hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Győzelem doppingvizsgálat nélkül

2004. 08. 30.
Miután az épületen kívül csoportosuló újságírók beengedést nyertek és elfoglalták állásaikat, Juhász Ferenc az ügyrendi előkészítő bizottság elnöke bejelentette a szavazás végeredményét – amit egyébként már mindenki tudott a bentről kiszivárgó küldöttektől. A 623 érvényes szavazatból 453-at Gyurcsány Ferenc volt sportminiszter kapott. Sikerét talpra ugrók vastapsa köszöntötte, ő pedig a színpad felé haladva Kovács Lászlót és Lendvai Ildikót. Kiss Péterrel – aki mindössze 166 voksot gyűjtött be – paroláztak, majd a győztes lépett a mikrofonhoz. 



Gyurcsány Ferenc a győzelem pillanatában. Befutott Fotó: Somorjai László

A küldötteket pillanatnyi döbbenet uralta, mivel mondandóját a következőkkel kezdte: "Drága barátaim, fantasztikus győzelem született. (hatásszünet) Majoros István 55 kilogrammban olimpiai bajnok." A derűt fokozva jelezte, hogy ő szívesen kihagyná a győzelem utáni doppingvizsgálatot, majd sportos példájában kiemelte: a négyes kajak csak akkor megy előre, ha egyszerre, egy irányba húznak az evezősök, és "a jó ég is megáldja a hajót". Láthatóan mindenki értette, így a köszönetek következtek. Azoknak, akik azt gondolták, hogy ő jó miniszterelnök lehet, illetve azoknak, akik riválisát támogatták, és közben nem sároztak be másokat. Nekik még annyit megjegyzett, hogy csütörtökön "nem a leszámolás kezdődik, hanem az együttműködés". Édesanyjának is jutott egy gesztus, aki hat általánossal rendelkező fonónő, most 70 éves és soha nem gondolta volna, hogy fia egyszer majd eljut idáig. Majd minden idők legrövidebb kormányválságáról szólva javasolta a pártelnöknek, hogy tájékoztassa Mádl Ferenc köztársasági elnök urat az örvendetes fejleményekről. A kiújuló vastaps után Juhász Ferenc bejelentette Medgyessy Péter hivatalos lemondását, és igaztalannak titulálta a leköszönő miniszterelnök részéről hozzáfűzött kommentárt. Ezt követően Kovács Lászlót kérte a kongresszus bezárására a levezető elnök, ám a nép Kiss Pétert akarta, így ő lépett szólásra. "Kiváló miniszterelnök-jelöltet választottunk, tessék mögé állni, én teszem" – hangzott a rövid expozé, így a pártelnök oszthatta meg megkönnyebbülését barátaival, miszerint a történtek felülmúlták várakozásait. Szerinte most a szociáldemokrata értékrend mentén zajló továbbfejlődést szavazták meg, és egyúttal megmentették hazánkat a radikális jobboldali irányvonaltól. Rövid monológját a Szózat közös eléneklése követte, Lendvai Ildikó és tágabb környezete pedig ezt követően is állva maradva fennhangon énekelte az Internacionálét, miközben a küldöttek többsége hazaindult. Míg a sajtótájékoztatón az újdonsült miniszterelnök-jelölt válaszolt az újságírók kérdéseire, Lendvai rögtönzött frakcióülést hívott össze és Katona Bélára testálta ennek következményeit. Gyurcsány ez idő alatt majd minden kérdésre megerősítette, hogy az eljövendő kormány, pártok kormánya, amely az ország érdekében végzi feladatait. Továbbá a gazdaságpolitikában stabilitás, a társadalompolitikában dinamizálás fogja jellemezni kormányát, és mindezt tízmillió magyar nevében és tizenöt millió érdekében fogják cselekedni.

A sajtótájékoztatót követően Kovács László a párt elnöke, nemrég leköszönt külügyminiszter lapunknak elmondta, hogy a kongresszus eredménye alapján Gyurcsány Ferenc nagy legitimitással lett az MSZP jelöltje, és reményei szerint csütörtökön már a koalíció jelöltje is. Így természetesen semmi akadálya nem lehet már annak, hogy miután a két pártelnök közös levélben tájékoztatta a köztársasági elnök urat az eredményről, Mádl Ferenc mielőbb megbízást adjon Gyurcsánynak a koalíciós kormány megalakítására. Megítélése szerint Medgyessy hivatalos lemondása nem befolyásolta a szavazás végeredményét, igaz később lesz vezetője az országnak, mivel az államfő általi felkérés hosszadalmasabb procedúra, mint ha a konstruktív bizalmatlansági indítvány után cseréltek volna kormányfőt. Kovács az őt kérdező Kossuth Krónikától értesült arról, hogy Mádl Ferenc az esti órákra négypárti egyeztetést hívott össze, így részvételüket illetően nemleges választ tudott csak adni. 

Az új kormány felállításában érintett Lamperth Mónika belügyminiszter asszony a Heteknek nyilatkozva kifejtette, hogy a szavazást megelőző napokban már kifejezetten érezhető volt Gyurcsány támogatottságának folyamatos növekedése a párton belül, de pontos arányokat senki sem mert volna megfogalmazni. Örömének adott hangot, hogy a kongresszus közfelkiáltással fejezte ki egységes támogatását a miniszterelnök-jelöltnek, és ami őt illeti "minden tudásával és képviselői szavazatával is azon lesz, hogy Gyurcsány kormánya sikeres, biztonságos és nyugodt kormányzást tudjon folytatni". Ami pozíciójának esetleges veszélybe kerülését illeti, a belügyminiszter asszony nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, és mint kifejezte: Gyurcsány ezzel kapcsolatos döntésétől függetlenül a sikeres változtatások mellett áll.

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!