hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lőttek a biztonságnak
Bekeményítenek a bankrablók

2004. 10. 04.
A gyakorlat igazolni látszik Gyenes Leventének, a Nemzetközi Testőrszövetség ügyvezető igazgatója múlt heti számunkban megjelent figyelmeztetését. A biztonsági szakember az OTP ellen elkövetett fegyveres tűzharc kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ha általánossá válik a biztonsági őrök fegyverhasználata, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a rablók is radikalizálódnak, és rögtön a fegyverhez nyúlnak. Márpedig ilyen rablási kísérlet történt a hét elején Bonyhádon egy pénzszállító autó ellen: a rabló azonnal tüzelt az egyik pénzintézet őrére, mielőtt megpróbálta volna megszerezni a zsákmányt.

"A legtöbb esetben sokkal jobban teszi az őr, ha egyfajta moderátorként próbálja a kedélyeket csillapítani, és fegyver nélkül elérni, hogy a rabló elmenjen, akár úgy is, hogy pénzt tudott szerezni. Nagyon veszélyesnek tartanám, ha az őr mostani fellépése általánossá válna"– nyilatkozta múlt heti számunkban a Nemzetközi Testőrszövetség ügyvezető igazgatója. 

A pénzszállító autó ellen elkövetett keddi támadás során a rabló négyszer is eltalálta a Group4 biztonsági őrét. Az őr azonban élve megúszta, ami nagy mértékben köszönhető az autó sofőrjének, akit nem hagyott el a lélekjelenléte, és a furgonnal ügyesen manőverezett. Végül a rabló egy lopott autóval elmenekült a helyszínről – jelenleg a szemtanúk leírása alapján készült fantomkép után keresi a rendőrség.

Lapunk több biztonsági cégnél nyomozódott az iránt, hogy hasonló esetekben miként lehet elkerülni a tűzharcot. A gyakorlatban legelterjedtebb módszer során a biztonsági őr – az emberéletek megóvása érdekében – akár segítheti a rablót a bankjegyek elszállításában, amelyeket azután egy festékes patron alkalmas időben történő felrobbanása tesz használhatatlanná. Az ECA (Elektronisch-Chemische Alarmsysteme) nev? rendszer Damokles 21 elnevezés? változata például egy bankjegynek álcázott, festékpatront tartalmazó szerkezetet takar, melyet a bankók közé helyeznek. A szerkezet bizonyos késleltetéssel akkor lép működésbe, miután a jogtalanul megkaparintott bankjegyekkel együtt elhagyja a pénzintézetet. A patronok felrobbanása látványos, vörös szín? füstfelhőben színezi el a bankjegyeket. "Célunk, hogy a vagyonvédelmi kérdésekre ne a már megszokott, hagyományos válaszokat adjuk, hanem újdonságokkal, a kor általános technikai színvonalát meghaladó műszaki megoldásokkal álljunk elő" – mondta lapunknak Csere András, a festékpatront is forgalmazó Persecutor Vagyonvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója. 

A viszonylag szolid áron kiépíthető rendszer alkalmazása iránt hazánkban mégis visszafogott az érdeklődés annak ellenére, hogy a móri bankrablás után egymást érték a biztonsági rendszerek kiépítéséről szóló tanácskozások. A rablók ezen nem lelkiznek, és a nagyobb – fejlettebb biztonsági védelemmel rendelkező – bankok elkerülésével többségében a kisebb fiókokat, intézményeket támadják. 

Móri barbárok

Másfél év nyomozás és az e héten kezdődött – incidensekkel tarkított – tárgyalások után is eredménytelen a móri bankrablás tettesei után történő nyomozás. A rendőrség szerint az idegenlégiót is megjárt Hajdú László gyilkolt, az ügyészség szerint Kaiser Ede lehetett a tettes. Kaiser Edét több emberen nyereségvágyból elkövetett emberöléssel, Hajdú Lászlót pedig mint Kaiser bűnsegédjét vádolta meg az ügyész. Mindkét gyanúsított tagadja a vádat, közvetlen bizonyíték pedig egyikük ellen sincsen. Mint ismeretes, 2002. május 9-én az Erste Bank móri fiókjában nyolc embert végeztek ki a rablók brutális kegyetlenséggel, majd 7,5 millió forint zsákmánnyal távoztak. Az első áldozat a biztonsági őr volt, ezután a bank alkalmazottai és ügyfelei kerültek a hangtompítóval ellátott Skorpió gépfegyver csöve, illetve a pisztolycső elé. A nyomozás költségei egymilliárd forintra rúgnak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!