hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mobilveszély

2004. 09. 20.
A mobil az autóban kihangosítva ugyanolyan veszélyes, mint ha a vezető a kezében tartja a készüléket – derítették ki a svéd állami közlekedéskutató intézetben.

Svéd tudósok szimulátorban végzett vizsgálatok során kimutatták, hogy a figyelem a kihangosító útján folytatott beszélgetés közben éppen úgy csökken, mint amikor a vezető a kezében tartja a telefont. A vizsgálat résztvevői ugyan úgy értékelték, hogy a kihangosítóval folytatott beszélgetés idején jobban tudtak figyelni a vezetésre, és jobb teljesítményt tudtak nyújtani, mintha a kezükben tartották volna a telefont, de a kutatók által mért értékek ezt az érzést nem igazolták. Hasonló vizsgálatok már tavaly, az Egyesült Államokban is kimutatták, hogy a kihangosítók nem növelik az autóvezetők vezetésre fordított figyelmét. A vezetés közben folytatott telefonbeszélgetés általában négyszeresére növeli a baleset kockázatát. (MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!