hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 12. 05. (VII/49) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Hivatása: békenagykövet

Az 57 éves Ali Jahija, miután a jeruzsálemi Héber Egyetemen történelmet és arab irodalmat tanult, huszonöt évig a netanjai Akiva nyelviskolában tanított arab nyelvet. Számos izraeli politikus és diplomata tanítványa volt, ezenkívül a Tel Aviv-i egyetemen, a nemzetbiztonsági intézetben, a külügyminisztériumban és a rendőriskolán is tanított. 1994-ben kitüntette az Egyesült Államok kongresszusa, 1995-ben pedig ő képviselte az izraeli arabokat Jichák Rabin miniszterelnök delegációjában, a Nobel-díj átvételénél. 1996-ban első arabként nevezték ki nagykövetnek Finnországba. Visszatérése óta Izrael ENSZ-küldöttségének tagja, és főleg a béke problémáival foglalkozik. Ali Jahija Bécsben válaszolt a Hetek tudósítójának kérdéseire.

Kíméletlen idők

Franciaországgal továbbra sem bánik kesztyűs kézzel az időjárás. A nyári szélsőséges idő után úgy tűnik, a tél sem lesz kíméletes. Lapzártánkig öt ember vesztette életét a Dél-Franciaországot sújtó özönvízszer? esőzések és árvizek következtében.

A kisebbségi jogok és a bővítés

"Célunk, hogy túllépjünk a közös piacon, ezért érdekünk, hogy az Európai Uniónak közös kül- és biztonságpolitikája legyen" – fogalmazott Angelica Schwall- Düren, a német SPD frakcióvezető-helyettese a héten budapesti előadásán, melyet a Friedrich Ebert Alapítvány által szervezett konferencián tartott.

Elnök ajándékba

A hálaadás ünnepén váratlan meglepetésben volt részük az Irakban állomásozó amerikai katonáknak: maga a hadsereg főparancsnoka, George W. Bush tett villámlátogatást náluk, hogy együtt ünnepelje velük a tradicionális amerikai ünnepet, és hogy kifejezze háláját a szolgálatukért.

A legfeketébb hónap Irakban

Taktikát váltottak az iraki ellenállók: egyre növekszik a nem amerikai és nem katonai célpontok ellen intézett támadások száma. November utolsó hétvégéjén több, egymástól független támadás során hét spanyol titkos ügynök, két japán diplomata, továbbá két dél-koreai és egy kolumbiai civil vesztette életét. Ezzel tovább szaporodott a novemberi halálesetek száma: a szövetséges erők már addig is kilencvennyolc katonát veszítettek el, s a civil áldozatokkal együtt így ez lett a legfeketébb hónap a háború kitörése óta.

Egymillió aláírás a terror ellen

A Tudósok a Közel-Keleti Békéért elnevezés? szervezet internetes aláírásgyűjtési akciót indított annak elérésére, hogy az ENSZ és a nemzetközi intézmények nyilvánítsák az öngyilkos merényleteket emberiség ellen elkövetett háborús bűncselekményekké. A kezdeményezők célja egymillió hiteles elektronikus aláírás öszszegyűjtése és átadása New Yorkban az ENSZ közgyűlésén. Az akció sikeresen indult: eddig több mint 265 ezer aláírás gyűlt össze, és a támogatók között több mint ötven ország polgárai vannak.

Belföld

Egy élet bére

Haladás. Fejlődés. Jóléti társadalom, GDP-növekedés. Az életszínvonal javulása, a reáljövedelmek gyarapodása. A hátrányos helyzetben lévők felzárkóztatása, esélyegyenlőség. Felkészülés az uniós csatlakozásra stb. Sokat hallott kifejezések, ígéretek, szlogenek. De mi a realitás?  Hogyan élnek ma azok, akik egész életüket végigdolgozták? Munkatársaink erre keresték a választ. 

Nem megosztott, hanem sokszínű

– Az elmúlt hétvége hangos vitákkal telt a MSZP-n belül. Szili Katalin azt mondta, hogy legalább háromféle csoportosulást ismer a szocialista pártban. Egy ideológiait, egy technokratát és egy zsákmánypártot. Valóban ennyire megosztottá vált az MSZP?– Nem megosztott, hanem sokszínű. 

