálaton. Bill Romanowski (a képen), Barret Robbins, Dana Stubblefield és Chris Cooper egyaránt napjaink divatos szteroidját, a THG-t fogyasztotta. 

Kórházban végződött a születésnap

A Valladolid futball klub fennállásának 75 éves évfordulóján ugyanis bankettet szervezett a vezetőség, azonban nem volt teljesen friss a felszolgált étel. Egy spanyol deszszertkülönlegességtől ugyanis a vendégek közül 76-an is szalmonellafertőzést kaptak.

Nemi erőszak a vád Jody Morris ellen

West Yorkshire rendőrsége vádemelési javaslattal adta át az ügyészségnek Jody Morrist, a Leeds labdarúgóját. Mint arról annak idején beszámoltunk, egy fiatal lány október 7-én azzal jelentkezett a rendőrségen, hogy több futballista is megerőszakolta őt egy szállodában.

Pelenkás iskolások

Felmérések szerint az éjszakai ágybavizelésben szenvedő gyermekek közül csak minden hatodik fordul orvoshoz a problémával. Ez a krónikus gyermekbetegség a rejtőzködők életét akár hosszú éveken át keserítheti meg feleslegesen. S ha előbb-utóbb el is tűnik a probléma, pszichés szinten gyakran okoz maradandó sérüléseket. A helyzet sajnos a szomszédos országokban sem jobb – többek között ez derült ki egy nemrégiben Monoron rendezett nemzetközi orvoskonferencián.

Tájmel Ajna: Tulipáncsalogató

Tájmel Ajna frissen megjelent verseskötete sem a gyermeknek, sem a felnőttnek nem okoz majd csalódást. 

Sarah Collina: Dekupázs

Hiánypótló művet foghatnak kezükbe az otthoni kézműves munkák szerelmesei: Sarah Collina könyve mind formai, mind tartalmi szempontból rendkívül igényes munkának nevezhető.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!