hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Kennedy-ház átka

2003. 11. 24.
Negyven éve, 1963. november 22-én lett merénylet áldozata Dallasban John F. Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke. Az évforduló kapcsán sokan a gyilkosság mai napig tisztázatlan körülményeit igyekeznek rekonstruálni, mások a "Ki ölte meg Kennedyt?" kérdésre próbálnak meg új választ találni.  A Kennedy-átok című, közelmúltban megjelent könyv szerzője új szempontokat vet fel a kérdésben. A New York Times bestsellerlistáján szereplő m? szerzője, Edward Klein szerint a tragédiák sorozata, amely százötven éve kíséri az első számú amerikai politikus dinasztia tagjait, egy láthatatlan, ám valóságos következményekkel járó "családi átok" következményei. 



Az ifjabb JFK feleségével, Carolynnal. 1999 nyarán egy Kennedy rokon esküvőjére indultak, amikor lezuhant a magánrepülőgépük Fotó: Reuters

"Valaki ott fenn nem szeret bennünket" – mondta 1964-ben Robert Kennedy, amikor egy évvel bátyja, John Fitzgerald Kennedy (JFK) meggyilkolása után öccse, Edward is súlyosan megsérült egy kis híján végzetes repülőgép-szerencsétlenségben. Négy évvel később maga Robert Kennedy is gyilkosság áldozata lett. 1944-től napjainkig légibalesetekben a Kennedy család további hét tagja veszítette életét, köztük a néhai elnök fia, az ifjabb John F. Kennedy is.

Százötven év telt el azóta, hogy a Kennedy-dinasztia alapítója kivándorolt Írországból az Egyesült Államokba. Azóta a család minden generációját a páratlan sikerek és megdöbbentő tragédiák sorozata kíséri. A Kennedy-átok cím? könyv szerzője személyesen ismeri a család több tagját. Edward Klein szerint a rengeteg tragédia nyomán elsőként Jacqueline, a néhai elnök özvegye, és Edward Kennedy beszélt arról "az irracionális érzéséről" egy tévéinterjúban, hogy a család tagjai fölött "valamilyen rettenetes átok leng".



A negyvenéves évfordulóra megjelent sikerkönyv. A képen Joseph Kennedy (középen) gyermekeivel 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!