A Klauzál tér fantomja

"A tagok kötelezik a korábbi ügyvezetőt, hogy a jelen tagi gyűlés bezárását követően haladéktalanul adja át az új ügyvezetőnek a Társaság teljes dokumentációját, iratanyagát, házipénztárát, kulcsait, bélyegzőit…" Kaya Ibrahim ezután hozzálátott a 11 aznap megvásárolt cég iratainak, dokumentációjának, kulcsainak, bélyegzőinek és házipénztárainak átvételéhez – nyilván úgy, ahogy azt a 11 jegyzőkönyv előírta. Feladatát könnyíthette, hogy az összes adásvételre az eladó, Schlecht Csaba Klauzál téri lakásában került sor. A cégbíróságon fellelhető aktákból ekképpen is rekonstruálható az a nyolc évvel ezelőtti történet, amelynek a célja 11 köz- és magántartozással terhelt, Fidesz-közeliként emlegetett cég fantomizálása volt. A hiányos dokumentumokból azt a következtetést is levonhatnánk, hogy – az állítólag – százmilliós adósságtól megszabadult eladó arcátlanul primitív módon követte el a csalást. A cégbíróság jogásza viszont úgy véli: Schlecht Csaba csupán kihasználta a törvény adta kiskapukat. Ami pedig ennél is szomorúbb: céget fantomizálni ma sem nehezebb, mint nyolc évvel ezelőtt. 

Kórház a káosz szélén

"A politikus azért nem törődik az egészségüggyel, mert ő VIP-beteg – állítja Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára –, pedig gyógypedagógiai szempontból érdemes lenne őket bedugni egy lerobbant közkórház sokágyas kórtermébe, és ugyanazokat a feltételeket biztosítani számukra, mint bárkinek." 

Hit és értékek

Ki volt Mária Magdolna?

Az elmúlt években több népszerű regény és film próbálta meg felfedni a Biblia – Szűz Mária mellett – legismertebb női szereplőjének, Mária Magdolnának igazi kilétét. Egyesek szerint Jézus legodaszántabb női követőjéről van szó, mások szerint nem több egy megmentett prostituáltnál, megint mások pedig úgy vélik, hogy egyenesen Jézus felesége volt. Legutóbb a Time magazin szentelt személyének terjedelmes összefoglalást, amely szerint kilétének tisztázása nem öncélú, hiszen sokan őt tekintik a keresztény egyházakban a női szolgálat mintájának.

HÁTTÉR

Térdre kényszerített forint

Feszültség, zavarodottság és bizonytalanság uralja a piacokat az elmúlt pénteki drámai, 3 százalékos kamatemelés óta. A nemzeti valutánk közel tíz forinttal gyengült a napokban, és közel 400 pontot esett a BUX, több ízben is meghiúsult az állampapír-aukció – azaz teljes bizalmatlanság itatja át a pénzpiacokat. Járai Zsigmond jegybankelnök és László Csaba pénzügyminiszter a kamatemelés óta újra céltáblává vált, munkájuk sikerét számos elemző és pénzpiaci szereplő megkérdőjelezi. A forint elleni spekulációs hullám lapzártánkig nem csitult, és a fizető eszköz árfolyama történelmi mélypontra süllyedt, egy euróért 275 forintot kellett fizetni. Lapunknak nyilatkozó szakemberek azonban túlzónak tartják a valutaválság emlegetését. 

Pusztulásba HIV

"Évtizedek óta foglalkozom a HIV- fertőzöttekkel, kezdetben a tizenéves kis hemofíliások évekig tartó szenvedései voltak a legborzalmasabbak számomra. Szerencsére ma már a vérkészítmények útján nagyon csekély a fertőzés aránya.  Különösen sajnálom azokat a betegeimet, akiknél nagyon későn mutatták ki a vírus jelenlétét. Ha korábban az osztályra kerültek volna, több ideig éltek volna" – mondja Dr. Bánhegyi Dénes, a Szent László Kórház osztályvezető főorvosa.  Az AIDS krónikus betegség, melynek során – átlagban 10 év alatt – olyan súlyos mértékben károsodik az immunrendszer, hogy életet veszélyeztető, súlyos szövődmények alakulnak ki. A halál az ő esetükben – Bánhegyi doktor kifejezését használva – definitív, azaz jelen pillanatban ebből a betegségből senkit nem lehet kigyógyítani. Egyes fertőzöttek három év alatt jutnak el a végső stádiumba, másoknál 15 év alatt sem "megy előre" a betegség. A modern, kombinált gyógyszerekkel sokaknál sikerül ezt az időt viszonylag hosszú időszakra elhúzni.

Megúszták az egyenlőbbek

Viharos kritikák érték az Európai Unió Pénzügyminiszterei Tanácsának (Ecofin) a német és francia államháztartási hiány ügyében hozott döntését. Nem véletlen a felháborodás, hiszen ezzel az Európai Unió két oszlopos tagját, Német- és Franciaországot mentesítették az államháztartási hiány túllépése miatt ellenük indított eljárás és büntetés alól. A kisebb európai államok felháborodásukat fejezték ki a "nagyok" hatalmukkal való visszaélése és álszenteskedő érdekpolitikája miatt. A müncheni Ifo Intézet elnöke szerint ez a döntés nem mást, mint az euróövezet pénzügyi stabilitását biztosító paktum "halálát" jelenti. Az unió küszöbén várakozó tíz volt szocialista ország számára csak jó hír, ha lazul az euró bevezetésének feltételeit meghatározó kritériumrendszer.

