hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 09. 17. (VIII/38) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Iszlám atomhatalom születhet

A George W. Bush által a "gonosz tengelyéhez" sorolt Irán elérkezettnek találta az időt ahhoz, hogy korábbi ígéreteit felrúgva felgyorsítsa atomprogramját. Az iszlám ország nukleáris ambícióit mind az Egyesült Államok, mind Izrael aggódva figyeli. Míg Washington mielőbb az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kívánja vinni a kérdést, és a konfliktust a diplomácia útján próbálja rendezni, Izrael és Irán között az elmúlt hetekben már komoly fenyegetőzésekre is sor került. A krízis megoldása valóban kezd sürgetővé válni: a legutóbbi elemzések szerint a muszlim országot már csak három év választja el attól, hogy a világ tizedik nukleáris nagyhatalmává váljon. Ha pedig ez megvalósul, akkor Irán nagyobb veszélyt jelenthet majd a világbéke szempontjából, mint amelyet Irak jelentett Szaddám Huszein rezsimje idején.

A 46 éve elvesztett hidrogénbomba

Az amerikai légvédelem egyik kutatócsoportja arról tett jelentést, hogy Georgia állam partjaitól nem messze olyan nagyméretű, víz alatti objektumra bukkant, amely radioaktív sugárzást bocsát ki magából. A jelentések szerint elképzelhető, hogy a tárgy nem más, mint egy 1958-ban baleset következtében "elvesztett" atombomba.

Rettegett Iván

Míg Florida lakói fellélegezhetnek amiatt, hogy az Iván hurrikán nem idősebb testvéreinek nyomdokait követi, a Mexikói-öböl menti államokban teljes a készültség. A lapzártánk után partot érő szélvihar a tengerszint alatt fekvő New Orleanst is fenyegeti.

Vérző Szudán

Szudán nyugati részén, Darfur tartományban az elmúlt időszak összecsapásai nyomán több mint egymillió embert űztek el otthonából. A térségben, ahol több mint egy éve heves harcokat vívnak, már nincs elegendő élelmiszer, ivóvíz és gyógyszer a menekültek és a helyiek ellátására. A területen a menekültek egyharmada (400 ezer ember) az élelem és ivóvíz hiánya miatt már közvetlen életveszélyben van. Az ENSZ és a humanitárius szervezetek a szudáni helyzetet a világ egyik legjelentősebb humanitárius katasztrófájának nyilvánították.

Belföld

Kínos kapcsolat

A Szálasit éltető Bácsfi Diána és az általa képviselt neonáci ideológia ismételt megjelenése kapcsán a szocialisták önvizsgálatra szólították fel a Fideszt a Demokrata cím? lappal ápolt közeli kapcsolatuk miatt. A kormánypártok szerint a hetilap vitatható szerepet tölt be a hungarista eszmék terjesztésében. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, aki nemrégiben részt vett az említett orgánum születésnapi gáláján, azzal védekezik: a kormánypártok a hungarista tüntetés ügyét arra használják fel, hogy politikai riválisait besározzák, és összemossák a radikális antikommunizmust a fasizmussal. 

Impotensek voltunk

"150 év után végre előkerült a befalazott, lőporos Madonna" – közli a kivetítőn futó templomi képsort narráló hang. Próbálom megfejteni a kódolt üzenetet, de nem megy. Mivel nincs is. Valakik nyilván épp ezt a filmet találták a legalkalmasabbnak arra, hogy kitöltsék a szocialista párt elnökjelölti vitájáig hátralévő néhány percet – bárminem? politikai áthallás nélkül. 

A vélemény szabad

Elutasította a Magyar Rádió lapunk ellen benyújtott sajtóhelyreigazítás iránti keresetét a Fővárosi Bíróság. Az ítélet szerint a Hetek augusztus 6-ai számában megjelent "Zsebrádió – Súlyosan elfogult a Kossuth Krónika" cím? cikke egy valóságos tanulmány megállapításait foglalta össze, az abból levont következtetés pedig nem sérti a véleménynyilvánítás szabadságát. Az ítélet nem jogerős. 

