hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dany Heatley rács mögé kerülhet
NHL. A tragédia karrierjének végét jelentheti

2003. 10. 20.
Szeptember 30-án autóbalesetet szenvedett az Atlanta Thrashers NHL-csapatának két sztárja, Dany Heatley és Dan Snyder. A jégkorongozók a Philips Arenában megtartott közönségtalálkozóról tartottak hazafelé Heatley fekete Ferrarijában, amikor a kanyargós úton 130 km/órás sebességgel száguldó luxusautó áttért a menetirány szerinti bal oldalra, és egy oszlopnak ütközött. 



Dany Heatley Fotó: Reuters

Kettejük közül Heatley a nevesebb hokis, három éve a draft második helyén választották ki, tavaly pedig az év újonca lett, idén pedig az atlantai All-Star meccsen négy gólt szerzett, és ő kapta a mérkőzés legjobbjának járó MVP-díjat. A finnországi világbajnokságon az aranyérmes Team Canada egyik erőssége volt, az elődöntőben mesterhármast ütött, és beválasztották a torna válogatottjába is.

A fiatal tehetség ahhoz képest, hogy a autója szabályosan kettészakadt, viszonylag könny? sérülésekkel megúszta a csattanást állkapocscsonttöréssel, enyhe agyrázkódással és gyomortáji zúzódásokat szenvedett, valamint kiderült, hogy egyik térdszalagja operációra szorul. 

Snyder viszont, aki az ütközést követően kirepült a járm?ből, hat nappal a baleset után elhunyt. A huszonöt esztendős hokis, akinek az életét az orvosok megfeszített munkával sem tudták megmenteni, a karambol óta kómában feküdt. Az előző idényben 36 mérkőzésen 14 pontot gyűjtött támadót, csapata meghatározó játékosaként tartották számon, mert csatár létére remekül védekezett, és ha pályán volt, ritkán kapott gólt a Georgiai gárda. 

A sokkhatás ellenére az Atlanta, négy nappal Dan Snyder halála után 2–1-es győzelemmel kezdte a szezont. A Columbus elleni mérkőzés előtt Snyderről készült felvételeket láthattak a szurkolók, a Thrashers pedig teljes erőbedobással küzdött így kívánván tisztelegni eltávozott társuk emléke előtt. A győztes gólt szerző Chris Tamer pedig így nyilatkozott a találkozó után: "Életem legnehezebb meccse és legcsodálatosabb gólja volt". 

A tragédia kettétörheti a jelenleg is kórházi ápolásra szoruló, Heatley pályafutását, aki ügynöke szerint jelenleg "lelki roncs", nem pedig profi jégkorongozó.

A huszonkét éves támadót már nemcsak balesetokozással és gyorshajtással, hanem gondatlanságból elkövetett emberöléssel is vádolják, és tettéért akár tizenöt évnyi börtönbüntetést is kaphat. Ötvenezer dollár óvadék fejében nem tartóztatták le, mert jelenleg még ápolásra szorul. 

Dany Heatley hiánya is komoly gondot jelenthet a gezerigóknak, de csapattársuk halála akár az egész idényre visszavetheti a rájátszásba készülő alakulatot. Bob Hartley edzőre vár a feladat, hogy a tragédia ellenére sikerre vezesse legénységét, már csak Dan Snyder emléke miatt is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!