hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 10. 17. (VII/42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Irak nagy falat

Nyilvánvalóan igazuk van a Fehér Ház vezetőinek, amikor azt állítják: a világ még mindig fölöttébb veszélyes hely, s Amerika még mindig háborúban áll. Erre utal az Irakban az elmúlt napokban elkövetett több öngyilkos merénylet, köztük a bagdadi török nagykövetség elleni támadás. Az amerikai közvélemény, amely teljes mellszélességgel támogatta a Szaddám rendszere elleni harcot, most nem érti, hogy Irak újjáépítésének nagy áldozata hogyan járul hozzá a terrorizmus ellen folytatott háborúhoz. Bush elnök újraválasztását mindenesetre jelentősen veszélyezteti, ha nem sikerül konszolidálni Irakot.

Eichmann üvegkalitkája még megvan

Több mint tíz év telt el azóta, hogy a Fehér Ház zöld gyepén kezet rázott egymással Jasszer Arafat, Jichak Rabin és Simon Peresz. Kézfogójukkal pecsételték meg az oslói megállapodást, amelyet a politikai és újságírói zsargon nemtelen egyszerűséggel "területeket a békéért" néven szokott emlegetni.

Újabb kerék a gonosz tengelyén

Az Egyesült Államok szerint Szaddám Huszein legendás vagyonából mintegy 3 milliárd dollár szíriai állami bankokban "landolt". Washington attól tart, az összeg a különböző iszlám terrorista csoportok finanszírozására szolgál. Colin Powell még ez év májusában szankciók bevezetését helyezte kilátásba abban az esetben, ha Damaszkusz nem teszi lehetővé a bankszámlák ellenőrzését, illetve nem lép fel a területén működő terrorista szervezetek ellen. A türelmi idő, úgy tűnik, lejárt: a Fehér Ház "rábólintott" a szankciók jóváhagyására, s sokak szerint Szíria nem áll messze attól, hogy felkerüljön a "gonoszok tengelyéhez" tartozó országok listájára. 

Belföld

Betört a bank

A polgári demokrácia "testében" a jó törvények jelentik a csontokat, a demokratikus szokások és a politikai kultúra pedig az erre épülő inakat és húst. Pusztán a törvények által ugyanis lehetetlen tökéletesen szabályozni a társadalmat és az egyes állami szervezetek egymáshoz való viszonyát, de a demokratikus szokások ezt megtehetik. Magyarországon ennek hiányosságára hívja fel a figyelmet a Rejtő–Kulcsár-ügy. Mintha az állam szétesésének lennénk szem-tanúi: együttműködésre hivatott állami szervezetek, PSZÁF és Pénzügyminisztérium, ügyészség és rendőrség vitatkoznak egymással, néha már az anarchia jegyeit mutatva. Dermesztő, hogy a magyar demokrácia sorsa jelenleg ismeretlen rendőrtisztek és ügyészek kezében van. Két, egymással hadakozó országrész képe kezd kirajzolódni: a Fidesz-Magyarország és az MSZP-Magyarország "háborúja". Miközben a különféle államigazgatási és igazgatási szerveknek az lenne a feladatuk, hogy megteremtsék az ország egészének a "harmóniáját".

804 millió helyett 380 ezer

Tocsik Mártának mindössze 380 ezer forint jár a 804 milliós sikerdíjból – mondta az ügyészség képviselője a Fővárosi Bíróság szerdai tárgyalásán. Az ingatlanpiacon tisztességes, becsületes munkával ennyit lehetett keresni 1996-ban a Központi Statisztikai Hivatal szerint. A 804 millió forintból fennmaradó összeg pedig kamatokkal együtt visszajár – tette hozzá. 

Oltári trónfosztás

A napokban került a nyilvánosság elé egy idén nyáron készült dokumentum, amely az állam és az egyház kapcsolatát a korábbi kormányzatok idején kiépítettekkel homlokegyenest ellentétes alapokra helyezi. Készítői, a kancelláriát vezető miniszter egyházügyi tanácsadói, valamint Gulyás Kálmán egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkár egyetértenek abban, hogy a jelenlegi helyzet finoman szólva is "aggályosnak" tekinthető.

Felhők vannak, vihar nincs

Az elmúlt napokban sajtóhírek szerint növekedett az MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós feszültség. A kormánypártok igyekeznek egymásra hárítani a felelősséget, miszerint a másik fél gerjeszti fölöslegesen ezeket a feszültségeket. Több vitatott helyzetben nem megfelelően támogatták egymást – hangzott el mindkét oldal képviselőinek szájából. Azonban mindez még mindig az elviselhetőség keretein belül van – állítják mindkét párt vezető egyéniségei. Sőt, épp erre szolgál, hogy a két párt külön koalíciós egyeztetőket nevezett még a kormányalakításkor: Horn Gábor SZDSZ-es államtitkár, illetve Szekeres Imre MSZP-s államtitkár felel a koalíció mindenkori összhangjáért. Mindkét politikusnak ugyanazt a három kérdést tettük fel, melyek az utóbbi idők koalíciós problémáira mutatnak rá.

