hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Istenfélelem vagy kíváncsiság?
Szent Pál beszéde az athéni bíróságon

2003. 08. 11.
Claudius császár uralkodásának tizedik esztendejében – időszámításunk szerint 50-ben – egy furcsa idegen érkezett Athénba. A Római Birodalom kulturális fővárosában természetesen nem egy zsidó ember megjelenése számított szokatlannak, hiszen a zsidóknak addigra zsinagógájuk is volt a városban, sőt a pogányok közül is sokan mint "istenfélők" csatlakoztak a gyülekezethez. A titokzatos idegen – aki nem más, mint Pál apostol – újdonságként ható tanai azonban megütközést keltettek bizonyos körökben. 



A csatlakozási alapokmány aláírásának előkészületei Attalosz csarnokában. Új Areioszpagosz? Fotó: MTI

Athén már Cicero korában is a "tudományok édeshazája" (domicilium studiorum) hírében állt, bár iskolái többé már nem termeltek ki olyan nagy formátumú filozófusokat, akiket bármily távolról is a klasszikus kor nagy gondolkodóival mérhetnénk össze. Az athéni iskolák mindenesetre mágnesként vonzották a tanulni vágyókat a civilizált világ minden tájáról. És azok a fantasztikus m?alkotások! Ha a British Museum, a Louvre és az Ermitázs összes görög műtárgyát összehordanák, akkor sem adhatná vissza a látványt, amely az ókori utazót fogadta ebben a városban. "Ennek a városnak mindenektől magasztalt nagyszámú műemléke van" – írta az Augustus alatt működött római földrajztudós, Sztrabón. Hogy miként gondolkodott egy római, aki Attika földjére lépett, azt híven tükrözi Plinius hatvan évvel később keletkezett levele, amelyet egy frissiben görögországi helytartónak kinevezett barátjához írt: "Gondold meg, hogy Achaia provinciába küldenek, az igazi, hamisítatlan Görögországba, amelyről tudjuk, hogy ott fedezték fel a műveltséget, a tudományt, sőt a földművelést is…Tiszteld alapító isteneiket, isteneik nevét, tiszteld ősi dicsőségüket, s azt a régiséget, amely az embereket tiszteletre méltóvá, a városokat szentté teszi! Tanúsíts tiszteletet múltjuk, nagyszer? tetteik, sőt mondáik iránt is!"

A filozófusváros

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!