hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A vélemény szabad
Pert nyert a Hetek a Magyar Rádióval szemben

2004. 09. 20.
Elutasította a Magyar Rádió lapunk ellen benyújtott sajtóhelyreigazítás iránti keresetét a Fővárosi Bíróság. Az ítélet szerint a Hetek augusztus 6-ai számában megjelent "Zsebrádió – Súlyosan elfogult a Kossuth Krónika" cím? cikke egy valóságos tanulmány megállapításait foglalta össze, az abból levont következtetés pedig nem sérti a véleménynyilvánítás szabadságát. Az ítélet nem jogerős. 

"A Magyar Rádió Kossuth Krónika cím? műsorának közmondásos Fidesz-pártiságát immár egy egzakt felmérés is alátámasztja. A Sajtószabadság Központ kimutatta, hogy a Krónikában az európai parlamenti választás kampányidőszakában Orbán Viktor több mint kétszer annyiszor jutott szóhoz, mint Medgyessy Péter." Ezt a bekezdést, valamint cikkünk címét szerette volna helyreigazíttatni a Magyar Rádió: "Állításuk nem felel meg a valóságnak, a cikkben közölt adatok ugyanis a Krónika műsor napi hírfolyamának mindössze másfél óráját érintik. Ezzel szemben a Krónika naponta több mint hat órában jelentkezik, a kiegyensúlyozottság elvének ezért a műsorfolyam eleget tesz" – olvasható a Magyar Rádió keresetlevelében. 

A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében elutasította a felperes keresetét. Az indoklásban kimondta, hogy a Hetek egy valóságos – az Élet és Irodalom cím? hetilapban megjelent – tanulmány állításait összegezte, az abból levont következtetés, vagyis, hogy "súlyosan elfogult a Kossuth Krónika", nem sérti a véleményalkotás szabadságát. 

A hivatkozott tanulmány szerzője, Monori Áron, egy május 15-e és június 11-e között készült felmérés alapján kimutatta: A Krónika műsoraiban a saját hangú megszólalásokban a kormánypolitikusok 24 százalékkal a teljes beszédidő negyedét sem érték el, miközben a Fidesz-MPSZ egymaga 41 százalékkal tarolt. A kormánypártok a kormánnyal együttesen az összes beszédidő valamivel kevesebb mint 49 százalékát értek el, míg az ellenzék kisebbik és nagyobbik pártja együtt 49 százaléknyi időt kapott. 

A francia médiahatóság szabályrendszeréhez képest, amit a hazai médiafelügyelet a magyar médiatörvény mellett a leggyakoribb viszonyítási modellként használ, jelentős torzulásokat figyelhetünk meg. Ez a modell az úgynevezett háromharmados elvet alkalmazza, aminek lényege, hogy a parlamenti ellenzéknek biztosított beszédidő az összes idő egyharmada, míg a kormánynak és a kormánypártnak biztosított idő az összes idő kétharmada kell legyen. Ehhez képest a Krónika műsoraiban az egy-egy politikus összes megszólalása esetében még nagyobb aránytalanságok tapasztalhatóak. Az első három helyezett között két fideszes található: Orbán Viktor jelentős előnnyel vezet, a kampányidőszakban 1448 másodpercet beszélhetett, miközben Kovács László, MSZP-elnök 892 másodperccel a második helyezett. A harmadik helyezett Révész Máriusz Fidesz-szóvivő a maga 775 másodpercnyi saját hangú szereplésével megelőzi a 692 másodpercet kapott Medgyessy Péter miniszterelnököt.

A bíróságon tanúként megjelent Vásárhelyi Mária médiaszociológus kijelentette: sem a tanulmány, sem a Hetek cikke nem tartalmaz valótlanságot, sőt, a Krónika műsorai közül a leghallgatottabb Déli krónika a legelfogultabb a jobboldal irányában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!