hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 08. 27. (VIII/35) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az imám harcosai

"Ha az amerikai erők visszatérnek támaszpontjaikra, és Nedzsefben helyreáll a béke, akkor asz-Szadr harcosai átadják a szent hely, az Ali imám mecsetje fölötti ellenőrzést a nedzsefi vallási elöljáróknak, és újra egyszerű állampolgárok lesznek" – mondta hétfőn Ahmed Sajbáni sejk, Muktada asz-Szadr radikális síita vezető szóvivője. "Ha be is fejeződnek a harcok Ali imám mecsetje körül, és át is adjuk a mecset kulcsait a síita vallási vezetőknek, a szent hely őrzését továbbra sem engedjük ki a kezünkből, azt változatlanul a Mahdi Hadserege látja majd el" – hangoztatta asz-Szadr, néhány órával az előtt, hogy Sajbáni sejk a fentieket közölte.

Emberi mulasztás vagy embertelenség?

Két utasszállító repülő zuhant le szinte egy időben kedden Oroszországban. A kilencven halálos áldozatot követelő szerencsétlenség mögött az orosz hatóságok terrortámadást gyanítanak. 

Saronnak mégis igaza volt?

"Fontosak a nyilatkozatok, de a tettek is legalább annyira fontosak" – jelentette ki Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a hét elején Párizsban tett váratlan látogatása során, melyre azt követően került sor, hogy ismeretlen tettesek felgyújtottak egy zsidó szociális központot Párizs XI. kerületében.

Kerry elkésett harca az igazságért

Továbbra is a figyelem középpontjában áll John Kerry vietnami múltjának értékelése az amerikai elnökválasztási kampányban. Két héten belül képernyőre kerül egy háborús veterán által készített dokumentumfilm, amelyben volt hadifoglyok vallanak arról, milyen demoralizáló hatást váltottak ki Kerry harminc évvel korábbi, a Vietnamban elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatos kijelentései. 

Belföld

Háromszoros fordulat

2004. augusztus 18., szerda: Medgyessy Péter a tervezett kormányátalakítás kapcsán meglátogatta az SZDSZ-frakciót. A liberálisok egyébként válságos állapotban voltak a belső ügyeik folytán, több forrásunk is azt állította: Kuncze Gábor pártelnök már lemondásra készült. A frakcióülésen a miniszterelnök ragaszkodott az SZDSZ-es Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter leváltásához, míg a frakció – mindössze egy-két képviselőt leszámítva – éppen az ellenkezőjéhez ragaszkodott. Elhangzott a jelszó: nem Csillag-, hanem Medgyessy-ügy van.  Medgyessy az MSZP-frakcióban pedig azt hangsúlyozta: kisebbségben nem kormányozik, ha kell, kooperatív a jövőt tekintően. Ezt többen úgy értelmezték, hogy ha kell, átadja a helyét másnak. Este ötkor Medgyessy még kőkeménynek tűnt. Mindezek dacára bejelentette, hogy leváltja Gyurcsány Ferenc sport-, Burány Sándor munkaügyi és Csillag István gazdasági minisztert. Kuncze erre kijelentette: az SZDSZ-nek elfogyott a bizalma.

Győzelem doppingvizsgálat nélkül

Miután az épületen kívül csoportosuló újságírók beengedést nyertek és elfoglalták állásaikat, Juhász Ferenc az ügyrendi előkészítő bizottság elnöke bejelentette a szavazás végeredményét – amit egyébként már mindenki tudott a bentről kiszivárgó küldöttektől. A 623 érvényes szavazatból 453-at Gyurcsány Ferenc volt sportminiszter kapott. Sikerét talpra ugrók vastapsa köszöntötte, ő pedig a színpad felé haladva Kovács Lászlót és Lendvai Ildikót. Kiss Péterrel – aki mindössze 166 voksot gyűjtött be – paroláztak, majd a győztes lépett a mikrofonhoz. 