Miért tüntethetnek a neonácik?

A semmiből előtűnt hungarista csoport körül kialakult vita érdekes módon nem a Szálasi-féle hatalomátvétel napjára meghirdetett gyűlés megakadályozásának irányába mutat, hanem elvi síkon zajlik a megfékezésükhöz szükséges jogszabályi háttérre fókuszálva. 

Hit és értékek

Milyen lesz Izrael 25 év múlva?

Több mint száz évvel az után, hogy Theodor Herzl megfogalmazta az Ős-Újország gondolatát, Izrael még mindig alakulóban van – a békét ritkán tapasztalt zsidóság ma is folyamatosan küzd államáért és annak békéjéért. Az új év küszöbén azonban mindig időszer? nemcsak a visszatekintés, hanem az előretekintés is. Ennek szellemében tette fel kérdését olvasóinak a Haarec cím? izraeli napilap arról, vajon milyennek képzelik Izraelt huszonöt év – pontosan egy negyedszázad – múlva. A válaszadók nagyobb része szó szerint vette a kérdést, akad azonban számos olyan válaszoló is, aki élve az alkalommal aktuális társadalomkritikájának adott hangot. 

Egyre népszerűbb egy százalék

Idén az adózók egyharmada élt a lehetőséggel, hogy személyi jövedelemadója 1 százalékának sorsát meghatározza. Összesen 11,56 milliárd adóforintról rendelkeztek – ebből 7 milliárd forint jutott a civil szervezeteknek és 3,5 milliárd forint a magyarországi egyházaknak. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) adatai szerint idén összesen 1,4 millióan rendelkeztek a civil szféra, 648 ezren pedig az egyházak javára. 

HÁTTÉR

Stabil demokrácia

"A kormányátalakítás alatt az ország zavartalanul üzemel" – szerepelhetne a határállomásokon kifüggesztett táblákon. Az előző miniszterelnök, Medgyessy Péter már közel egy hónapja nem vesz részt a kormány munkájában, az új jelölt megválasztása azonban szeptember vége előtt nem várható, ennek ellenére az ország békében és nyugalomban, zavarok nélkül működik. Az, hogy a rendkívüli kormányváltás – vagy nevezhetjük akár kormányválságnak is – gyakorlatilag nem érzékelhető az országban, ékesen bizonyítja, hogy a rendszerváltás másfél évtizede nem eredmények nélkül telt.

Élni hagyni

Még mindig bizonytalanságban tartja az adófizető polgárokat a kormány: vajon több vagy kevesebb adót kell jövőre fizetnünk. Lapzártánkkor még nem volt ismeretes, változnak-e, s ha igen, hogyan módosulnak a visszaigényelhető adókedvezmények, pedig – ahogy a lapunknak nyilatkozó szakemberek kifejtették – ezen áll vagy bukik minden. Nem kétséges, hogy ha jövőre is maradnak az idei adókedvezmények, a bejelentett kétkulcsos szja értelmében 56 ezer forinttal több maradna a családi kasszákban, mivel ennyivel kevesebb adót kellene befizetni a közösbe. Az adókedvezmények komolyabb változása esetén azonban akár az egész 56 ezer forint "nyereség" elúszhat. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt kijelentette, jövőre 2 százalékkal emelkednek a reálbérek, a minimálbér pedig várhatóan az inflációval, 55 ezer 400 forintra emelkedik.

Édentől túl keletre

"Meg vagyok átkozva" – szokta volt mondani Bagaméri, a fagylaltos. Esetében mára ez befejezett múlt idővé vált, nem úgy Miskolc vonatkozásában, gondoljunk csak a diósgyőri focira vagy a helyi nehéziparra. A diósgyőri kohászat ismét új tulajdonosra lelt, története azonban továbbra sem mentes a visszásságoktól.

