hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Padlizsán, a sokféle lilaság
Ízfokozó

2003. 08. 11.
Padlizsán, kék vagy török paradicsom: ugyanaz a zöldség. Ráadásul most frissen kapható. Sokan a mai napig idegenkednek ettől a kicsit furcsa szerzettől. 

Krém formájában sok gyerek réme lett – főleg a hamisított román változata. Pedig a faszénen egyben megsütött – még élvezetnek sem utolsó, mert addig kell sütni, amíg koromfekete lesz –, meghámozott, némi fokhagymával, olívaolajjal és sóval kikevert változata remek. Meleg pirítóson a hideg krém, pár szem paradicsommal. Vagy szintén hidegen, sült padlizsán: (1/2 rész), sült paprika: (1/4 rész), hámozott paradicsom: (1/4 rész), fej vöröshagyma, fokhagyma, ízlés szerint – jó sok – friss petrezselyemzöld, kicsi só és kevés olíva. Ezeket vagy egy faedényben jól összetörve (őskori és időigényes, de rendkívül finom a végeredmény) – ekkor kicsit ikraszer? dolgot kapunk –, vagy egy turmixgépben megforgatva így sima krémhez jutunk. Hűtve, olajjal a tetején tárolható. Pitával vagy fetával együtt tálaljuk. De melegen sem rossz. Csak ne mondjuk meg, mi van az ételben mint alapanyag, és a végeredmény elfogyasztása után se jelezzük egyből. Egy egyszer? és könny? nyári étel a tepsiben sült padlizsán. Természetesen nem magában, mert akkor könnyen lebukunk. Egy kilogramm darált marhahús, nagy fej hagyma apróra vágva, 75 dkg hámozott paradicsom, hámozott sült paprika: 7-8 darab, és 75 dkg sült padlizsán, kicsi só és fehérbors. Rétegenként kerüljenek egymásra egy lefedhető tűzálló tálba. 180 fokon kb. 1 óra alatt kész. Reszelt sajt és tejföl kerülhet rá és friss kenyér mellé. (mlg)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!