hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 08. 08. (VII/32) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Európa hőkorszaka

Ezen a nyáron rekordhőség tesz próbára embert és természetet: Európa tovább szenved a hetek óta tartó hőségtől: Portugália a NATO-tól kért segítséget az erdőtüzek elleni küzdelemben, Franciaországban fél évszázados, Olaszországban évszázados rekordokat dönt a hőség.

Egyházbüntetés

Az amerikai episzkopális egyház jóváhagyta az első nyíltan homoszexuális püspök, Gene Robinson kinevezését. A döntés miatt konzervatív lelkészek az egyházszakadást is elképzelhetőnek tartják, míg az anglikán egyház (ide tartoznak az amerikai episzkopálisok) első számú vezetője, Rowan Willams canterbury érsek higgadtságra és türelemre intett az ügyben.

250 milliós iszlám szuperállam

Autóba rejtett bomba robbant kedden délben az indonéz főváros egyik legjobban védett szállodájában, 14 halálos áldozatot és több mint 150 sebesültet követelve. A hatóságok a Dzsemaja Iszlamija szélsőséges iszlám szervezetet gyanúsítják a merénylettel, mivel az számos ponton mutatott hasonlóságot a 2002 októberében Balin elkövetett merénylettel.

Kórházrobbantók

Augusztus 1-jén Oroszországot újabb terrorakció rázta meg. A helyszín Mozdok városa a kaukázusi Észak-Oszétiában, ahol alig néhány hete egy buszállomást röpítettek a levegőbe. Ezúttal súlyosabb merénylet történt: egy öngyilkos merénylő robbanószerrel megrakott teherautóval a város katonai kórházának rohant. Az eredmény 50 halott és több mint 80 sebesült volt.

Belföld

Támogatás a kocsmapultnak

– Brigi, nem tudod, hol lehet "Herbal eki"-t vásárolni? – felel kérdéssel kérésemre Zoli, barátnőjétől tudakozódván. Brigi azonban nem tudja, a Sziget egyik konténerében működő gyógyszertár eladója viszont igen: mozgóárusok terjesztik. Azaz csak terjesztették, mert most "iszonyú botrány van belőle, miután a sajtóban híre ment a Szigeten legálisan beszerezhető Herbal extasynak. 

Vip, Vip, Hurrá

Semjén Zsolt jogosulatlan diplomata rendszáma ismét ráirányította a figyelmet az egyenlőknél egyenlőbbek kiváltságaira. Az elit privilégiumai két nagy táborra oszthatók: törvényesekre és törvénytelenekre.

Cím nélkül

Tavaly a kiáradt víz miatt nem tudott, idén az odaszállított homok miatt nem tud a rakparton parkolni augusztus 22-ig az a több száz autós, aki a belvárosba már rendszerint BKV-val tette meg az utat. Az újpesti alsó rakparton kialakított Budapest Plage ugyanis az Atmosphere Kft. jóvoltából újfajta látványosságot kínál – egy-két nappal a Sziget Fesztivál bezárása után. A párizsi mintára kiépített, pálmafás rakparttól a főváros azt reméli, hogy idegenforgalmi látványosságként is funkcionál: a Fővárosi Közgyűlés kereskedelmi és turisztikai bizottsága az eredetileg tervezett összeg duplájával, hárommillió forinttal támogatja a projektet. A forgalomból kieső útszakaszt a budai alsó rakpart és a Hungária körút hivatott mentesíteni.

Elkent Fidesz-ügyek

A Gallup legfrissebb közvélemény-kutatási adatai szerint a Fidesz-MPSZ megelőzte az MSZP-t, míg az SZDSZ támogatottsága soha nem tapasztalt mélypontra ért. Az elmúlt hetek politikai híreit felidézve a fordulat nem mondható váratlannak: miközben ugyanis a Fidesz számára több olyan ügy is kínálkozott, melyek kapcsán "elverhette a port" a kormányon illetve a koalíción, addig az előző kabinet bűncselekmény-gyanús ügyei egymást követően "tisztázódnak". Ágh Attila politológus szerint mégsem ezek az események, hanem a takarékossági intézkedésekkel kapcsolatos elégtelen kommunikáció okozta a kormánypártok népszerűségvesztését. 

Pártlapok közpénzből

Hogyan használta a Fidesz az adófizetők pénzét saját lapjai létrehozására és finanszírozására? A Magyar Nemzet és a Heti Válasz története.

Hit és értékek

Az istenképű ember

Honnan erednek valójában a vallások? Mi a különbség a mai materialista világnézet és a bibliai kinyilatkoztatás véleménye között a vallásokról és a hitről, és ezek eredetéről? 

HÁTTÉR

Szegény gazdagok

A gazdagoknak sem megy mindig jól. Egy, a közelmúltban végzett felmérés szerint a világ milliárdosai csaknem 2000 milliárd dollárt veszítettek az elmúlt évben a gazdasági helyzet romlása miatt – közölte a CNN. A vagyonosok a jelenlegi helyzetben világszerte a nagy biztonságot, viszont alacsonyabb hozamot kínáló eszközökbe fektetik pénzüket. A korábban oly bátran kereskedő gazdagok mentalitása a veszteségek hatására változóban van: a gyors haszon helyett inkább hosszú távú megtérülésben gondolkodnak.

