hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Stabil demokrácia
Tizenöt éve ízleljük a szabadságot

2004. 09. 20.
"A kormányátalakítás alatt az ország zavartalanul üzemel" – szerepelhetne a határállomásokon kifüggesztett táblákon. Az előző miniszterelnök, Medgyessy Péter már közel egy hónapja nem vesz részt a kormány munkájában, az új jelölt megválasztása azonban szeptember vége előtt nem várható, ennek ellenére az ország békében és nyugalomban, zavarok nélkül működik. Az, hogy a rendkívüli kormányváltás – vagy nevezhetjük akár kormányválságnak is – gyakorlatilag nem érzékelhető az országban, ékesen bizonyítja, hogy a rendszerváltás másfél évtizede nem eredmények nélkül telt.A tizenöt évvel ezelőtti Ellenzéki Kerekasztal résztvevői. A szereplők változtak, de a rendszer jól vizsgázott Fotó: MTI

A közjogi értelemben mindenképpen rendkívüli helyzet éppen egybeesik az 1989-es Nemzeti Kerekasztal tárgyalások lezárásának évfordulójával. A Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) és a vele szövetséges szervezetek – mint a Kommunista Ifjúsági Szövetség, a Hazafias Népfront vagy az akkor monopolhelyzetben lévő szakszervezet – egyfelől, másfelől az Ellenzéki Kerekasztal néven szövetségre lépő ellenzéki szervezetek között 1989 nyarán indultak meg a tárgyalások a békés rendszerváltás érdekében. A tárgyalások az MSZMP szándéka szerint gazdasági és politikai kérdésekről is folytak volna, végül azonban csak a politikai tárgyalások indultak meg. Ezek az egyeztetések hat témakörben folytak: az alkotmány módosításáról, a választási rendszerről, a párttörvényről, a büntetőjogról, a médiáról és az erőszak elkerüléséről. 

Az első négy témakörben megszülettek azok a törvények, amelyek a mai napig meghatározzák a Magyar Köztársaság közjogi rendszerét, így az Alkotmány átfogó reformja, a választási törvény, a párttörvény, továbbá a tárgyalásokkal párhuzamosan, már az új ellenzéki mozgalmakkal egyeztetve, a máig hatályban lévő gyülekezési törvény, az egyesülési jogról szóló törvény, az egyházakról és a vallásszabadságról szóló törvény.

Ezek a törvények teremtették meg Magyarország történelmében először a szabadság intézményi és jogi feltételeit. Tizenöt esztendő távlatából mindenképpen érdemes megemlékezni arról, hogy a magyar történelemben soha nem érvényesültek azok a szabadságjogok, amelyeket a tizenöt esztendővel ezelőtti tárgyalások eredményeként törvényekbe iktattak. Ez annak ellenére így van, hogy a jobboldalon sokan úgy próbálják beállítani a történelmet, mintha az elnyomás időszaka csak a kommunista hatalom időszakához kötődne, de ez nyilvánvalóan nem igaz. Magyarországon ugyan a kommunista uralom előtt működött többpártrendszer, de valódi politikai szabadság nem létezett, mint ahogyan nem létezett vallásszabadság, szólásszabadság, gyülekezési szabadság, és még sorolhatnánk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!