hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 10. 01. (VIII/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Populizmus spanyol módra

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök az amerikai Time magazinnak adott interjújában saját szerepét abban határozta meg, hogy nem alakítani, hanem követni akarja a közvéleményt. "Nem nagy vezető akarok lenni, hanem jó demokrata" – fogalmazott a spanyol kormány feje, aki a madridi robbantásoknak köszönhetően nyerte meg a tavaszi parlamenti választásokat.

Amiről nem beszélünk

Hosszas és éles viták után George W. Bush és John Kerry kampánystábja megegyezett abban, hogy a két vetélytárs három, alelnökjelöltjeik pedig egy, országosan közvetített tévévitán vesznek részt. Az első összecsapásra szeptember harmincadikán kerül sor. Az elnökválasztási hadjárat azonban a vita, illetve a szavazás közeledtével egyre jobban elfajul és személyeskedéssé válik. Kerry szenátor és Bush elnök főként az iraki háború és a belbiztonság, azaz újabb terrortámadások lehetőségének a kérdésében folytatnak egymással szinte késhegyre menő, heves vitákat. 

Izrael hosszú karja

Gépkocsijába rejtett pokolgéppel meggyilkolták a Hamasz palesztin radikális mozgalom egyik vezetőjét vasárnap Damaszkuszban – közölte a szervezet egyik szóvivője. A pokolgépes merénylet áldozata Ezzeddin asz-Sejk Hálil, akit az izraeliek tizenkét évvel ezelőtt, az első palesztin intifáda (felkelés) idején száműztek a Gázai övezetből. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint a negyvenkét esztendős Hálil akkor vesztette életét, amikor a pokolgép felrobbant az általa vezetett gépkocsiban Damaszkusz az-Zahira negyedében. A robbanószerkezetet feltehetően a vezetőülés alatt helyezték el. Egy szemtanú elmondása szerint Hálil éppen beült a kocsijába, majd az autóban telefonhívást kapott, és amikor fogadta, vagyis megnyomta a mobil hívásfogadás gombját, akkor történt a robbanás. 

Gyerekeket ölt a rakéta

Egy csecsemő és egy négyéves kisgyerek halálát okozta, és legalább tíz embert megsebesített az a két Kasszam-rakéta, amelyeket szerdán délután lőttek ki a Gázai övezetből a Negev-sivatagban található Szderot városára. 

Belföld

Tőkések a médiaháborúban

A politikai elit közelmúltban napvilágot látott szőlőbizniszei nemcsak arról árulkodnak, milyen leplezetlen cinizmussal – ám teljesen törvényesen – turkálnak az adófizetők zsebében némelyek, hanem arról is, hogyan operálnak saját berkeiken belül, illetve ellenfeleik táborában botrányos információk csepegtetésével vagy akár visszatartásával. Az alábbiakban a Wekler-ügy és a hasonló kaptafára húzható Orbánné Lévai Anikó-ügy médiamenedzselését tekintjük át. 

Lőttek a biztonságnak

A gyakorlat igazolni látszik Gyenes Leventének, a Nemzetközi Testőrszövetség ügyvezető igazgatója múlt heti számunkban megjelent figyelmeztetését. A biztonsági szakember az OTP ellen elkövetett fegyveres tűzharc kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ha általánossá válik a biztonsági őrök fegyverhasználata, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a rablók is radikalizálódnak, és rögtön a fegyverhez nyúlnak. Márpedig ilyen rablási kísérlet történt a hét elején Bonyhádon egy pénzszállító autó ellen: a rabló azonnal tüzelt az egyik pénzintézet őrére, mielőtt megpróbálta volna megszerezni a zsákmányt.

Se jobb, se rosszabb

A csatlakozás után nőnek az árak és erősödik a korrupció. Az emberek többsége legalábbis ettől tartott a leginkább az EU-hoz való csatlakozás előtt. Öt hónappal a csatlakozás után az utca embere leginkább úgy látja: minden ugyanúgy maradt, mint május elseje előtt, érdemben semmi sem változott.

