hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Indul a kifizetés
Pénz a kismamáknak

2003. 10. 20.
A héten kezdődik el a kismamapótlék kifizetése. A havi 6700 forintra mindazok az anyák számíthatnak, akik 2000. január 1. és 2002. március 7. között gyermektámogatási segélyt kaptak. A pótlék akkor is jár, ha csak egy hónapig volt gyesen az anyuka, de nem szorozható be a gyermekek számával, tehát akinek ikrei vannak, az sem kapja duplán ezt az összeget. A havi 6700 forintot nem terheli sem adó, sem járulék, s ez az esetleges január utáni kifizetésekre is igaz. Családi idill Fotó: Somorjai L.

A pótlékot nem kell igényelni, mert a területi államkincstár automatikusan folyósítja. Igényelni csak azokban a kivételes esetekben kell, ha elhalálozott a gyesben részesülő, ebben az esetben a gyermekről jelenleg gondoskodó törvényes képviselőnek kell igényelnie a pótlékot. Hasonlóképpen igényelni kell abban az esetben is, ha a gyest folyósító szerv – a munkáltató vagy a kifizetőhely – megszűnt. A folyósítást október közepén kezdik el, és december 31-éig befejezik; ha valaki nem kapta meg az összeget eddig az időpontig, szintén igénylést kell benyújtania. Azok, akik valamilyen ok miatt akadályozva vannak az igényük benyújtásában, azt legkésőbb 2004. szeptember 30-áig pótolhatják.

A jogosultak a pénz érkezése előtt vagy legkésőbb a folyósítással egy időben értesítést kapnak az összeg nagyságáról. 

Információink szerint a hivatal nem írja jóvá a pótlékot folyószámlára, hanem minden esetben postán utalja át. Maximum három alkalommal viszi házhoz az összeget a postás, de értesítő ellenében a postahivatalban is átvehető. Az összeget csak a gyest kapó kismama veheti át, meghatalmazást csak kivételesen indokolt esetben, például külföldi tartózkodás esetén fogadnak el ügyvédi vagy közjegyzői meghatalmazás formájában. (Részletes információ kérhető a Magyar Államkincstár zöld számán: 06(80)204-351)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!