hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Barna eszme, fehér faj
Hungarizmus hideg, tiszta fejjel

2003. 08. 11.
Hajdú Sándor

– Jó estét, a Hetektől jöttem …

– Ne is folytassa. A Heteknek nem nyilatkozom, felejtsük el egymást, amit februárban műveltek a Kossuth téren, az minősíthetetlen volt.

– Ezt talán nekem kellett volna mondanom, ugyanis náci tömeggyilkosokról megemlékezni, azokat ünnepelni mégiscsak ízléstelen egy működő demokráciában.

– Higgadjon le, nem balhézni mentünk akkor ki, és nem tömeggyilkosokról emlékeztünk meg akkor, hanem a harcban elesett hősökről. Maguk provokálták a balhét, meg a média.

– Nos, akkor tudunk beszélgetni, vagy csak elbeszélünk egymás mellett?

– Rendben, de ne forgassa ki a szavaimat, mert a média mindig ezt csinálja velünk.

Ezzel a rövid, de annál intenzívebb sodrású vitával indult el a beszélgetésünk Petrovszki Attilával egy békési kávéház teraszán. Az ifjú hungarista arcát kevesen ismerik, tarkóját azonban szinte mindenki látta már. Vastag tetoválás hirdeti az SS jelmondatát a nyakán: "Becsületem a hűség". Erre a jelmondatra esküsznek fel az igazi hungaristák – legalábbis szerinte. 



"Becsületem a hűség". Arccal Prohászka Ottokár felé

– Hogyan jut valaki arra az elhatározásra, hogy ezt a mondatot a tarkójára tetováltassa?

– Körülbelül tíz évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba magával az eszmeiséggel. Legelőször csak nacionalista eszmeiséget vallottam, és a későbbiekben, mikor a tudásom kibővült, kerültem kapcsolatba magával a nemzetiszocialista – számomra – hitvallással. Onnan jött maga a jelmondat, és ami hozzá tartozik. De nem az a mozgalmi tevékenységemnek a csúcspontja, hogy a jelmondatot magamra tetováltattam. Ez egyszerűen csak kifejezi az én személyiségemet, és hogy felvállaltam a nemzetiszocializmust visszavonhatatlanul.

– Otthonról hozta ezt a gondolkozást, vagy kinyitott egy újságot, egy könyvet, és ott talált rá a nácizmusra?

– Nem vagyok náci. A hungarizmus a nemzetiszocializmusnak a magyar gyakorlata. Olaszországban fasizmusnak nevezték, Németországban a náci mozgalom volt a nemzetiszocializmus megvalósítója. Magyarországon sem fasizmusról, sem neonácizmusról nem beszélhetünk. De visszatérve a kérdésre, a saját életemben tapasztaltam meg először a problémákat, az utcán szembesültem a dolgokkal, a családomra ez nem volt jellemző. Maximum annyiban nyilvánult meg a fajelmélet, hogy ha gyerekkoromban rosszul viselkedtem, akkor azzal fenyegettek, hogy a rossz cigány bácsi majd elvisz. Olyan tizennégy éves lehettem, amikor találkoztam egy bandával, akik ilyen gondolatvilágban éltek, nemzetiszocialista zenekarokat hallgattak, és szimpatikusnak találtam a mondanivalójukat. Ezt követően könyvekkel próbáltam a tudásomat bővíteni, és igyekeztem minél komolyabb, elkötelezettebb emberekkel kapcsolatba kerülni.

– A zene mekkora szerepet játszik a hungarista ideológiában?

– Az egyik legnagyobb szerepe a zenének van, ugyanis a fiatalokat a zene segítségével lehet megfogni. A mai fiatal elsősorban a zenéhez fog nyúlni, jobban, könnyebben nyílik meg a zene irányába, mint egy könyv irányába. A dalszövegekben benne van a valóság, amit mi képviselünk.

– Ahogy telt az idő, kinőtte ezt a társaságot, vagy ma is megvannak a régi barátok?

– Nem én nőttem ki őket, hanem ők nem voltak méltóak arra, hogy ezt az eszmét felvállalják és továbbvigyék. Saját maguk lemorzsolódtak időközben.

– Magyarországon mekkora támogatottsága van a hungarista mozgalomnak? Mennyi a nyílt és mennyi a burkolt szimpatizáns?

– Nem szeretnék számadatokat kiszolgáltatni, mert ez a jövőben visszaüthet, de kellően nagy a támogatás, és meglepően sokan vállalják a hungarista eszmerendszert. 

– Szavaiból az tűnik ki, hogy illegalitásban működik a társaságuk, amit azért nem értek, mert a mozgalom kiadványait szinte minden utcasarkon árusítják.

– Vannak bajtársaim, akiket hetente több alkalommal leellenőriznek, házkutatást tartanak náluk, a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz viszik be őket. Pedig nem velünk kellene elsősorban foglalkozni, vannak más, olyan bűnöző csoportok, akik talán több figyelmet érdemelnének.

– Az eszmerendszerükben Szálasi Ferenc játssza a fő szerepet. Ő lett volna a hungarizmus megteremtője?

– Nem ő volt az alapítója. Prohászka Ottokár volt a hungarizmus megálmodója. Szálasi csak próbálta volna a gyakorlatban létrehozni azt, amit Prohászka Ottokár elméletben felépített. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!