Pályadíjak jövőre

A héten megszülettek a jövő évi autópályadíjak. A D3 kategóriájú gépkocsik harmincegy napos, illetve éves matricájától eltekintve minden konstrukció "borsosabb" árú lesz. A személygépjárművek autópályadíja jövőre átlagosan 5,5 százalékkal drágul, a tehergépjárművek esetében viszont ennek közel négyszerese, vagyis 18-20 százalékos lesz az áremelkedés.

Újabb dráma a forintpiacon

A kedvező külpiaci tendenciák ellenére 3,6 százalékot zuhant a BUX, miután a forint elleni spekulációra reagálva a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa pénteki rendkívüli ülésén azonnali hatállyal 3 százalékkal 12,5 százalékra emelte meg a jegybanki alapkamatot. Az állampapírok árjegyzését a rendkívüli piaci körülményekre való tekintettel kedden délelőtt felfüggesztette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az állampapírpiaci hozamszintek többéves rekordra kerültek, 10 éves lejáratnál rövidebb időszakra minden papírt 10 százalék feletti hozammal jegyeznek. A forint 275 Ft/euró szintig gyengült és lapzártánkig a kamatemelés ellenére sem tudott erősödést felmutatni.

Rabok legyünk vagy szabadok?

Két hónapja üzemel a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályán a – hivatalos terminológia szerint – "kényszeres szerencsejáték-függő szenvedélybetegek" részére megnyitott külön rehabilitációs részleg, ahol szüntelenül égnek a telefonvonalak. Bár a megszállottság ősrégi, csak pár évtizede vált elismert betegséggé: a klinikára jelentkezőket ma olyan pszichiáterek kezelik, akik kifejezetten erre a függőségfajtára szakosodtak. Elmondásuk szerint kigyógyulni lehetetlenség, mindössze a tünetmentesség, vagyis az önmegtartóztatás érhető el óriási erőfeszítések árán. A tapasztalatok szerint a szerencsejáték-függők körében az öngyilkosságok aránya csaknem húsz százalékkal magasabb, mint a halálozási statisztikákat vezető depressziós betegek körében. 

Jacko papa bezenyei álma

Ragyogó fények, kaszinók, éjjel-nappal nyitva tartó üzletek, zöldellő golfpálya, termálvizes élményfürdő. Toronyházak, ezerfős szállodák, kikapcsolódásra vágyó tömegek a játékautomatáknál. És ez nem Amerika! Ezt nekünk álmodták, európaiaknak. Méghozzá Magyarországon, a Hegyeshalom-Bezenye-Rajka háromszögben. A kérdés már csak az, hogy akarjuk-e egyáltalán, hogy ez az álom valóra váljon?

A sakk mentette meg az életem

Feldmann-Flórián Tibor fogolytársammal – aki később nemzetközi nagymester lett – miközben el-elbújtunk a táborból a keretlegények elől, mindig sakkoztunk. Szeptember 17-én szintén a tábor mögötti erdős-cserjés részen megbújva játszottunk. Úgy belefeledkeztünk, hogy már túl voltunk a tizedik játszmán, miután észbe kaptunk. Ez a meccs mentette meg az életünket. 

Középszerű örökség

Néhány nap múlva tíz esztendeje lesz, hogy a Magyar Televízió megszakította adását. Boross Péter jelent meg a képernyőn, és ekkor már tudtuk, hogy valami olyasmi történt, ami nagyon régen, épp ötvenkét évvel korábban. Aktív, hivatalban levő miniszterelnök halt meg. Persze mindenki tudta, hogy Antall haldoklik, azt is, hogy jó ideje már Boross Péter vezeti az országot, de más tudni valamit meg más átélni. A koratéli vasárnap délután azt a fura érzést sugallta, hogy most valami olyan történt, ami életünkben sohasem.

KÁVÉSZÜNET

Elfogynak a nők?

A társadalmi elvárások évszázadokon keresztül fizikai béklyókba – fűzőkbe, csípőszorítókba, szűk cipellőcskékbe – kényszerítették a nőket. A külső, mechanikus korlátok eltűnésével korunk szépségideáljai egy belső kényszert alakítanak ki a gyengébbik nemben, egyfajta mániás kényszerképzetet, mely elkerülni igyekszik mindennem? elhízást és súlyfelesleget. Az egészség- és szépségipar által gerjesztett öngyötrésről nemrégiben tudományos konferenciát is rendeztek a divat fővárosában. 