Hit és értékek

A barlang rejtélye

Mel Gibson passió-filmje után most egy másik Gibson (az előbbinek nem rokona) rázta fel a vallásos és vallástalan világot szenzációsan tálalt bejelentésével. A Shimon keresztnev? brit régész azzal a bejelentéssel rukkolt elő, hogy Jeruzsálem mellett megtalálta Keresztelő János barlangját, benne egy általa használt mikvével (zsidó rituális fürdő). A hírt a világ valamennyi hírügynöksége vezető helyen tálalta. A hírrel egyidőben Shimon Gibson már piacra is dobta a Keresztelő János barlangja: egy megdöbbentő régészeti felfedezés, amely újraírja a kereszténység történetét cím? kötetét, melyhez néhány nap múlva már akciós áron is hozzá lehetett jutni az internetes könyváruházakban.

HÁTTÉR

Az alagút vége?

"Csak a zűrzavar és a káosz volt biztos lapzártánkkor a kormány átalakulásával kapcsolatban." Ezzel a mondattal foglaltuk össze a belpolitikai helyzetet egy héttel ezelőtt.(A változás kényszere. Hetek, 2004. augusztus 19.) Ugyanezzel a mondattal jellemezhetjük a helyzetet ma is. Cikkünkben az elmúlt napok eseményei által felszínre került kérdések egy részét tekintjük át.

Miniszterelnöknek máshol is nehéz

Ariel Saron szorult helyzetbe került. Az izraeli miniszterelnök idáig is "gúzsba kötve táncolt", ám mostanára mozgástere jelentősen leszűkült. Pedig elképzelése, a "Gázai-szétválasztási terv" nem volt eleve rossz. A korábbi béketeremtési kísérletek, az oslói folyamat és a nemzetközi kvartett békemenetrendje, a "road map" a Palesztin Hatóság hajthatatlanságán bukott meg. Világossá vált, hogy Arafat és a palesztin terrorszervezetek a békét taktikai manőverként, tranzitállomásként kezelték az Izrael végső felszámolásához és a nagy, a Földközi-tengertől a Jordán folyóig húzódó palesztin állam megalakításához vezető úton. Ez lehetetlenítette el a konfliktus békés megoldását, amelyben a kétállami megoldás határvonalait a szemben álló, de megbékülő felek kölcsönös egyetértésben jelölhették volna ki. Arafat Camp Davidben visszautasította a tartós békét, és terrorháborút indított. Bár a nemzetközi kvartett békemenetrendjét a palesztinok elvben elfogadták, a terror gyakorlatilag folytatódott. Ezzel a válság kétoldalú rendezése ellehetetlenült. (Arafat, a káosz ura. Hetek, 2004. július 23.)

Távolabb az eurótól

– Eddig meglepően higgadtan, visszafogottan reagáltak a gazdasági és pénzpiaci szereplők a kormányválságra: a forint kisebb gyengülés után stabilizálódott, a BUX pedig mit sem törődve az eseményekkel, történelmi csúcsot döntve tovább erősödött. Ön mire véli ezt a magatartást? – Mindezek mögött a magyar gazdaság makrogazdasági teljesítményének kedvező megítélése áll, hiszen az elmúlt fél-egy évben jól látható javulás jelei mutatkoztak. Szembetűnő mind a gazdaság, mind az export növekedése, vagy az egyensúlyi mutatók javulása. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden fenékig tejfel. Vitatható például, hogy teljesül-e az ez évre tervezett 4,6 százalékos deficit, magas a fizetési és külkereskedelmi mérleg hiánya is, de a javuló tendencia egyértelműen kimutatható. Amennyiben nem lesz törés a világgazdaságban, biztató a jövő, hiszen egészségesek a gazdaság fundamentumai. Másik szempont, hogy a külföldi befektetőket nem különösen érdeklik a napokban zajló belpolitikai események, nem rázza meg őket a miniszterelnök-csere, és ez mutatkozik meg a tőzsdei árfolyam mozgásán és a forint árfolyamának stabilitásán. 