FBI-elektronika

A terrorizmus és az emberkereskedelem elleni harc jegyében százezer dollár érték? elektronikai felszerelést – többek között számítógépeket, szünetmentes tápegységeket, nyomtatókat, faxberendezéseket – adományozott az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodája, az FBI a magyar rendőrség számára, melyet Bolcsik Zoltán dandártábornok, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója és Tiborcz János, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára vett át. Az amerikai külügyminisztérium egyik programja, a Délkelet-Európai Együttműködési Kezdeményezés (SECI) 1999 óta működik e térségben, Bukarest központtal. A programban tizenkét ország vesz részt. Az informatikai és kommunikációs feltételek javítása az eredményesebb, határokon túli bűnüldözést szolgálja Délkelet-Európában. A képen George H. Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete és az adományok láthatók.

Hit és értékek

Emlékezz a jövőre

"Emlékezz!" – Nincs még egy olyan vallás a világon, amelynek egyik alapvető parancsolata az emlékezésre szólítaná fel híveit. Márpedig a zsidók Törvénye azt parancsolja a választott népnek, hogy emlékezzenek és emlékeztessenek. Hogy mire? Részben az Örökkévaló múltbéli, részben a jövőben megvalósuló cselekedeteire. 

HÁTTÉR

Másfél évet kapott

"Nem diktatúra ez, hanem rend. Végre rend" – magyarázta egy szocialista politikus, miért volt nehéz érdemi információt szerezni még szerdán, a kormányfőválasztás estéjén is az új kormány tagjainak listájáról. Mivel korábban éppen az jellemezte az MSZP-t, hogy alegtöbb hír idő előtt kiszivárgott a pártból, elképzelhető, hogy a Gyurcsány-kormány egyik új tulajdonsága a "helyes információgazdálkodás" lesz. Az, amit a szocialisták mindig is irigyeltek a Fidesszel kapcsolatban. A második újításnak az új miniszterelnök offenzív médiapolitikája tűnik. Az a stílus, amit korábban ugyancsak minden szocialista politikus irigyelt Orbán Viktoréktól. Mára a baloldalon is a médiaképesség lett az egyik varázsszó. 

Parlament magyarok nélkül

Egy szatmári magyar újságíró nemrég azt jövendölte a maga kesernyés humorával, hogy ha majd a romániai magyarok parlamenti képviselete is megszűnik, és a vajdaságiak után az erdélyi magyarokat is verni kezdik, akkor áll majd megint szóba Orbán Viktor és Németh Zsolt Markó Bélával, ahogy mostanság már ismét szóba áll Kasza Józseffel. 

Népszavazás innen és a határon túlról

Nem kizárt, hogy akkor is változatlanul hagyhatja az állampolgársági törvényt a magyar parlament, ha a népszavazáson összegyűlik az érvényességhez szükséges kétmillió igen. De valószín?bbnek látszik az érvénytelenség – így minden maradhat a régiben. 

Nincs gáz, lesz olaj

John Kerry, a demokraták elnökjelöltje állítja: megválasztása esetén tíz év alatt függetleníti az Egyesült Államokat az arab olajtól. Az elképzelés nem tűnik irreálisnak, hiszen nemzetközi tendencia, hogy a jelentős olajfelhasználó országok igyekeznek egyre kisebb szerepet szánni importjukban a Közel-Keleti országoknak. Egyes előrejelzések szerint a jövő nagy olajexportőre Oroszország lehet, ahol óriási mennyiség? "fekete arany" vár a kitermelésre. 

Sok kicsi sokra megy

Immár a parlament előtt a jövő évi adótörvény, mely a szakértők szerint vegyes képet mutat. A vállalkozások számára nem jelentenek sem érzékelhető terhelést sem könnyítést a tervezett változások. A magánszemélyek esetében viszont – főként az átlagjövedelműek számára – kedvezőbb a kép jövőre, mivel kevesebb adót kell befizetni a közös kasszába. Kellemetlen lehet azonban mindannyiunk számára az illetékek gyakran jelentős emelkedése. A vezető kormánypárt meghátrálását jelzi, hogy az SZDSZ nyomására nem vezetik be jövőre az árfolyamnyereség-adót, ugyanakkor a kisebbik kormányzó párt elállt az addig fennen hangoztatott egészségügyi reform szándékától. 

