hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szegény gazdagok

2003. 08. 11.
A gazdagoknak sem megy mindig jól. Egy, a közelmúltban végzett felmérés szerint a világ milliárdosai csaknem 2000 milliárd dollárt veszítettek az elmúlt évben a gazdasági helyzet romlása miatt – közölte a CNN. A vagyonosok a jelenlegi helyzetben világszerte a nagy biztonságot, viszont alacsonyabb hozamot kínáló eszközökbe fektetik pénzüket. A korábban oly bátran kereskedő gazdagok mentalitása a veszteségek hatására változóban van: a gyors haszon helyett inkább hosszú távú megtérülésben gondolkodnak.



Bill Gates. A leggazdagabbak is foghatják a fejüket Fotó: Reuters

A veszteségek még nagyobbnak mutatkoznak a 2000. januári állapothoz képest, amikor a tőzsdei árfolyamok világszerte elérték csúcspontjukat. A Boston Consulting Group tanácsadó cég által végzett Global Wealth 2003 cím? felmérés szerint az elmúlt három évben a leggazdagabb befektetők vagyona több mint 5000 milliárd dollárral csökkent.

Mi több, a gazdagok nemcsak szegényebbek lettek, de meg is fogyatkoztak: míg 1999-ben világszerte 36,5 millió háztartás minősült gazdagnak (ehhez a felmérés szerint legalább 250 ezer dolláros, azaz 60 millió forintos vagyonnal kellett rendelkezniük), 2002-ben ezt már csak 33 millió család mondhatta el magáról. Ebből 15 millió Észak-Amerikában, 9-9 millió pedig Európában, illetve Ázsiában él.

A felmérés a gazdagok összes vagyonát 38 ezer milliárd dollárra becsüli, azaz egy átlagos gazdag háztartás 1,1 millió dollár felett rendelkezik. Ez azért az elmúlt években elszenvedett veszteségek ellenére sem kevés, főleg ha figyelembe vesszük azt, hogy a Világbank szerint a Föld 6,3 milliárdos népességének csaknem fele kevesebb mint napi két dollárból gazdálkodik.

A vagyonvesztés nem egyformán sújtotta az egyes régiók befektetőit: míg az amerikai és európai gazdagok vagyonuk 10 százalékát vesztették el, ázsiai társaik gazdagsága 6 százalékkal nőtt, leszámítva az évek óta tartó gazdasági válsággal sújtott japánokat.

A Boston Consulting Group szerint az elszenvedett veszteségek hatására a gazdagok óvatosabbak lettek: vagyonukat a kockázatos, és az utóbbi években sok jó hírrel nem szolgáló tőzsdei részvényekből inkább kötvényekbe, befektetési alapokba és bankbetétekbe csoportosították át. A teljes vagyonon belül a veszteségek első számú felelősének számító részvények aránya az 1999-es 47 százalékról 2002 végére 36 százalékra csökkent.

A felmérés szerzői az elkövetkező néhány éven belül nem számítanak jelentős gazdasági növekedésre. A bizonytalan állapot fennmaradását azzal magyarázzák, hogy a kilencvenes évek végén tapasztalt tőzsdei szárnyalást követő összeomlás után a befektetői bizalom megrendülése miatt kicsi az esélye annak, hogy az árfolyamok ismét meglóduljanak. A vagyonosok a jelenlegi helyzetben világszerte a nagy biztonságot – és ezáltal alacsonyabb hozamot – kínáló eszközökbe fektetik pénzüket. 

A korábban oly bátran kereskedő gazdagok mentalitása a veszteségek hatására megváltozott: a gyors haszon helyett inkább hosszú távú megtérülésben gondolkodnak. 

A felmérésben több mint 80 pénzintézet vett részt a világ minden tájáról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!