hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A romák Rómába mentek
Áldott állapot

2003. 11. 24.
A parlament a köztársasági elnök szavaival búcsúztatta azt a száznyolcvan fős roma delegációt, amely Kolompár Orbán vezetésével, Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter és Teleki László romaügyi államtitkár, valamint Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke társaságában a Vatikánba indult. Az Országos Cigány Önkormányzati (OCÖ) képviselőből és családtagjaikból álló cigányokat szerda reggel fogadta II. János Pál pápa. Az utazás 6,5 millió forintos költségét állami forrásból fedezték.



A száznyolcvan tagú roma küldöttség elénekelte a Gélem, gélem cím? nemzetközi roma himnuszt és a Zöld az erdő cím? beás éneket. Majd a pápától áldást kértek egy magukkal hozott másfél méteres fakeresztre is. Fotó: MTI

A romák busszal, a kormány tisztségviselői repülővel érkeztek a pápai audienciára. Talán ezért történhetett meg, hogy a közlekedési káosz miatt kicsit elkéstek a reggeli miséről.

Indulás előtt a parlament búcsúztatta a népes delegációt. Mádl Ferenc államfő romákhoz szóló (első) levelében méltatta az adófizetők pénzén utazó csoport áldozatvállalását. "… áldozatot hoznak közösségükért, szép, nemes elképzeléseket valósítanak meg, kifejezve, hogy többnek látják az életet a puszta megélhetésnél, a mindennapi kenyérharcnál." Levelében azt is hangsúlyozta a köztársasági elnök, hogy a romák "nem világi jutalomért vagy elismerésért teszik, amit tesznek, hanem hitbeli, közösségi önazonosságuk kifejezése és megerősítése céljából". 

Kolompár Orbán, az OCÖ jelenlegi elnöke Rómából tájékoztatta lapunkat a történtekről. "Szavakban nem lehet elmondani, mekkora élmény volt számunkra ez az esemény. A jövőt tekintve abban bízom, hogy minden évben megismételhetjük. Bízom abban is, hogy az elkövetkezendő időszakban az egyház felemeli a hangját a romák elleni gyűlölettel szemben, akiknek zöme katolikus hitvallású, és a társadalmi integrációjukhoz segítségre szorulnak" – mondta. Arra a kérdésünkre, hogy a katolikus egyház miként védte meg a kisebbségeket a múltban, a roma vezető így felelt: "A pápai enciklikákban rögzítve van, hogy a kisebbségeket segíteni kell." Kolompár Orbán szerint egyébként a romák 90-95 százaléka vallja a katolikus hitet: "A magyarországi roma társadalomnál istenfélőbb és katolikusabb embereket nem ismerek – jelentette ki a roma vezető, majd így folytatta: – Ettől függetlenül minden romát arra kérek, hogy gyakorolják hitvallásukat, hiszen a hitvallás arra jó, hogy emberré tegye az embert, formálja az ember öntudatát, magaviseletét, arculatát. Értsék meg, hogy úgy válhatunk komoly társadalmi tényezővé, ha mi is elhisszük magunkról, hogy vagyunk olyan emberek, mint bárki ezen a világon." 

"Hitbéli kérdésekben nem akarok állást foglalni, mert azt magánügynek tartom. A római úttal kapcsolatosan azonban úgy gondolom, nemcsak a vallásról van szó, hanem egy olyan PR fogásról is, amely a meglévő problémákról igyekszik elterelni a figyelmet" – nyilatkozta a Heteknek Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke, aki szerint sajnálatos, hogy ehhez a kormány asszisztál. Az elnök képtelenségnek tartja Kolompár Orbán nyilatkozatát, miszerint a magyarországi romák 95 százaléka katolikus hívő. Mint mondta, az ilyen túlzásokkal a roma vezetők saját hitelességüket és szavahihetőségüket rombolják le. Zsigó Jenő szerint a pápalátogatásnál fontosabb lenne például arról beszélni, hogy a kisebbségi törvény módosítása kapcsán az OCÖ miért ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra se az egyes nemzetiségek, hanem a társadalom egésze válassza meg a kisebbségi képviselőket. Az elnök szerint az OCÖ jelenlegi vezetői ezzel a saját újraválasztásukat akarják bebiztosítani.

Horváth Aladár, az OCÖ törvényesen megválasztott előző elnöke lapunk kérdésére így kommentálta a látogatást: "Megértem, ha ezek a cigány vezetők bűnbocsánatot mennek kérni a pápához, azzal azonban nem értek egyet, hogy mindezt közpénzen teszik." Mint mondta, a hitet ő is magánügynek tekinti, és ha ő is Rómába utazna, azt mindenképpen a saját anyagi forrásából tenné.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!