Kína nagy falat

Nem irigylésre méltó a világ negyedik, egyben Európa legnagyobb autógyártó cégének számító Volkswagen konszern helyzete. A cégcsoport tőzsdei értéke az elmúlt két évben 11 milliárd dollárral zsugorodott, adózott eredménye pedig közel harmadára esett vissza. A konszern nyereségének drasztikus romlása 2004 első felében tovább folytatódott, és az év végi prognózisok sem túl biztatóak. Fizetésemelésről szó sem lehet a közeljövőben, sőt a mostani bérért többet kell dolgozniuk az alkalmazottaknak. 

A pénzváltók asztalánál

Ha nyár, akkor pénzváltás. Ha pénzváltás, akkor pénzváltó – és itt kezdődnek a gondok. Nem könny? eldönteni, hol vásároljunk devizát, bankban vagy utcai pénzváltóknál, annál is inkább, mert az idén szemlátomást kevesebb pénzváltó működik, egyre több a féllegális üzlet. A folyamat a K&H-botrányhoz köthető, mióta ismertté vált a Kulcsár-féle "pénzmosoda", egyre több bank vonult ki az utcai pénzváltókkal való kapcsolatból, s így egyre több kis cég kényszerül a fekete vagy a szürke szférában tevékenykedni. Valutapiaci körképünk segítséget kíván nyújtani a gyorsabb és biztonságosabb ügyintézéshez.

Licensz a Mikulásra

A nyolcvanas években a Vatikáni Bank körül zajló botrányok óta nem jön egyenesbe a Szentszék büdzséje. A Vatikán állam tavalyi, éves költségvetését 9,5 millió eurós (2,4 milliárd forintos) deficittel zárta – ismertette júliusban Sergio Sebastiani bíboros, a Szentszék vagyonkezelése prefektúrájának elnöke a Vatikán gazdasági ügymenetét felügyelő bíborosi bizottság idei ülésén elkészített jelentését. A részletes adatok szerint a Szentszék 2003. évi teljes bevétele 203,6 millió euró volt, a kiadásai pedig 213,2 millióra rúgtak – innen a 9,5 milliós kiadástöbblet. Az éves mérleg ugyanakkor javuló tendenciát mutat, a tavalyi hiány ugyanis 29 százalékkal kisebb a 2002-esnél (az akkori, lényegesen nagyobb veszteség ugyanis 13,5 millió eurót, azaz 3,4 milliárd forintot tett ki. 

Három kívánság

A középiskolás kollégisták több, mint négyötöde kipróbálta már a dohányzást vagy jelenleg is – alkalmilag vagy rendszeresen – dohányzik. Több, mint 96 százalékuk fogyasztott már életében alkoholt, 26 százalékuk pedig már használt valamilyen illegális kábítószert. Többek között ez derül ki a pécsi Fact Intézet által a Hajnóczy József Ifjúsági Egyesület megbízásából és a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával készült felmérésből, amelyben 22 középiskolai kollégiumból 3500 diák vett részt.

A halál követei

Brutális kegyetlenséggel végezte ki édesanyját egy tizenhét éves nógrádi lány. Az eset megdöbbenést váltott ki a falubeliekből, bár úgy tűnik, kezdhetnek hozzászokni az ilyen ügyekhez, hiszen a szomszéd faluban pár héttel a történtek előtt épphogy meg tudtak akadályozni egy hasonló forgatókönyv alapján zajló családi drámát. 

Kiszivárgott a beüzemelés

Újra beüzemelték a paksi atomerőm? tavaly áprilisban üzemzavar miatt leállított kettes blokkját. Erről a lépésről az erőm? napokig nem adott tájékoztatást, amikor ez mégis megtörtént, hangsúlyozták: a munkálatok hatósági ellenőrzés mellett zajlanak. Zöldszervezetek és ellenzéki politikusok szerint az atomerőm? előbbre tartja saját gazdasági érdekeit, mint a biztonsági szempontokat. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!