Aranyágon vett műszerek

A kórházi gyermekosztályok állapota szerte az országban lehangoló. Emlékezetes volt annak a kisvárosi kórháznak az esete, amelyről a híradások nyomán derült ki, hogy jobb híján a helyi állatorvosi rendelő leselejtezett altatógépét használják a kis betegek műtétjeihez. A hazai gyerekgyógyászat orvosi eszközökkel és pénzzel való támogatását több alapítvány is régóta felvállalja, köztük a több éve működő Aranyág Alapítvány is, mely elsősorban a "névtelenebb" vidéki gyermekosztályokat igyekszik anyagilag segíteni. A szervezet 1995 óta összesen 358 millió forintot osztott szét a rászorulóknak. Többek között így kapott modern műszerekre pénzt a ceglédi, a jászberényi és a kazincbarcikai kórház gyermekosztálya, sőt a fővárosi Madarász Utcai Kórház és a Heim Pál Gyermekkórház is. Tavaly ötvenötmillió forintot sikerült szétosztaniuk a különböző egészségügyi intézmények között, amellyel harmincháromezer gyermek gyógyítását segítették elő.  Az Aranyág Alapítvány hagyományos, nagyszabású karácsonyi jótékonysági televíziós estjét idén december 17.-én közvetíti a Magyar Televízió.  Az adás és a gyűjtés sikeréhez járul hozzá a VII. kerületi Mozaik étterem azáltal, hogy december 5. és 17. között három közismert személyiség – Gryllus Dorka, Horvát János és Kulka János – kedvenc ételét főzi az általuk megadott recept szerint, s az ebből befolyt összeget az alapítvány számára utalja át.

Receptajánlat: a paella

Horvát János, aki kilencedik éve vezeti az Aranyág Alapítvány műsorait, nagy kedvelője a mediterrán ételeknek. "Közülük is az egyik kedvencem a paella – állítja a neves műsorvezető –, ami számtalan módon elkészíthető. Lehet benne rengeteg friss zöldségféle, bármilyen baromfihús vagy különféle tengeri herkentyűk, kolbász, esetleg sertés – de keverhetők is a különböző húsok. Ami elengedhetetlen, az a sáfrány. Most a legkedvesebb receptemet adom közre."

Buci Maci a topon

Tiszta hülyék vagyunk: fizetünk azért, hogy reklámokat nézhessünk – ez a nézői mondat jó mottója lehetne a nemrégiben lezajlott 3. Reklámzabálók éjszakájának. A rendezvény egy francia reklámfilmgyűjtő, Jean-Marie Boursicot ötlete: egy kiadós este, melynek során több száz válogatott, a világ majd minden szegletéből származó reklámfilmet vetítenek.

Ausztrália huszonnyolcadszor

Az előre lesajnált spanyol válogatott alaposan megizzasztotta a hazai kedvenceket Melbourne-ben a 2003. évi Davis-kupa döntőjében, megakadályozni azonban nem tudta az ausztrálok huszonnyolcadik kupagyőzelmét.

Saját ellendrukkerek

Tíz perc alatt a másodikról a negyedik helyre csúszott vissza a Fradi az elmúlt héten a bajnoki tabellán. Ennek oka azonban nem a zöld-fehérek játékában keresendő, hanem a Magyar Labdarúgó Liga Fegyelmi Bizottságának döntésében: a Fraditól ugyanis újra levontak hat pontot a május 30-ai, Debrecen elleni bajnoki mérkőzés után történt szurkolói rendbontás miatt.

Blatter hadüzenete az elit kluboknak

Támadást intézett a legjelentősebb európai futballklubokat magában foglaló G14 elnevezés? csoport ellen Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-Szövetség (FIFA) svájci elnöke. 

Társas játékötletek

– Közeledvén az év legnagyobb ajándékozási időszaka, arról kérdezzük Nagy Lászlót – úgy is mint gyakorló családapát, és úgy is mint évtizedes játékkereskedőt –, hogy mit ajánl az e téren kevésbé jártas szülőknek: milyen játékot érdemes venni a gyerekeknek? 

Hévízi meghívó

A héten a Sprinter Kiadói Csoport gondozásában megjelent egy egyedülálló kiadvány, amely a Hévízi-tó érdekességeit mutatja be, igényes tartalommal és gyönyör? képekkel. Radván Sándor a Kiadó igazgatója a könyvbemutatón a Heteknek elmondta, hogy a könyv célja Hévíz bemutatása mellett egy olyan fotóalbum készítése volt, ami a legjobban sikerült képeket tartalmazza a Hévízi-tóról. Ezért a könyv meghívó és emlékkönyv is egyben Magyarország egyik legkülönlegesebb gyógytaváról.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!