hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pályadíjak jövőre

2003. 12. 08.
A héten megszülettek a jövő évi autópályadíjak. A D3 kategóriájú gépkocsik harmincegy napos, illetve éves matricájától eltekintve minden konstrukció "borsosabb" árú lesz. A személygépjárművek autópályadíja jövőre átlagosan 5,5 százalékkal drágul, a tehergépjárművek esetében viszont ennek közel négyszerese, vagyis 18-20 százalékos lesz az áremelkedés.

A fuvarozók már a rendelet megjelenését követő napokban hangot adtak kifogásaiknak. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete nehezményezte, hogy a gazdasági tárca (GKM) egyetlen javaslatukat sem vette figyelembe, sőt jövő évtől még a matricaár áfatartalmát sem igényelhetik
vissza.

A sikeres nyári próba után december elsejétől újra kapható a négynapos matrica. A tíz, illetve harmincegy napos matricák december 15-től, az éves matrica pedig 2004. január elsejétől vásárolható.

Már megindult a hosszú távú autópályadíj-beszedési stratégia kidolgozása. A bizottság várhatóan jövő év nyaráig végez a részletes tervek elkészítésével. A GKM szándéka az, hogy a fuvarozók 2006-tól matrica helyett elektronikus rendszerben fizethetnének a pályahasználatért. A személygépkocsik számára viszont – egyelőre – határozatlan ideig érvényben maradna a matricás szisztéma. Az új rendszer kivitelezése céljából a minisztériumi tervek szerint nyílt nemzetközi tender kiírására kerül majd sor.

Négynapos matricák

Időszak

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!