A jelzáloghitel veszélyzónái

Az elmúlt években nálunk is egyre népszerűbb az eredetileg az USA-ból származó jelzáloghitelezés. A jelzáloggal biztosított hitelek viszonylag rugalmas hitelfelvételi lehetőséget biztosítanak azoknak, akik nem rendelkeznek elég készpénzzel a saját erő felmutatásához. Ám ahogy nő egy pénzügyi termék népszerűsége, úgy szaporodnak a vele kapcsolatos visszaélési technikák is. Ezek sikeres kivédése érdekében készített nemrég részletes összeállítást a jelzáloghitelekről a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Kevésbé boldog viharnapok

A minap felhívott egy kedves ismerősöm Floridából. "Mit csinálsz a hétvégén? – kérdezte, majd hozzátette: – Mi mostanában hurrikánozunk!" Nem csoda, hiszen az idén már négy hurrikán söpört végig az USA-n, eddig példátlan pusztítást végezve. "Mindig a hétvégén jön" – állította ismerősöm, ezért arrafelé már szállóige lett, hogy a "hétvégén hurrikánozunk". A biztosítótársaságok számára ez egy fekete év. Már az első három hurrikán után rekordösszegek kifizetésére kényszerültek, és ezzel nem volt vége: lecsapott a negyedik is. Amíg az USA-ban Micimackóhoz és Malackához hasonlóan "Boldog viharnapot" kívánnak egymásnak az emberek, addig Haitin és Dominikán kétezernél több áldozat és az utcán élelemért verekedő tömeg maradt a pusztító szélvihar után.

Országimázs magánpénzből

"Kézbe vette a magánszféra a kezdeményezést. Nem elég általános információkkal ostromolni a külföldi befektetőket, praktikus információkra van szükség" – tűzte ki zászlajára a McCann Erickson Budapest, Magyarország piacvezető reklámügynöksége, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és az ITDH. Magántőke részvételével európai roadshow-t indítanak el számos neves városban, ahol a hazai befektetői környezetet, lehetőségeket igyekeznek megismertetni a helyi érdeklődő vállalkozókkal. 

Csúcson a BUX és az olajár

2-3 százalékos eséssel zárták a hetet a vezető részvényindexek. Az aggodalmak fő oka az immár 50 dollár fölé szökő olajár. Az újabb dráguláshoz a folytatódó iraki és az újonnan kitört nigériai zavargások, valamint az időjárási katasztrófák miatt csökkenő amerikai kitermelés is hozzájárult. Zuhantak a légitársaságok és az autógyártók részvényei. Gyengére sikeredett a német üzleti és az amerikai fogyasztói bizalmi index is, tovább erősítve a pesszimizmust. A trenddel szemben közepes forgalom mellett felfelé menetelt a BUX, közel 1 százalékos erősödés után új történelmi csúcson, 12 441 ponton zárva a keddi kereskedést.

KÁVÉSZÜNET

Jó napot kívánok – mondta, és kitört a taps

Elment a Kiskabos. Üldöztetés, Mauthausen, tragédiák. Mindezek ellenére több mint hatvan éven át töretlen optimizmusával és elementáris humorával pumpált derűt, életkedvet az emberekbe. Sárváron született, s most a Kozma utcai zsidó temetőben nyugszik. 

Ősszel nő a balesetkockázat

Szeptember utolsó hétvégéjén az ország területén 192 személysérüléses baleset történt, közülük 23 incidens halálos, 57 súlyos, 112 könny? sérüléssel végződött. Amint azt Jámbor István, az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályának alezredese kérdésünkre megerősítette, kevesebb személyi sérüléses baleset történt, mint 2003 azonos időszakában, viszont a súlyossági fok növekedett. A halálos balesetek helyszínein 29 személy vesztette életét.

Olasz filmfesztivál Budapesten

Kedd este a Perlasca cím? film díszbemutatójával zárul a MittelCinemaFest, az Olasz Film Közép-Európai Fesztiválja, melyet idén másodszor rendez meg az Olasz Kultúrintézet a Budapest Filmmel és a Magyar Nemzeti Filmarchívummal karöltve. A szervezők célja egyrészt az értékes kultúrkincset jelentő klasszikus olasz filmek folyamatos népszerűsítése, másrészt az utóbbi évek amerikai filmdömpingje által háttérbe szorított kortárs alkotások bemutatása. Az utóbbi néhány évben készült filmeket a Puskin, a Szindbád és az Uránia moziban tekinthetik meg a nézők, a Marcello Mastroianni retrospektív tizenegy filmjét pedig az Örökmozgó mozi vetíti, egészen jövő vasárnapig.  A fesztiválon számos rendező, színész, zeneszerző, díszlettervező és producer vett és vesz részt, mint például a Frazzi testvérek, akik a legutóbbi Karlovy Vary Filmfesztivál fődíjának nyertesei, továbbá Antonio Avati, Ennio Morricone, Maurizio Scaparro, Pietro Maria Benfatti, Lampo Calenda és Alessandra Martucci. (Hetek)

Beckham, a hullócsillag?