Hit és értékek

Nehéz örökség

Az október 21-én sorra kerülő bíborosavatás és Teréz anya szentté avatása része a II. János Pál pápa trónra lépése huszonöt éves évfordulóját köszöntő ünnepségsorozatnak. A rendezvényekre az AFP hírügynökség szerint "komor hangulatban" kerül sor, mivel a pápa láthatóan egyre nehezebben küzd az őt évek óta gyötrő betegséggel. Az Associated Press úgy értesült, hogy az évfordulóra érkezett bíborosok tárgyaltak arról, hogy mit tegyenek, ha a pápa esetleg beszéd- és mozgásképtelenné válna. Vatikáni és egyházi vélemények szerint az is csalódást okozott, hogy a Nobel-békedíjra jelölt egyházfő helyett egy muzulmán iráni emberi jogi aktivista kapta meg idén a tekintélyes kitüntetést.

Esperes a szappanoperában

"A Vatikán frontharcosa", "Brazília egyik legbefolyásosabb embere": így jellemzi a Financial Times (FT) október 13-i száma Marcello Rossi atyát. A harminchat éves atlétatermet? katolikus pap a brit napilap szerint azzal vívta ki a Vatikán elismerését, hogy mozgalmat hirdetett a dél-amerikai országban az elmúlt 10-15 évben létszámában és közéleti befolyásában igencsak megerősödött evangéliumi kereszténység visszaszorítására. "1997-ben háromszáz fiatal paptársammal együtt Rómában ígéretet tettünk a pápának arra, hogy kilépünk a nyilvánosság elé, és minden létező kommunikációs forma felhasználásával elkezdjük evangelizálni az embereket" – nyilatkozta Rossi a FT-nak.

HÁTTÉR

A kimúlt forradalom

A mai magyaroknak ötvenhat súlyos teher, nem is tudjuk felemelni. Ahhoz képest kellene megítélnünk, vajon mennyi érvényes még a Kommunista Kiáltványból, a nagy forradalmi ideológiákból. Egyszer? és könny? válasz lenne, hogy semmi, csak a történelemben, melyben élünk, az egyszer? és könny? válasz általában nem jó. 

Nagy októberi haderőreform

Az orosz és a nemzetközi politika egyik jelentős, mondhatni történelmi eseménye volt az új katonai doktrína októberi bejelentése Moszkvában, és ehhez kapcsolódóan a fegyveres erők reformja. Az egyik leghatalmasabb és legtitokzatosabb orosz hivatal – a Védelmi Minisztérium – első ízben nyilvánosan hirdette ki polgárainak és az egész világnak, kivel áll hadban, és kivel készül harcra. Mindez arról tanúskodik, hogy Oroszország, ha nehézkesen is, de kezd demokratikus állammá válni. Azonban a hadireformok kérdése és maga a doktrína nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik.

Durva adó a telkekre

A kormány, uniós előírásokra hivatkozva, 2004. január 1-jétől 25 százalékos általános forgalmi adót vetne ki az építési telkekre. Bár ez az adóösszeg biztosan nem terhelhető rá egy az egyben a vevőkre, az ingatlanpiac elemzői átlagosan 10 százalékos áremelkedéssel számolnak. Az áfamódosítás teljes kör? bevezetését azonban átmeneti időszak előzi meg. A még 2003-ban kötött szerződések jövő évre vonatkozó terhei biztosan mentesek maradnak az említett adótól. Mindezek ellenére a szakmai szervezetek szükségtelennek és indokolatlannak tartják az építési telkek megadóztatását, hiszen – a jelenleg amúgy is nehézkesen mozgó piacon – az intézkedés árszínvonal-emelő hatása várhatóan még jobban visszafogja majd a vásárlókedvet.

Nem adják fel

Benni Elon izraeli turisztikai miniszter optimista előrejelzései beigazolódni látszanak, miszerint az idén 40 százalékos növekedést is elérhet a turizmus. Az idei szezon tényei azonban túlszárnyalták a várakozásokat, hiszen a legfrissebb, augusztusi adatok szerint 55 százalékkal több turista látogatott az idén Izraelbe, mint múlt év augusztusában. A 2000 szeptembere óta tartó intifáda szinte teljesen szétzilálta az izraeli gazdaság húzóágazatának számító idegenforgalmat, éppen ezért öröm az idén elindult kedvező tendencia. A fellendülés már májusban mutatkozott, amikor is 36 százalékkal megugrott a turisták száma. Simon Gábor, az Izraeli Nagykövetség kereskedelmi titkára a Heteknek kifejtette: egy hosszabb ideig tartó nyugalmi állapot nagy turisztikai fellendülést eredményezhet Izraelben. 

