hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyerekeket ölt a rakéta

2004. 10. 04.
Egy csecsemő és egy négyéves kisgyerek halálát okozta, és legalább tíz embert megsebesített az a két Kasszam-rakéta, amelyeket szerdán délután lőttek ki a Gázai övezetből a Negev-sivatagban található Szderot városára. 



Egy izraeli család otthona a palesztin rakétatalálat után. Ami ellen nem véd a fal Fotó: Reuters

Az egyik rakéta közvetlenül egy házba csapódott, ahol megölt egy csecsemőt és egy négyéves kisgyereket. Egy másik rakéta a város egyik utcájában csapódott be két ház közé, ahol több mint tíz embert sebesített meg.

Az elmúlt hetekben megsokasodtak a Gázai övezetből indított Kasszam-rakéta-támadások, annak ellenére, hogy Izrael már hosszú ideje próbál megállapodást kötni a Palesztin Hatóság különböző biztonsági szervezeteivel annak érdekében, hogy véget vessenek a felügyeletük alá tartozó térségből indított rakétatámadásoknak. Azóta, hogy a Hamasz 2001 végén elkezdte rendszeresen rakétákkal támadni az izraeli városokat, több mint négyszázhatvan Kasszam-rakéta-támadás érte Izraelt, az izraeli hadsereg előőrseit és izraeli telepeket. Csak az elmúlt héten tizenöt támadás érte Szderot városát, súlyos károkat és sebesüléseket okozva, és nagy félelmet keltve az ott élők között. Ezért a merényletért is a Hamasz vállalta a felelősséget.

Miután a palesztinokkal kötött megállapodások továbbra sem vezettek eredményre, az izraeli hadsereg az elmúlt három hónapban többször hatolt be a Gázai övezetbe annak érdekében, hogy fegyverrel vessen véget az állampolgárai ellen intézett merényleteknek. Az izraeli hadsereg mostani akciója már a tizenkettedik ilyen beavatkozás, azonban mindeddig nem sok sikerrel jártak. Az Ariel Saron izraeli miniszterelnök által is támogatott, megerősített katonai jelenlétet a szukkót végéig kívánják fenntartani a Gázai övezetben, majd újra megpróbálnak tárgyalni a Palesztin Hatósággal annak érdekében, hogy az hatékonyabban lépjen fel a rakétatámadások ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!