hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elfogynak a nők?
Tudományos konferencia Párizsban

2003. 12. 08.
A társadalmi elvárások évszázadokon keresztül fizikai béklyókba – fűzőkbe, csípőszorítókba, szűk cipellőcskékbe – kényszerítették a nőket. A külső, mechanikus korlátok eltűnésével korunk szépségideáljai egy belső kényszert alakítanak ki a gyengébbik nemben, egyfajta mániás kényszerképzetet, mely elkerülni igyekszik mindennem? elhízást és súlyfelesleget. Az egészség- és szépségipar által gerjesztett öngyötrésről nemrégiben tudományos konferenciát is rendeztek a divat fővárosában. 



Hiromichi Nakano, 2004. tavasz–nyár 

Az elmúlt húsz évben a nagy divatmagazinok sztármanökenjeiről eltűnt a ruha és a hús – a légies csontkollekciók egyre alulöltözöttebbek, a ruhák testhez állók, nem takarnak semmit, elég csak végignézni a Vogue, az Elle, a Marie Claire és egyéb vezető orgánumok lapszámait vagy divatbemutatóit – fejti ki a szembeötlő tendenciáról készített tanulmányában egy francia táplálkozástudományi szakember, Annie Lacuisse-Chabot, akit a Le Monde cím? francia napilap idézett nemrégiben. A kutató szerint a sovány, félig-meddig lemeztelenített manökenek előfordulási aránya az effajta lapokban 1980 és 2003 között közel ötszörösére ugrott. Egyúttal a magazinok ma már csak úgy hemzsegnek a mindenféle diétára, fogyó- és egyéb kúrákra való buzdításoktól, amelyekben egészségügyi és esztétikai indokok felsorakoztatásával igyekeznek az általuk diktált abnormális divat követésére ösztönözni olvasóikat. 

A szélsőséges normák mai divatja azt idézi elő, hogy a kislányoktól a felnőtt nőkig tömegek vonják meg maguktól az ételt, csakhogy megfeleljenek a csontsovány ideáloknak. Az igen fiatal kortól kezdődő önkéntes koplalásnak idővel súlyos következményei lehetnek – figyelmeztetnek a szakemberek –, egyebek közt korai csontritkulás, gyötrelmes emésztőszervi megbetegedések, komoly meddőségi és terhességi problémák jelentkezhetnek. A mindenkori nőideálokat kialakító esztétikai és társadalmi elvárásokat, korunk "aszexuális modell imázsának" kialakulását nemrégiben elemezték egy párizsi tudományos konferencián szociológusok, orvosok, élelmezéstudományi szakemberek. 



Dries Van Noten, 2004. tavasz– nyár 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!