hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem adják fel

2003. 10. 20.
Benni Elon izraeli turisztikai miniszter optimista előrejelzései beigazolódni látszanak, miszerint az idén 40 százalékos növekedést is elérhet a turizmus. Az idei szezon tényei azonban túlszárnyalták a várakozásokat, hiszen a legfrissebb, augusztusi adatok szerint 55 százalékkal több turista látogatott az idén Izraelbe, mint múlt év augusztusában. A 2000 szeptembere óta tartó intifáda szinte teljesen szétzilálta az izraeli gazdaság húzóágazatának számító idegenforgalmat, éppen ezért öröm az idén elindult kedvező tendencia. A fellendülés már májusban mutatkozott, amikor is 36 százalékkal megugrott a turisták száma. Simon Gábor, az Izraeli Nagykövetség kereskedelmi titkára a Heteknek kifejtette: egy hosszabb ideig tartó nyugalmi állapot nagy turisztikai fellendülést eredményezhet Izraelben. Netanya fénykorában 

A három éve tartó palesztin felkelés nemcsak az idegenforgalmi bevételkiesésben, hanem a munkaerőpiacon is negatív mozgást idézett elő Izraelben, hiszen ebben a szektorban 70 ezer állás vált feleslegessé. A mélypontnak számító tavalyi évben – amelyre húsz éve nem volt példa – olyan neves szállodák, mint a King David, a Meridian vagy a Hilton, ahova korábban csak előjegyzéssel lehetett bejutni, szinte üresen álltak. Az erőszakhullám mérséklődésével viszont újra növekedésnek indult a külföldi turisták száma, amely a hivatalos előrejelzések szerint idén túllépheti az egymilliós határt. Elon miniszter a kedvező májusi, 36 százalékos bővülési adatok birtokában nyilatkozott úgy, hogy talán az idén a turisták száma elérheti az 1,2 milliót is. Igaz, hogy ez még mindig csak a fele a 2000-ben regisztrált, rekordszámú 2,4 millió látogatónak, de mindenképpen jelentős változás a tavalyi év adataihoz képest, amikor is 862 ezren vettek csak bátorságot, hogy Izraelbe utazzanak.

Az élénkülés összefüggésben van a világgazdaság erősödésével és az év eleji terrormentes időszakkal, amely a jelek szerint felbátorította az utazni vágyókat. Simon Gábor szerint az elmúlt években elhalasztott utak pótlása is magyarázatot ad a kiugró eredményre. Az izraeli Turisztikai Minisztérium adatai alapján érdekes módon a dél-amerikai országok, Venezuela és Uruguay lakói voltak idén a legkíváncsiabbak Izraelre, háromszor annyian vállalták a hosszú utat, mint tavaly, ami összefüggésbe hozható a dél-amerikaiak vallási turizmusával is. Európából a spanyolok, franciák és olaszok utazási kedve nőtt közel 150 százalékkal. Benni Elon szerint az elmúlt években vegetáló iparág részben a hazai turistákra kidolgozott koncepcióra állt át, az idegenforgalom igazi áttöréséhez azonban nem elég az időleges tűzszüneti megállapodás. Valódi békére van szükség.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!