Kakaóbiztos PC-k

Medgyessy Péter elhíresült, az SZDSZ korrupciós ügyeire vonatkozó kijelentése igen kellemetlen helyzetbe hozta az MSZP koalíciós partnerét. Az SZDSZ által vezetett tárcák kínosan ügyelnek, hogy az úgynevezett üvegzsebtörvényben előírt tájékoztatási kötelezettségeiknek eleget tegyenek. Azonban a tárcákat így sem kerülik el a feltételezések, gyanúsítgatások.

Bekeményít az Apeh

"Az ellenőrzés lehetősége mindenkit elér" – talán így foglalható össze az adóhivatal új eljárási koncepciója. A "bekeményítés" céljáról és részleteiről Lovas Józsefet, az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szóvivőjét kérdeztük. 

Bankok pénzgyűjtő akcióban

A vártnál tartósabbnak bizonyul a magas kamatszint a magyar pénz- és tőkepiacokon, így továbbra is érdemes alacsony kockázatú bankbetétben tartani rövid távú megtakarításainkat. Annál is inkább, mert a nagyságrenddel megugrott hitelezés következtében a bankoknak szükségük van a betétekből nyert forrásokra, így egymásra licitálnak akciós betétkampányaikkal. 

Elkelt az ÁPV Rt. Richter-pakettje

Amerikában a munkaerő-piaci adatok a vártnál kedvezőbben, a kiskereskedelmi eladások viszont kedvezőtlenebbül alakultak. A német befektetői bizalmi index 15 hónapos mélypontra zuhant, Mexikóban az olajkitermelést veszélyeztető hurrikán tombol, és a folytatódó robbantásos merényletek sem használnak a befektetői kedélyeknek. A részvénypiacok kivárnak, egyedül a technológiai szektor mutatott számottevő emelkedést a héten, miután a Texas Instruments felfelé módosította profitvárakozását. A Budapesti Értéktőzsde magához tért, 0,66 százalékos erősödés után 12 285 ponton zárta a hetet.

Polidrámák

Az elmúlt hetekben elemzők, sőt maguk a nagytisztelet? és -zseb? politikusok gyakran emlegették a dráma, dramaturgia, sőt a királydráma szót. Mintha nem is az őszi ülésszak kezdődött volna, hanem a Magyar Dráma Napja ünnepségeit hozták volna előre, és a kis jövedelm? színészek munkáját a nagytisztelet? politikusok végeznék a közönség nagy örömére. Mint e m?fajban két évtizednél régebben kísérletező alkalmi elemző, felfigyeltem e színházi elemzőkampányra. Ha annyi okos ember ugyanazt mondja, akkor itt lehet valami, melynek persze egyetlen oka, hogy fogalmainkra még nem írtak ki privatizációs tendert. Az nem dráma, legfeljebb a végeredménye.

Közügy lett a magánügy

Hatalmi eszközökkel, pusztán a bűnüldözés segítségével nem lehet a családon belüli erőszakot vagy a modern rabszolgapiacnak beillő emberkereskedelmet visszaszorítani. A kormányzati szférának együtt kell működnie a civil szférával, annak szakmai tapasztalata, áldozatokat segítő tevékenysége és szemléletmódja nélkül sok szempontból csak szélmalomharcot vív az erőszakos bűncselekmények visszaszorítására. Tanú- és áldozatvédelem, hatékony segítségnyújtás, működő társadalmi jelző- és ellátórendszerek a megelőzésben, megfelelő jogalkotás, az emberkereskedelemmel mint a szervezett bűnözés elleni, akár titkosszolgálati módszerekkel felvett harc – csak néhány a nőkkel szembeni, családon belüli vagy kívüli erőszakos bűncselekmények visszaszorításának megannyi feltétele közül, amelyeknek megteremtésére szakmaközi konferenciát rendeztek a minap a fővárosban. 

KÁVÉSZÜNET

Nosztalgia az őszi divatban

Itt van az ősz, itt van újra… a falevelek már zizegnek a szélben, az érett szilvák már a befőzésre hívogatnak, a hűvös reggelekkel és estékkel pedig a kardigánok is előkerülnek a polcokról. Én kimondottan szeretem az őszt, hangulatos és változatos, és mint mindig, most is számos meglepetéssel rukkolt elő, legalábbis a divat területén biztosan.

