hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiút a hajléktalanoknak
Ötvenöt éves fejemmel léptem ki az életbe

2003. 08. 11.
Nehéz nem tudomást venni a hajléktalanokról. Némelyikünk sajnálattal, némelyikünk utálattal néz le az utcákon kóborló, piszkos öltözetű, elhanyagolt külsej? férfiakra, nőkre. Az elmúlt években Budapesten drámai mértékben megemelkedett a számuk, ma már nehéz úgy aluljáróban, forgalmasabb csomópontokon közlekedni, hogy ne találkoznánk hajléktalanokkal. De vajon miért nőtt meg ilyen látványosan a számuk? Kik ők valójában? Tényleg alkalmatlanok a munkavégzésre, vagy csak – látszólag legalábbis – a könnyebb utat választották? Lehet rajtuk segíteni, vagy végleg elveszítették, eljátszották az újrakezdés lehetőségét? Nem egyszer? kérdések. Cikkünk egy sikeres kitörési lehetőséget mutat be.



Fotó: Somorjai L.

– Úgy szólítanak, hogy bajuszos nővér, meg nővér bácsi. Persze, mert egyedül vagyok férfi ápoló az egész kórházban – mondta mosolyogva Hunyadi Zsolt. Az ötvenes éveiben járó férfi több évi munkanélküliség után egy évig volt hajléktalan, most pedig egy budapesti kórház segédápolójaként dolgozik. – Belecsöppentem a hajléktalanok világába, alkalmazkodtam hozzájuk, beilleszkedtem, de nem csináltam azokat, amiket ők, például nem kötődtem. 

– Az mit jelent?

– Amikor jól beittak, mindig belekötöttek valakibe, meg verekedtek, de én ezt soha nem csináltam, inkább megfordultam és elmentem. Veszekedtek, kiabáltak, nagyon csúnyán beszéltek egymással, de én nem avatkoztam bele. 

– Miből élt ez alatt az egy év alatt?

– Üvegeket gyűjtöttem, három-négy ezer forint összejött. Ebből vettem kenyeret meg dohányt, mert úgy sodortam a cigit, nem készen vettem. Kaptam munkanélküli segélyt is, ez tizenhatezer körül volt. Így aztán megéltem valahogy egyik hónapról a másikra. 

– Mennyi jött össze egy hónapban?

– Olyan huszonötezer. 

– És most, hogy már dolgozik, mennyit keres havonta?

– Minimálbért kapok meg túlórát és a délutános műszakért pótlékot. Ennyi, de azért szeretem csinálni. Többször volt, hogy szabadnapos voltam, és a betegek másnap reklamáltak, hogy hol voltam, miért nem láttak? A betegápolás nagyon fárasztó, de ezt a munkát nem lehet kényszerből csinálni, ha az ember fáradt, akkor sem lehet kiabálni velük. Ezek a cukorbetegek, idősek, akikkel foglalkozom, tudja, a második gyerekkorukat élik, türelmesnek kell lenni velük. Volt, aki azt mondta, semmi pénzért nem dolgozna itt, én meg pont ezt szeretem. Gondolhatja, nem a pénzért csinálom.

Matók Lajos, a Budapesti Módszertani Szociális Központ mentálhigiénés csoport vezetője

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!