hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Létszámcsökkentés a közszférában
Elindult a lavina

2003. 11. 24.
A kormányzati létszámcsökkentés megállapodása szerint 6945 embernek mennie kell a közszférából. A Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanácsban megállapodott a kormányzati és a munkavállalói oldal a kormányzati létszámcsökkentés végrehajtásáról és a munkavállalók védelmében teendő intézkedésekről. Az elbocsátottak végleges névsora csak a napokban készül el, de egyes hivatalok már ezt megelőzően is megkezdték a leépítést. Az első körben elbocsátottakkal szemben máris számtalan visszaélésre került sor. APEH-hivatal. Ritkul a levegő Fotó: MTI

A Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanácsban a kormányzati és a munkavállalói oldal arról kötött megállapodást, hogy a kormányzati létszámcsökkentés során milyen körülményeket vesznek figyelembe az elbocsátandók kiválasztásánál – jelentette be Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára. Az aláírt dokumentum célja, hogy a köztisztviselők, közalkalmazottak minden területen azonos tájékoztatást kapjanak, és egységesen korrekt eljárásban részesüljenek. A megállapodás szerint 50 évesnél idősebb nők és 55 évesnél idősebb férfiak, valamint a gyermeküket egyedül nevelők esetében csak szakmailag különösen indokolt esetben szüntetik meg a munkaviszonyt. A távozóknak biztosítják az utazási kedvezményüket a felmondási idő végéig. Meghagyják a kölcsönöket, támogatásokat, lemondanak a tanulmányi szerződésekkel kapcsolatos követelésekről, és nem bontják fel a szolgálati lakások bérleti szerződéseit. Az elbocsátandók várhatóan már ettől a héttől hívhatják a közszolgálati forródrótot, amelyen keresztül feltehetik egyedi kérdéseiket is.

A szakszer? közigazgatási reformban partner az ellenzék, azonban nem támogatja a kormánynak a közszférában elrendelt létszámcsökkentését. Bernáth Ildikó, a Fidesz és Balsai István, az MDF országgyűlési képviselője azt mondta: az állam és a közigazgatás működése szempontjából felesleges és szakszerűtlen, a költségmegtakarítás szempontjából pedig vitatható az érdekegyeztetést megkerülő létszámleépítés. Balsai István ígéretet tett arra, hogy fokozott figyelemmel kísérik az elbocsátás folyamatát. Ha bárhol megsértenék a szabályokat, akár személyesen neki is jelezhetik az érintettek.

Szerkesztőségünk tudomására jutott egy, a kormányzati létszámcsökkentést követően munkanélkülivé vált fiatalember "élménybeszámolója". Potornai László elmondása szerint a hét első napján közölték vele, hogy másnap már nem tartanak igényt munkájára. "Elvitték a számítógépemet, amivel dolgoztam, és ezzel elkezdődött a felmondási idő." A Szabolcs megyei APEH-nél, a végrehajtói osztályon 1991 óta tevékenykedő, negyvenéves, nős – három gyermekes – édesapa közszolgálati jogviszonya 1985-ben kezdődött. 

Potornai közgazdász diplomával rendelkezik, többek között végrehajtói munkakörben dolgozott az APEH-nél, és elmondása szerint minden szakirányú végzettséggel rendelkezett, amire szüksége volt munkája elvégzéséhez: végrehajtói, köztisztviselői és ingó értékbecsüsi végzettsége van. Hozzátette: "Ilyen szakirányú végzettsége a végrehajtói munkakörben, rajtam kívül még egy embernek van, azonban jóval kevesebb gyakorlat van a háta mögött. Ezek miatt gondolom úgy – mondta –, hogy elbocsátásom törvényrendeletbe bújtatott személyeskedés, mintha nem tetszett volna a fizimiskám."

Megkeresésünkre Mikó Zoltánné a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei APEH titkársági osztályvezetője elmondta, hogy az elbocsátásoknál az osztályvezetők, igazgatóhelyettesek javaslatára, nagy körültekintéssel, szakmai és emberi véleményeket figyelembe véve történik a létszámcsökkentés.

Fehér József, a Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldal képviselője lapunk kérésére kifejtette: a megállapodásban foglaltakkal ellentétben több visszaélés történik. Ismer olyan 45 év feletti özvegy, gyermekeit egyedül nevelő nőt, akit a napokban bocsátottak el. Ezek az esetek azonban nem politikai töltetűek, inkább személyeskedésekről van szó. A munkáltató számára jó alkalom lehet, hogy megszabaduljon a számára már régóta kellemetlen kollegáktól. Az pedig törvénytelen, hogy valakit egyik napról a másikra elküldenek, ugyanis az elbocsátás előtt harminc nappal értesíteni kell a munkavállalót. Megalázóak ezek a történetek még akkor is, ha szakmai szempontból indokoltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!