A futballelit első napja

A focirajongóknak nem kell tovább várniuk, elkezdődött a nagy menetelés, azaz a Bajnokok Ligája sorozata. Az európai országok legjobb futballcsapatait tömörítő liga a legnagyobb érdeklődéssel kísért játékok közé tartozik. Lapzártánk előtt lejátszott mérkőzésekről, az első játéknapról készítettünk rövid összefoglalót. 

Maradona ismét kórházban

Légzési nehézségek és keringési rendellenességek miatt rövid időre ismét kórházba került Diego Maradona, az argentinok egykori futballsztárja. Az 1986-os mexikói világbajnokságon győztes csapat klasszisát ugyanarra a klinikára szállították, mint tavasszal, amikor a gyors orvosi beavatkozás mentette meg az életét. Ezúttal néhány óra után távozhatott. 

NBA: halhatatlanok beiktatása

Springfieldben beiktatták a Kosárlabda-hírességek Csarnokába Clyde Drexlert, az 1992-es olimpiai bajnok Dream Team- tagját, a Houston 1995-ös NBA bajnokcsapatának alapemberét. Drexler egyike annak a három NBA-játékosnak, aki több mint 20 ezer pontot, valamint 6-6 ezer lepattanót és asszisztot ért el pályafutása során. Drexler mellett Bill Sharman edző, a tragikus sorsú, fiatalon elhunyt Maurice Stokes, az olimpiai bajnok, első női Harlem-játékos Lynette Woodard, a Phoenix Sunst elnöklő Jerry Colangelo, valamint a délszláv kosárlabda egykori sztárja, Drazsen Dalipagics nyert hivatalosan is bebocsátást a sportág legnagyobbjai közé. (Nemzeti Sport)

Földművelő focisták

A guineai államfő, Lansana Conté egy-egy földdarabot és két traktort adományozott a labdarúgó-válogatott tagjainak, amiért 4–0-ra legyőzték Botswana legjobbjait a világbajnoki selejtezőn, és a sikerrel csoportjuk élére ugrottak. Az ajándékról szóló döntést bejelentő Fode Soumah sportminiszter nem indokolta meg, hogy a játékosok miért részesültek ebben a különleges jutalomban. A helyiek véleménye szerint Conté tábornok ezzel is szeretné népszerűsíteni korábbi felhívását, melyben felszólította a lakosságot, hogy művelje jobban és eredményesebben földjét. (MTI)

Steffi Grafról stadiont neveztek el

Steffi Graf egy bemutató mérkőzéssel nyitja meg szeptember 25-én a róla elnevezett berlini teniszstadiont. A világranglistát 377 hétig vezető 35 éves legenda kilencszer diadalmaskodott a German Openen, amelynek az aréna évről évre otthont ad. A 107 tornán – köztük 22 Grand Slam-viadalon – diadalmaskodó Graf profikarrierjének első sikerét éppen a német fővárosban aratta 1986-ban. (MTI)

Hétköznapi történelem

Francesc Catalá-Roca Barcelona/Madrid az ötvenes években cím? fotókiállítása szerdán nyílt meg a budapesti Cervantes Intézetben. A 139 fekete-fehér képből álló kiállítás Madrid és Barcelona hangulatát idézi a 20. század közepén. A képek 1952 és 1953 között készültek, az akkori hétköznapi, városi élet pillanatait örökítik meg. 

Mobilveszély

A mobil az autóban kihangosítva ugyanolyan veszélyes, mint ha a vezető a kezében tartja a készüléket – derítették ki a svéd állami közlekedéskutató intézetben.

Magyar nyomda Temesváron

Közel három és fél millió eurós, zöldmezős beruházással elkészült Románia egyik legkorszer?bb nyomdája Temesváron. Az Északkelet-Magyarország piacvezető lokális lapkiadója, az Inform Média-érdekeltségek legújabb tagja hat román és magyar nyelv? lappal, valamint internetes portáljával az erdélyi terület meghatározó kiadójává vált.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!