hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Modigliani, Soutine és montparnasse-i barátaik
Kiállítás

2003. 08. 11.
Chagall után két évvel ismét folytatódik a világhír? zsidó festőművészek bemutatása a budapesti Magyar Zsidó Múzeumban, idén a francia kulturális évad, a FranciArt keretében. 

A kiállítás a 20. század első felének Párizsban alkotó zsidó művészeit hivatott bemutatni, mely egyúttal az úgynevezett "Párizsi Iskola" (École de Paris) megteremtőinek felvonultatását is jelenti. Modigliani, Soutine, Chagall, Zadkine, Mané-Katz, Kisling, Pascin, s még folytathatnánk a sort. Közel ötven művész gyűlt most össze, hogy meséljen nekünk. Oroszország, Ukrajna, Galícia s más kelet- és közép-európai államok ortodox és haszid szülöttei, akik többnyire pogromok elől menekülnek a Párizsi "Kaptárba" (La Ruche), mely a montparnasse-i negyed ma is fennálló műteremegyüttese. Bár a bohémélet nem bánik kegyesen az alkotókkal, néhányukat Auschwitzba hurcolják, de nevük a művészettörténetből kitörölhetetlen. Javarészt ők biztosítják a századelő avantgárd mozgalmainak szellemi hátterét, elindítói és művelői a 20. század forrongó izmusainak. Expresszionisták, fauve-ok, kubisták, futuristák…, a második világháborút követően a New York-i központ kialakítói. 

A kiállítótérbe érve a rendezés is e kelet-európai zsidó sorsot követi. Először még kalapos keleti zsidókkal találkozunk (Mané-Katz), zsinagógai csendélettel, majd fokozatos elszakadás, asszimiláció. Sztrájk-jelenet a Renault-gyárban (Taslicky), Tűz a hitelbankban (Brauner), a nagyváros (Tihanyi), kávéházak (Blatas), véres állattetemek (Soutine). Feminista nőgyűlés fotói (Kertész). De a kiállítást inkább a beszédes portrék uralják.

Modiglianitól két festmény és néhány rajz látható, Soutine-től már jóval több alkotás, köztük az egyik leghíresebb Az ajtónálló (Le Groom). Itt-ott a teret Zadkine, Imenitoff és Orloff szobrai törik meg, másutt Granowsky orosz paravánja. Két rajz Chagalltól is akad, s Modigliani életrajzi fotóin Picassora bukkanunk. De honfitársaink sem hagyhatók ki: tizenegy magyar munkája bújik meg a falakon. Czóbel Béla, André Kertész, Tihanyi Lajos, Farkas István, Réth Alfréd… Egy kis magyar Montparnasse.

A kiállítás megtekinthető a Magyar Zsidó Múzeumban, 2003. július 23. – október 19. H-CS 10-18-ig, P. és V. 10-15-ig. (Bp. VII., Dohány u. 2. Tel.: 06(1)343-6756)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!