Mennyit KAPnak a gazdák?

Amíg a hazai mezőgazdasági kormányzat és a termelők egyre jelentősebb energiákat fordítanak az EU jelenlegi agrártámogatási rendszerének megértésére, elfogadására, a felkészülésre és új intézményrendszerek kialakítására, az Európai Unió meghozta döntését az agrárfinanszírozás teljes átalakítására. A 2005-től esedékes reform alapjaiban érinti a Közös Agrárpolitikát, a KAP-ot.

Ki politizál jobban? II.

Hétfő esti Újságíróklub Dési János műsorvezetővel, Avar János, Bolgár György és Mészáros Tamás vendégekkel. 

Ki politizál jobban? I.

Péntek esti Sajtóklub Debreczeni József műsorvezetővel, Balázsi Tibor, Lakner Zoltán, Bozóki András vendégekkel. 

Istenfélelem vagy kíváncsiság?

Claudius császár uralkodásának tizedik esztendejében – időszámításunk szerint 50-ben – egy furcsa idegen érkezett Athénba. A Római Birodalom kulturális fővárosában természetesen nem egy zsidó ember megjelenése számított szokatlannak, hiszen a zsidóknak addigra zsinagógájuk is volt a városban, sőt a pogányok közül is sokan mint "istenfélők" csatlakoztak a gyülekezethez. A titokzatos idegen – aki nem más, mint Pál apostol – újdonságként ható tanai azonban megütközést keltettek bizonyos körökben. 

Az utolsó percek tanúja

– Ön több mint ötven éve foglalkozik haldokló gyerekekkel és felnőttekkel. Az utolsó napjaikat, óráikat próbálja könnyebbé tenni. Tulajdonképpen mit csinál? Az életet segíti bevégezni?– Az élet nem a halállal végződik.

Kiút a hajléktalanoknak

Nehéz nem tudomást venni a hajléktalanokról. Némelyikünk sajnálattal, némelyikünk utálattal néz le az utcákon kóborló, piszkos öltözetű, elhanyagolt külsej? férfiakra, nőkre. Az elmúlt években Budapesten drámai mértékben megemelkedett a számuk, ma már nehéz úgy aluljáróban, forgalmasabb csomópontokon közlekedni, hogy ne találkoznánk hajléktalanokkal. De vajon miért nőtt meg ilyen látványosan a számuk? Kik ők valójában? Tényleg alkalmatlanok a munkavégzésre, vagy csak – látszólag legalábbis – a könnyebb utat választották? Lehet rajtuk segíteni, vagy végleg elveszítették, eljátszották az újrakezdés lehetőségét? Nem egyszer? kérdések. Cikkünk egy sikeres kitörési lehetőséget mutat be.

Megtagadott nyomozások

Tisztelt Szerkesztőség!

KÁVÉSZÜNET

Montoya fölényes győzelme

Juan-Pablo Montoya fantasztikus versenyzéssel megszerezte idei második győzelmét, ezúttal a Német Nagydíjon. A második helyen David Coulthard, míg a harmadikon a végsőkig kitartó és kimerült Jarno Trulli ért célba.

Abramovics nagy halat fogott

Roman Abramovics, a Chelsea orosz tulajdonosa eddig sem sajnálta a pénzt, hogy új játékosokkal megerősítse a Bajnokok Ligájában induló kékek keretét.

Padlizsán, a sokféle lilaság

Padlizsán, kék vagy török paradicsom: ugyanaz a zöldség. Ráadásul most frissen kapható. Sokan a mai napig idegenkednek ettől a kicsit furcsa szerzettől. 

Modigliani, Soutine és montparnasse-i barátaik

Chagall után két évvel ismét folytatódik a világhír? zsidó festőművészek bemutatása a budapesti Magyar Zsidó Múzeumban, idén a francia kulturális évad, a FranciArt keretében. 

Őserdő Budapesten

Trópusi őserdővé alakul át péntek délelőttől az Örs vezér téri ÁRKÁD bevásárlóközpont, a különleges növény- és állatvilág augusztus 17-ig tekinthető meg. 

Rákellenes a zöld tea

A zöld tea rákellenes hatása még erőteljesebb és változatosabb, mint azt eddig feltételezték. Egy újonnan azonosított biokémiai folyamat további adalékkal szolgálhat arra, miért jóval kisebb a daganatok előfordulása a rendszeres fogyasztók között.

A hosszú utazás veszélyei

A zsúfolt repülőgépen vagy autóbuszon való hosszú utazásoknak jelentős egészségügyi kockázata van. A beszorított, mozogni képtelen lábakban lelassul a vérkeringés, ami legrosszabb esetben akár trombózishoz is vezethet. 

Egyél mézet, de ne sokat

A. A. Milne Micimackóját megszégyenítő intenzitással habzsolta a mézet az az ötvenhárom éves török férfi, akit drasztikus vércukorszint-emelkedés miatt szállítottak kórházba kómás állapotban. 

DUMA PLÁZA

"Isten azért helyezett a földre, hogy elvégezzek bizonyos dolgokat. Egyelőre annyira le vagyok maradva, hogy sose fogok meghalni."(Anonimus)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!