hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Esperes a szappanoperában

2003. 10. 20.
"A Vatikán frontharcosa", "Brazília egyik legbefolyásosabb embere": így jellemzi a Financial Times (FT) október 13-i száma Marcello Rossi atyát. A harminchat éves atlétatermet? katolikus pap a brit napilap szerint azzal vívta ki a Vatikán elismerését, hogy mozgalmat hirdetett a dél-amerikai országban az elmúlt 10-15 évben létszámában és közéleti befolyásában igencsak megerősödött evangéliumi kereszténység visszaszorítására. "1997-ben háromszáz fiatal paptársammal együtt Rómában ígéretet tettünk a pápának arra, hogy kilépünk a nyilvánosság elé, és minden létező kommunikációs forma felhasználásával elkezdjük evangelizálni az embereket" – nyilatkozta Rossi a FT-nak.

A Föld legnépesebb katolikus országának tekintett Brazíliában a 125 millióra becsült katolikus népesség száma ugyan nem csökkent jelentősen, de a kilencvenes években az evangéliumi keresztények száma megkétszereződött, és ma már több mint 26 millióan vannak.

A nagy tömegeket megmozgató, látványban és zenében is újat hozó evangéliumi mozgalom sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy tíz év alatt egy televízió- és rádióállomásokból, újságokból és könyvkiadókból álló protestáns médiabirodalom jött létre Brazíliában. A FT példaként említi az Isten Királyságának Egyetemes Egyháza elnevezés? evangéliumi közösséget, amelynek a tulajdonában van a Rede Record névre hallgató országos televízióállomás, kilencven helyi stúdióval. Az országban jelenleg 94 tévéállomás van evangéliumi keresztény tulajdonosok kezében, szemben az összesen három katolikus csatornával. Az előbbiek jelentős politikai befolyást is szereztek az elmúlt években: 55 képviselővel rendelkeznek 

a parlament alsóházában. Lula brazil elnök helyettese, Jose Alencar pedig ahhoz a Liberális Párthoz tartozik, amelyről a FT azt írja, hogy "eszmei vezetője Carlos Rodrigues püspök, az Isten Királyságának Egyetemes Egyházának vezetője." Marcelo Rossi szerint a katolikus egyháznak el kell kerülnie a pártoskodást, azonban "az evangéliumi frakció gyors parlamenti előretörése komolyan el kell, hogy gondolkoztasson bennünket".

"Az evangéliumiak ott vannak a médiában, és ezért nekünk is ott a helyünk" – állítja Rossi, aki szerint egy évtizedig tartott, míg a "katolikus egyház felébredt" erre a tényre. A korábban tágas raktárcsarnokokban tartott és aerobicgyakorlatokkal kombinált miséiről ismertté vált pap nem titkolja, hogy számos fogást protestáns prédikátoroktól lesett el. Rossi heti rendszerességgel sugárzott televízió- és rádióadásaiban, amelyeket több millió brazil kísér figyelemmel, a hívők lelkesen énekelnek, táncolnak és imádkoznak, a pap prédikációjába pedig rendszeresen beletapsolnak. Ezek a programok erős marketingtámogatást is kapnak, és az interneten is nyomon lehet követni őket.

Rossi most új eszközzel kísérletezik: kétmillió dolláros költségvetéssel mozifilmet készíttetett Szűz Máriáról, amelyet ezen a héten mutatnak be Brazíliában. A film olyan magas szintről kapott anyagi támogatást – jegyzi meg a FT – "amelyről a brazil filmrendezők csak álmodhatnak", és a forgalmazását a Universal Pictures vállalta fel. A Mária: Isten anyja cím? filmben Rossi maga is szerepet vállal, mivel ő játssza Gábriel arkangyalt. A médiaérzékeny pap azt mondja azoknak, akik attól tartanak, hogy túl sokat szerepel a nyilvánosság előtt, hogy a televíziózás nem fog a fejébe szállni, mert eszköznek tekinti magát Isten számára. Rossi a filmet januárban személyesen szeretné bemutatni II. János Pálnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!