hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beckham, a hullócsillag?
Nem látnak fantáziát a Real sztárjában a multik

2004. 10. 04.
Kegyvesztetté válhat a hirdetők és a szponzorok körében David Beckham. A Field Fisher Waterhouse nevű, tömegkommunikációs kutatással foglalkozó londoni cég felmérése szerint az angol középpályás ma már "erősen túlértékelt" védjegy. Helyét Thierry Henry, az Arsenal francia válogatott csatára vette át, az angol labdarúgók között pedig Wayne Rooney, a Manchester United tinisztárja taszítja le Beckset a legpiacképesebb labdarúgó trónjáról.



Amikor még minden jól ment. Beckham a nevével fémjelzett Adidas cipő bemutatóján Fotók: Reuters

Adidas, Pepsi, Police, Vodafone, Gillette – mind-mind olyan világcég, amelyek David Beckhamben látják reklámhadjárataik sikerének egyik zálogát, és ezért hajlandóak nem kevés pénzt fizetni. Szponzori szerződéseiből Becks évente 4 milliárd forintnak megfelelő bevételre tesz szert, míg a Real Madridnál "csupán" 2,3 milliárdot focizik össze. Elképzelhető azonban, hogy ez a bevételi arány hamarosan a múlté lesz. A számos világcég marketingtanácsadójaként is tevékenykedő Field Fisher Waterhouse nev? cég felmérése szerint Beckham "az elmúlt négy-öt évben nagyon ott volt, de ma már túlértékelt, és kiesett a fogyasztók kegyeiből". Michael Stirling, a felmérés készítője elmondta: marketingszempontból "nem is az a legfontosabb, hogy az illető milyen teljesítményt nyújt a gyepen – bár az sem elhanyagolható –, hanem az, hogy a hétköznapi járókelő mennyire ismeri a szóban forgó sztárt, mennyire karizmatikus az egyénisége, mennyire globális a vonzereje, sőt, még az is lényeges, hogyan öltözködik". Magyarul: Beckham hanyatlása nem feltétlenül az idei Eb-n a franciák és a portugálok ellen döntő helyzetben kihagyott büntetőinek az eredménye. Ennél vélhetően sokkal többet nyom a latba a személye és családi élete körül kibontakozott botránysorozat. Annál is inkább, mert szponzoraiknál fő szempont volt David és felesége, Victoria családbarát hozzáállása. Az angol bulvársajtó viszont már jó ideje Beckham házasságon kívüli kalandjaitól és azok következményeitől hangos. Bár Victoria harmadik gyermeküket várja, a hírek szerint a családban állandósultak a veszekedések, és a válás sincs kizárva. 

A News of the World azt írja, hogy a volt énekesnő nyilvánosan "hiú, arrogáns huligánnak" minősítette férjét, akinek még a látványát sem bírja már elviselni. David azonban a The Sunnak úgy nyilatkozott, hogy soha nem fogja elhagyni feleségét: "Victoria és én nem azért házasodtunk össze, hogy pár évig együtt éljünk, és aztán szakítsunk. Mi egy életre kötöttünk szövetséget, és ez a legfontosabb dolog a számunkra" – mondta.

Hogy mit hoz a jövő a sztárházaspár számára, azt még nem tudni, mindenesetre tény, hogy az említett felmérés szerint az angol középpályás helyett Thierry Henry, az Arsenal francia sztárja bír jelenleg a legnagyobb reklámértékkel. A listán őt követi Wayne Rooney, majd a Real-trió – Ronaldo, Beckham és Zidane – következik. Vagyis a "Becks" név már a szigetországban sem a legnagyobb védjegy. "Először nem voltunk biztosak abban, hogy Rooneyt ilyen magasra kell értékelnünk, de aztán kiderült, hogy óriási iránta az igény. A piac egy bizonyos szegmense nagyon bukik rá – például ideális lenne egy nagy autógyártó számára –, és az sem ártott a karrierjének és az ázsiójának, hogy leszerződött a Manchester Unitedhez" – fogalmazott az elemzés készítője. Michael Stirling összeállította egyébként a feltörekvő fiatalok marketingsorrendjét is: 1. Cristiano Ronaldo (MU), 2. Kaká (Milan), 3. Zlatan Ibrahimovic (Juventus), 4. José Antonio Reyes (Arsenal), 5. Philippe Mexes (Roma).

A Rooneyért kiadott pénz hamar megtérülhet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!