Mindig Midihitel

Szeptember végén indult útjára a négylépcsős hitelrendszer (Mikrohitel, Széchenyi-kártya, Midihitel és Európa-hitel) harmadik eleme, a Midihitel Program. A konstrukció legfeljebb 10 millió forint hitel felvételét teszi lehetővé a vállalkozóknak, akik mindehhez három éven át 4 százalékpontos kamattámogatást is kapnak az államtól. Az idén várhatóan közel 400 vállalkozás részesülhet kedvezményes hitelben. 

Nyitottá vált a társfinanszírozás

Elhárult az egyik akadály az uniós pályázatok igénybevétele elől, hiszen a magyar kormány biztosítja a szükséges társfinanszírozást. Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Terv hivatalának elnöke sajtótájékoztatón bejelentette, a jövő évi költségvetésben a strukturális alapokból a hazai társfinanszírozással 83 milliárd forintot, míg a kohéziós alapból 53 milliárd forintot különítettek el. Baráth hangsúlyozta, a keret nyitott, tehát ha a tervezettnél több uniós pályázatot sikerül lehívni, akkor az állam biztosítja a további társfinanszírozási többletet. 

A kockázat el van vetve

Az elmúlt években világszerte megfigyelhető volt az a tendencia, hogy az árfolyamok hektikussá vált mozgása miatt a kockázatra érzékeny befektetők elfordultak a részvényektől. (Szegény gazdagok. Hetek, 2003. augusztus 8.) Ez alól Magyarország sem kivétel: a Budapesti Értéktőzsde részvénypiaci forgalma 2000 és 2002 között évi 3417 milliárd forintról évi 1518 milliárd forintra csökkent, ami több mint 50 százalékos visszaesést jelent.

Indul a kifizetés

A héten kezdődik el a kismamapótlék kifizetése. A havi 6700 forintra mindazok az anyák számíthatnak, akik 2000. január 1. és 2002. március 7. között gyermektámogatási segélyt kaptak. A pótlék akkor is jár, ha csak egy hónapig volt gyesen az anyuka, de nem szorozható be a gyermekek számával, tehát akinek ikrei vannak, az sem kapja duplán ezt az összeget. A havi 6700 forintot nem terheli sem adó, sem járulék, s ez az esetleges január utáni kifizetésekre is igaz. 

KÁVÉSZÜNET

Schumacher a legnagyobb

Michael Schumacher, ha nem is olyan egyszerűen, mint azt az előző évek sikerei alapján vártuk volna, mégis megszerezte a 2003-as világbajnoki címet a Japán Nagydíjon. Ezzel történelmet írt, hiszen immáron hatszoros világbajnok lett a Forma–1-es versenysorozatban első pilótaként. 

Dany Heatley rács mögé kerülhet

Szeptember 30-án autóbalesetet szenvedett az Atlanta Thrashers NHL-csapatának két sztárja, Dany Heatley és Dan Snyder. A jégkorongozók a Philips Arenában megtartott közönségtalálkozóról tartottak hazafelé Heatley fekete Ferrarijában, amikor a kanyargós úton 130 km/órás sebességgel száguldó luxusautó áttért a menetirány szerinti bal oldalra, és egy oszlopnak ütközött. 

Alpay persona non grata lett Angliában

Valóságos hecckampány indult Angliában az Aston Villa török légiósa, Alpay Özalan ellen a szombati, isztambuli labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőn történt incidens miatt. 

Süti, nem süti

Angol kutatók egy csoportja felfedezte a bolti kekszek morzsálódásának valódi okát. Az aprósütemény-gyártók évente több ezer terméküket kénytelenek a sütőből egyenesen a kukába dobni, mert azok a sütés folyamán tönkremennek. 

DUMA PLÁZA

A könyvolvasó az a televíziótulajdonos, akinek a készüléke szervizben van. (graffiti)

Minószi hajó a láthatáron

Egy álom hamarosan valóra válik. Aposztolosz Kurtisz görög admirális régi vágya volt már az ókori krétai hajók világon egyetlen másolatát megépíteni. Ezek a hajók emelték a Kr. e. 3000 körül Kréta szigetén élő ókori civilizációt a tengerek urává, s vitték el őket akár Ázsiáig vagy Afrikáig is. 

Tökéletes sajtos szendvics

A bristoli egyetemen dolgozó dr. Len Fisher az angol sajtszövetség felkérésének tett eleget felmérésével, ugyanis egy szendvicsnyi sajtíz maximalizálásának kimutatása volt a feladata. 

Némó nyomában

Az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) elnevezés? állatvédő liga azt tanácsolja a Némó nyomában cím? Disney-rajzfilm rajongóinak, hogy házi kedvencnek ne bohóchalat vásároljanak.

Megnyílt a Budapesti Autószalon

Különös találmány az automobil. Használata által úgy fizetünk tetemes mennyiség? adót az államnak, hogy még élvezzük is. De nem akarok ünneprontó lenni, a technika és az újdonságok iránt érdeklődő vásárlátogatók biztosan nem fognak csalódni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!