hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bankok pénzgyűjtő akcióban
Befektetési tanácsadó

2004. 09. 20.
A vártnál tartósabbnak bizonyul a magas kamatszint a magyar pénz- és tőkepiacokon, így továbbra is érdemes alacsony kockázatú bankbetétben tartani rövid távú megtakarításainkat. Annál is inkább, mert a nagyságrenddel megugrott hitelezés következtében a bankoknak szükségük van a betétekből nyert forrásokra, így egymásra licitálnak akciós betétkampányaikkal. 

Egy hónapos betétre 1 millió forint felett már 10,9 százalékos kamatot is lehet kapni (a jegybanki alapkamat jelenleg 11 százalék!), de még az egyéves lekötéseknél is találhatunk 10 százalék feletti kamatokat. A hasonló kockázatú pénzpiaci alapok múltbeli hozamai alig múlják felül a betétekkel elérhető hozamokat. Igaz, a rugalmasság – azaz, hogy bármikor visszaválthatók kamatveszteség nélkül – még mindig az alapok javára billentheti a mérleget. A legjobb egy hónapos hozamot az Aegon Pénzpiaci Alap hozta: éves szinten 12,87 százalékot, egyéves időtávon a CA Pénzpiaci Alap bizonyult a legjobbnak: 10,39 százalékos hozammal. Azt azért figyelembe kell venni, hogy a betéteknél a kamatszintek mostantól előremutatóan számítanak, míg az alapoknál előre meghatározott kamat híján a múltbeli adatokra tudunk csak támaszkodni. 

A kötvényalapok múltbeli hozamai nem túl attraktívak, mivel egyrészt még hordozzák a tavaly novemberi kötvénypiaci összeomlás következményeit, másrészt a kibontakozó kormányválság sem használt a kötvényárfolyamoknak. Mindazonáltal a féléves hozamok már nem rosszak – a legjobban teljesítő OTP Maximáé éves szinten 10,97 százalék, a javuló tendenciát látva visszatérhetnek a befektetők a hosszabb, 3–5 éves szegmensbe is. A kockázatkedvelő befektetők szép hozamot realizálhattak a hazai részvényalapokon, az éves szinten legjobb K&H Navigátor Alap 35,23 százalékot hozott befektetőinek. A részvényalapok egy hónapos hozamai – a három legjobb alap 60 százalékos éves hozam felett teljesített – csábítóan hathatnak a befektetőkre, ne feledjük azonban, hogy a részvénybefektetés kockázatos üzem, a legtöbb alapkezelő 3–5 éves időhorizontra ajánlja csak, a rövid távú spekuláció nagy veszteségeket is okozhat. A nemzetközi befektetések idén nem hoztak túl jól, a legjobb nemzetközi részvényalap is csak 12,39 százalékot hozott, a kötvényalapokon a kamatemelési ciklus következtében pedig akár 10 százalékot is lehetett bukni. Az ingatlanalapok közül a külföldi ingatlanhasznosító társaságokba fektető K&H Ingatlanpiaci Alap teljesített a legjobban 16,69 százalékos egyéves hozamával, a hazai ingatlanokba fektető alapok 10–13 százalékos hozamot produkáltak befektetőiknek. (Kardos Anikó)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!