hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem adják fel

2003. 10. 20.
Benni Elon izraeli turisztikai miniszter optimista előrejelzései beigazolódni látszanak, miszerint az idén 40 százalékos növekedést is elérhet a turizmus. Az idei szezon tényei azonban túlszárnyalták a várakozásokat, hiszen a legfrissebb, augusztusi adatok szerint 55 százalékkal több turista látogatott az idén Izraelbe, mint múlt év augusztusában. A 2000 szeptembere óta tartó intifáda szinte teljesen szétzilálta az izraeli gazdaság húzóágazatának számító idegenforgalmat, éppen ezért öröm az idén elindult kedvező tendencia. A fellendülés már májusban mutatkozott, amikor is 36 százalékkal megugrott a turisták száma. Simon Gábor, az Izraeli Nagykövetség kereskedelmi titkára a Heteknek kifejtette: egy hosszabb ideig tartó nyugalmi állapot nagy turisztikai fellendülést eredményezhet Izraelben. 



Netanya fénykorában 

A három éve tartó palesztin felkelés nemcsak az idegenforgalmi bevételkiesésben, hanem a munkaerőpiacon is negatív mozgást idézett elő Izraelben, hiszen ebben a szektorban 70 ezer állás vált feleslegessé. A mélypontnak számító tavalyi évben – amelyre húsz éve nem volt példa – olyan neves szállodák, mint a King David, a Meridian vagy a Hilton, ahova korábban csak előjegyzéssel lehetett bejutni, szinte üresen álltak. Az erőszakhullám mérséklődésével viszont újra növekedésnek indult a külföldi turisták száma, amely a hivatalos előrejelzések szerint idén túllépheti az egymilliós határt. Elon miniszter a kedvező májusi, 36 százalékos bővülési adatok birtokában nyilatkozott úgy, hogy talán az idén a turisták száma elérheti az 1,2 milliót is. Igaz, hogy ez még mindig csak a fele a 2000-ben regisztrált, rekordszámú 2,4 millió látogatónak, de mindenképpen jelentős változás a tavalyi év adataihoz képest, amikor is 862 ezren vettek csak bátorságot, hogy Izraelbe utazzanak.

Az élénkülés összefüggésben van a világgazdaság erősödésével és az év eleji terrormentes időszakkal, amely a jelek szerint felbátorította az utazni vágyókat. Simon Gábor szerint az elmúlt években elhalasztott utak pótlása is magyarázatot ad a kiugró eredményre. Az izraeli Turisztikai Minisztérium adatai alapján érdekes módon a dél-amerikai országok, Venezuela és Uruguay lakói voltak idén a legkíváncsiabbak Izraelre, háromszor annyian vállalták a hosszú utat, mint tavaly, ami összefüggésbe hozható a dél-amerikaiak vallási turizmusával is. Európából a spanyolok, franciák és olaszok utazási kedve nőtt közel 150 százalékkal. Benni Elon szerint az elmúlt években vegetáló iparág részben a hazai turistákra kidolgozott koncepcióra állt át, az idegenforgalom igazi áttöréséhez azonban nem elég az időleges tűzszüneti megállapodás. Valódi békére van szükség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!