Kegyvesztetté válhat a hirdetők és a szponzorok körében David Beckham. A Field Fisher Waterhouse nevű, tömegkommunikációs kutatással foglalkozó londoni cég felmérése szerint az angol középpályás ma már "erősen túlértékelt" védjegy. Helyét Thierry Henry, az Arsenal francia válogatott csatára vette át, az angol labdarúgók között pedig Wayne Rooney, a Manchester United tinisztárja taszítja le Beckset a legpiacképesebb labdarúgó trónjáról.

Túraajánló

Október 2.  Túra a Pilis hegységbe;útvonal: Csobánka – Bükk-lyuk – Szentkereszti szurdok – Hármas-forrás-völgy – Simon-halála – Fekete-kő – Két-bükkfa-nyereg;  táv: 17 km;  szint: 500 m; találkozás: 9 órakor a HÉV Batthyány téri megállójában; túravezető: Mizsaik Tibor 

A Honda addig marad, míg nem nyer

A Honda addig marad a Forma–1-es világbajnokságban, amíg legalább egy vb-címet meg nem nyer – nyilatkozta Tanaka Soicsi, a Honda Racing Development elnöke. "Számunkra a Forma–1 a legfontosabb, minden erőnket ide koncentráljuk. Nem úgy, mint más cégek, amelyek a rali-vébén, a Le Mans-i versenyen és másutt is érdekeltek. Világbajnokságot szeretnénk nyerni, ez a célunk." A csapat július végén azt is bejelentette, hogy legalább 2007-ig folytatódik a BAR és a Honda Forma–1-es együttműködése. A BAR–Honda versenyzői még nem nyertek futamot, az idei sorozatban azonban már számos alkalommal remekeltek. Az angol Jenson Button kilenc, míg a japán Szato Takuma egy alkalommal állt dobogóra. A márkák rangsorában a második helyen áll az istálló, s a pilóták között Button a harmadik.

Max Schmeling 99 éves

Max Schmeling, a profi ökölvívás egyik legendás alakja kedden ünnepelte 99. születésnapját. Schmeling, aki egykoron magát a nagy Joe Louist is legyőzte (a visszavágón az amerikai nyert), azzal is büszkélkedhet, hogy a mai napig ő az egyetlen német, aki sikerrel mérkőzött a nehézsúlyú világbajnoki címért. 1930. június 12-én a negyedik menetben diszkvalifikálással megverte az amerikai Jack Sharkeyt. A nagy tiszteletnek örvendő sportember pályafutása során 56 győzelmet (40-et K. O. vagy T. K. O.-val), tíz vereséget és négy döntetlent ért el.

Mashburn pályafutásának vége?

Jamal Mashburn, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő New Orleans Hornets sztárja súlyos térdsérülése miatt biztosan nem léphet pályára a 2004/2005-ös szezonban. Erről a klub vezetői tájékoztatták a sajtót, hozzátéve azt is, hogy a 32 éves játékos valószínűleg a későbbiekben sem folytathatja majd pályafutását. A 2 méter 3 centiméter magas csatár az elmúlt kiírásban is mindössze 19 mérkőzésen léphetett pályára, ezeken átlagban 20,8 pontot szerzett. "Sajnos könnyen elképzelhető, hogy nem térhetek vissza, ám még nem adom fel. Remélem, ez a hosszú pihenő segít" – nyilatkozta Mashburn, aki 2003-ban All Star-válogatott volt. 

kudarcaink folytatódtak

Két, magyar szempontból nagyon jelentős sportágban is tisztújító közgyűlést tartottak az elmúlt napokban. Az Európai Öttusa Szövetségben (ECMP) és az Európai Úszóligában (LEN) is elég sokkoló végeredményt hozott a következő négy évre szóló mandátumok kijelölése.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!